woensdag 1 augustus 2012

Alberto Masi, hij was van ons!

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Pro Vercelli en Juventus hebben een akkoord bereikt over de transfer van Alberto Masi (foto), waardoor de 19-jarige verdediger met de bijnaam De Nieuwe Nesta vanaf nu 100% eigendom van De Oude Dame is. De algemeen directeuren van Pro Vercelli en Juventus, Romairone en Marotta, hadden gisteren een afspraak in Turijn. Tijdens de lange bijeenkomst werd de definitieve overgang van Masi beklonken en overeenstemming bereikt over een financiële vergoeding voor De Withemden en de komst van Elio De Silvestro naar Vercelli in een gedeeld eigendomconstructie. De verwachting is dat Masi officieel voor Juventus zal debuteren in de wedstrijd om de Super Cup in Peking. Na terugkomst uit China zal Juventus besluiten of Masi definitief deel uit gaat maken van de eerste selectie of in aanmerking komt voor verhuur (waarbij Pro Vercelli mogelijk nog in beeld is.)
 
De carrière van Masi verloopt pijlsnel. Het product uit de jeugdopleiding van Sampdoria kwam in het seizoen 2009/2010 uit voor Lavagnese in de Serie D waar hij op slechts 17-jarige leeftijd 19 wedstrijden speelde en ervaring in een eerste elftal opdeed. Na dat seizoen keerde hij terug in Genua en speelde een seizoen in de Sampdoria-reserves. In de zomer van 2011 vertrok hij samen met rechtsback Tommaso Cancellotti naar Pro Vercelli in een gedeeld eigendom-deal, voor slechts 500 euro per speler en de gelegenheid om ervaring op te doen. Bij Pro Vercelli groeide Masi uit tot een steunpilaar in de verdediging en was hij basisspeler in het team dat via de play-offs promotie naar de Serie B afdwong. Uiteindelijk speelde hij 24 wedstrijden en scoorde hij één doelpunt in het magische witte shirt (met een kopbal scoorde hij de winnende goal tegen Pavia). In de blinde veiling aan het eind van afgelopen seizoen verwierf Pro Vercelli de transferrechten van Masi voor 345.000 euro en verkocht de helft ervan meteen door aan Juventus.

In zijn prille carrière bouwde Masi een reputatie op als kaartenpakker. Bij Pro Vercelli pakte hij afgelopen seizoen zelfs twee keer de rode kaart, maar na te zijn weggestuurd in de topwedstrijd tegen Ternana draaide Masi de knop definitief om en groeide hij uit tot een betrouwbare en solide verdediger die samen met zijn collega's achterin nauwelijks tegendoelpunten hoefde te incasseren. De voorbereiding van dit seizoen maakte hij al mee bij Juventus, waar hij aan de zijde van wereldkampioen Lucio en Uruguyaans international Caceres onmiddelijk standhield in oefenwedstrijden tegen Milan en Inter. Vanwege een blessure van die laatste en met het oog op een mogelijke schorsing van Bonucci als gevolg van het lopende onderzoek naar omkooppraktijken, was de uiteindelijk overgang van Masi een simpele optelsom van nut en noodzaak voor Juve.

Na de wedstrijden tegen Milan en Inter werd Masi op de website goal.com als volgt gekarakteriseerd:

Hij is een speler met een grote persoonlijkheid. Dat is dan ook zijn voornaamste kenmerk. Fysiek zit hij uitstekend in elkaar en hij is heel snel. Hij is vaardig in de lucht, heeft een buitengewoon positiegevoel en is goed met de bal aan beide voeten. Hij kan het beste worden vergeleken met Alessandro Nesta, omdat hij altijd met zijn hoofd omhoog speelt, intelligent beweegt en de bal letterlijk nooit weggeeft. Hij coacht goed in het veld en is in staat om het spel van achteruit op te zetten.

Alberto Masi komt in een mooi rijtje van Pro Vercelli-spelers terecht die de overstap van De Witte Leeuwen naar De Oude Dame maakten. Niet geheel toevallig kwam een aantal van die spelers de afgelopen periode op dit blog aan bod: Marcello Bertinetti, Giuseppe Servetto, Virginio Rosetta en Teobaldo Depetrini. De transfer van Masi is een nieuwe mijlpaal in de rijke historie van Pro Vercelli en markeert de transformatie die de club de afgelopen seizoenen heeft doorgemaakt: van zieltogende club in de Seconda Divisione naar een zelfbewuste profclub op niveau, waar talentontwikkeling centraal staat wat zich uitbetaalt in sportief succes, waardering en klinkende munt (naar verluidt is meer dan een miljoen euro gemoeid met de transfer). We wensen Masi het allerbeste toe en kijken verwachtingsvol uit naar de ontwikkeling van het grote talent De Silvestro in ons geliefde witte shirt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten