maandag 2 juni 2014

Nog negentig minuten

Op het strand van Fano lees ik op zondag in La Gazzetta Sportiva over de aanloop naar de eerste finalewedstrijden van de play-offs om promotie naar de Serie B. In de Prima Divisione B spelen Lecce en Frosinone tegen elkaar. In de Prima Divisione A treft Pro Vercelli Alto Adige in Bolzano. Voor Alto Adige is de finale een ultieme kans en voor Pro Vercelli is het de kers op de taart na een buitengewone prestatie in de competitie, schrijft de roze sportkrant. Het goede nieuws voor Pro Vercelli is dat topschutter Marchi ondanks lichte griep waarschijnlijk zal spelen. Daarmee verdwijnt de waarschijnlijk enige vrees vooraf van de meer dan driehonderd supporters die afreizen naar Süd Tirol als sneeuw voor de zon.

In Fano schijnt de zon ook. Het is zelfs prachtig weer aan het witte kiezelstenenstrand met de groenblauwe Adriatische zee aan onze voeten. Het is er zo goed toeven dat we spontaan de tijd vergeten. Pas tegen kwart voor zes verlaten we het strand, een kwartier voor de aftrap in Bolzano. De eerste helft van de wedstrijd gaan we dus helaas missen. “Wat denk je, hoeveel zal het staan bij rust?” vraag ik aan mijn vrouw. “0-0”, zegt ze. Geen gekke gok, want dat is waarschijnlijk de meest voorkomende ruststand in Lega Pro-wedstrijden. Niet veel later blijkt ze het bij het rechte eind te hebben gehad, want om vijf over zeven (vijftigste minuut van de wedstrijd) komen we aan in onze agriturismo in Piobbico en zie ik via de Wifi-verbinding op mijn i-Phone dat Pro net op voorsprong is gekomen: 0-1, dankzij een kopbal van Ciccio Cosenza. Binnen in het vakantiehuisje zet ik op de laptop meteen Rai Sport aan en zie de beelden uit Bolzano. De wedstrijd gaat op en neer, maar Pro staat zijn mannetje. De overwinning wordt professioneel binnengesleept en de eerste horde is genomen.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Als finalist krijgen de Leoni vanzelfsprekend de nodige aandacht in de nationale pers, die Pro Vercelli bovendien als grote favoriet voor promotie ziet. “Een degelijke hypotheek op promotie naar de Serie B voor Pro Vercelli”, schrijft La Gazzetta dello Sport de volgende dag op haar website. Later die maandag sla ik naast het fort van Urbino de papieren versie van La Gazzetta dello Sport open: “Blitz Cosenza, La Pro Vercelli fa Il colpaccio”, kopt de roze krant. “Pro dankte de overwinning aan de kracht van de ervaring”, aldus verslaggever Roberto Pelucchi. La Repubblica schrijft het volgende: “Het was een gelijk opgaande wedstrijd met veel emotie en een aantal fouten. Pro liet Alto Adige het spel maken, speelde controlerend en vertrouwde op de defensie die zich als beste van de reguliere competitie heeft bewezen. In de tweede helft maakte Pro het verschil, onder andere door invaller Fabiano. In de vijftigste minuut kwam de ploeg op voorsprong. Scaglia gaf de assist en de ervaren Cosenza kopte de bal bij de tweede paal binnen.”

De krant liet ook voorzitter Secondo aan het woord: “De volgende negentig minuten worden veel moeilijker. We moeten spelen alsof het de Champions League-finale is.” En zo is het maar net. De strijd is nog niet gestreden. Een alerte Pro Vercelli-tifoso schreef op Facebook geheel terecht woorden van de volgende strekking: “Ssssssssst, we zijn er nog niet, nog negentig minuten te gaan.”