zondag 20 november 2011

Applaus voor onszelf! Lumezzane vs. Pro Vercelli 0-1

Na de goede resultaten van de afgelopen weken, zouden we haast vergeten dat trainer Maurizio Braghin al lange tijd te maken heeft met een goedgevulde ziekenboeg. Gelukkig viel er afgelopen week ook van dat front goed nieuws te melden. Aanvoerder Calvi, Bencivenga, Marconi en Di Piazza sloten weer aan bij de groepstraining en de eerste twee lijken fit genoeg voor een spoedige terugkeer in de selectie. Ook Murante is op de weg terug, waardoor Braghin de komende weken eindelijk de beschikking lijkt te krijgen over een vrijwel complete en fitte selectie. Dat is mooi meegenomen met belangrijke wedstrijden in het verschiet tegen geduchte tegenstanders zoals SPAL, Ternana en Sorrento. Daarvoor wachtte echter eerst nog het treffen tegen Lumezzane, voor Italiaanse begrippen een relatief jonge club, want pas na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Het palmares van Lume is sindsdien vrijwel onbeschreven. Niettemin stond de club voor de aftrap van zondag een plekje boven Pro Vercelli op de ranglijst.

Tot de hoogtepunten in de historie van AC Lumezzane behoren de promotie naar de Prima Divisione in 2008 en een uitoverwinning tegen Serie A-club Atalanta Bergamo in de Coppa Italia in 2009. De bekendste speler die ooit voor de club uitkwam is huidig Manchester City-sterspeler en international Mario Balotelli. Het enfant-terrible genoot zijn jeugdopleiding bij Lumezzane en maakte op 15-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal in een competitiewedstrijd tegen Padova. Hij speelde er tussen 2005-2007 in totaal twee wedstrijden in het eerste alvorens de overstap naar Inter te maken. Tegenwoordig worden de spitsposities bij Lumezzane bemenst door de minder bekende Fausto Ferrari en Mirco Gasparetto; twee ervaren en niet te onderschatten spitsen in de Lega Pro.

“Lumezzane beschikt over een optimaal team met ervaren krachten in de verdediging zoals Malago en Diana. Ze spelen de hele competitie al goed en verliezen nauwelijks wedstrijden,” vulde Alberto Masi voorafgaand aan de wedstrijd aan. Masi is één van de Pro Vercelli-spelers die de afgelopen weken profiteerde van de afwezigheid van anderen. Hij verraste vriend en vijand met zijn inzet en gedrevenheid in het centrum van de verdediging naast steunpilaar Ranellucci. Zijn prestaties werden afgelopen week beloond met een plekje in de officiële Lega Pro Jeugdselectie. Tegelijkertijd onderschreef hij in een interview met La Sesia het belang van de komende wedstrijd: “Een goed resultaat tegen Lumezzane brengt ons een stapje dichterbij de play-offs. We zijn niet minder en willen de overwinning naar huis brengen.”

In de eerste helft van de wedstrijd wist Masi zich vervolgens te onderscheiden door een gouden combinatie tussen Ferrari en Gasparetto te onderbreken voordat het aanvalsduo in de 36e minuut de thuisploeg op voorsprong kon zetten. Dat was overigens geheel tegen de verhoudingen in geweest want tot dat moment domineerde Pro Vercelli de wedstrijd en kregen De Witte Leeuwen legio kansen via onder meer Iemmelo, Tripoli, Malatesta en Fabiano. De Lumezzane-verdediging stond succes echter in de weg, of de ballen gingen over en Pro Vercelli werd meermaals afgefloten wegens buitenspel. Trainer Braghin werd het allemaal teveel en hij werd na een half uur spelen naar de tribune gestuurd na commentaar op de grensrechter. Vijf minuten voor de rust kroop Vercelli door het oog van de naald toen Lumezzane na een slordige terugspeelbal van Pigoni opeens op de rand van de zestien vrij kon uithalen op de goal. De lat stond een voorsprong voor de thuisploeg in de weg. Vervolgens was Iemmello in de laatste minuten voor rust aan zet. Eerst schampte hij de lat en vervolgens redde de jonge Lumezzane-doelman Brignoli miraculeus op een trefzeker lijkende inzet van de jonge Pro Vercelli-spits.

In de tweede helft trok Brignoli die lijn meteen door met een geweldige redding op een schot van Malatesta zeven minuten na rust. Gelukkig beschikt Pro Vercelli ook over het mirakel Malatesta, dat vier minuten na de redding van Brignoli de score dan maar opende met een weergaloze halve omhaal. Het zoveelste kenmerkende kunststukje van De Bommenwerper was Brignoli uiteraard te machtig en betekende de 0-1 voorsprong voor De Witte Leeuwen. Daarmee leek er geen wolkje meer aan de hemel, totdat Pigoni in de zestigste minuut zijn tweede gele kaart in de wedstrijd pakte en Pro Vercelli zonder trainer en met tien man verder moest.

Dan willen er nog wel eens gekke dingen gebeuren. De assistent en vervanger van Braghin, Turone, had vlak voor Pigoni’s rode kaart Disabato in de ploeg gebracht voor Tripoli. Amper zes minuten later zat de wedstrijd voor Disabato er alweer op. Turone leek het met 25 minuten te gaan kennelijk veiliger op zeker te spelen en wisselde de middenvelder weer in voor verdediger Modolo. Een niet voor de hand liggende ingreep waarvan de fan die de wedstrijd op afstand volgt zich af kan vragen of dat nou wel zo slim is. Dergelijke tactische omzettingen rieken immers naar angst en of dat de overwinning bij een minimale voorsprong dichterbij brengt moet dan maar blijken. Vijf minuten later viel er aan de intenties niet meer te twijfelen toen ook nog steraanvaller Iemmello werd vervangen door middenvelder Germano. Zowel Modolo als Germano zou het overigens in het restant van de wedstrijd goed doen.

Het laatste dikke kwartier wenste de technische leiding de voorsprong vast te houden en zo de overwinning op zijn Italiaans binnen te slepen. Volkomen begrijpelijk in calcio, maar ergens toch ook wel jammer gelet op de aanvallende intenties waarmee Pro Verceli de wedstrijd begonnen was. Gelukkig voor Turone, de ploeg en de Pro Vercelli-fans kwam de overwinning mede dankzij doelman Valentini (die eerder in de wedstrijd al eens knap redde op een vrije trap van Diana) en de volgens La Sesia “monsterlijk goed” spelende Rosso niet meer in het geding. Zonder veel problemen wist Pro Vercelli de voorsprong tot het einde toe vast te houden en zo was de vierde overwinning op rij (waarvan drie in de competitie) een feit. Volgens de trainer van de tegenstander viel daar ook niets op af te dingen. Pro Vercelli bezet nu de derde plek op de ranglijst en nestelt zich steviger en steviger in de (sub)top van de competitie.

De prijzen komen zo steeds een stapje dichterbij en dat past ook wel in een week die over prijzen ging. Twee individuele prijzen welteverstaan. In de eerste plaats werd Pietro Iemmello genomineerd voor een nieuwe prijs die door de Lega Pro en La Gazzetta dello Sport in het leven is geroepen: De Castini-prijs wordt aan het eind van het jaar toegekend aan het best presterende talent in de Lega Pro. In de tweede plaats werd de winnaar van de Piola-prijs deze week bekend. Het betreft een prijs die ter nagedachtenis aan Silvio Piola – de beste Italiaanse spits ooit, die zijn loopbaan begon bij Pro Vercelli – in het leven is geroepen en jaarlijks door een eminente jury wordt uitgereikt aan de veelbelovendste en voorbeeldigste aanvaller in het Italiaanse profvoetbal. Volgens de jury is dat dit jaar jeugdinternational Mattia Destro van Siena. Hij treedt als tiende winnaar van de prijs in de voetsporen van Guido Marilungo (2010), Alberto Paloschi (2009), Robert Acquafresca (2008), Graziano Pellè (2007), Raffaele Palladino (2006), Giampaolo Pazzini (2005), Alberto Gilardino (2004), Giuseppe Sculli (2003) en Massimo Maccarone (2002). Gefeliciteerd!

Ten slotte droeg Braghin de overwinning tegen Lumezzane op aan de tifosi en iedereen die de club een warm hart toedraagt. Applaus voor onszelf!