dinsdag 11 januari 2011

Hemelsblauwen vs. Withemden 1-0

De winterstop zit erop. In de rustperiode tussen kerst en Driekoningen wist Pro Vercelli een vriendschappelijke wedstrijd met 2-0 te winnen van AC Villalvernia en werd de selectie gericht versterkt met spits Simone Malatesta. Stefano Murante en Christian Esposito zijn helaas nog steeds uitgeschakeld.

Afgelopen zondag reisde Pro Vercelli voor het vervolg van de competitie naar Lecco, Lombardije waar de club Calcio Lecco 1912 als tegenstander trof. Lecco werd in 1912 – het jaar dat Pro Vercelli zijn vierde landstitel binnenhaalde – opgericht als Sezione Calcio & Caniottieri Lecco. In 1932 werd de naam gewijzigd in AC Lecco en in 1972 werd de naam Calcio Lecco aangenomen. Lecco is een club die het genoegen van uitkomen op alle niveaus in Italië heeft mogen smaken. In vergelijking met Pro Vercelli is het een club met een bescheiden historie in de Serie A en B, maar op de lagere niveaus kan het palmares van de Witte Leeuwen niet tippen aan dat van de Blucelesti (‘Hemelsblauwen’).

In 1935 was de club medeoprichter van de huidige Lega Pro Prima Divisione en vestigde zich als middenmoter in die competitie. Na de Tweede Wereldoorlog werd de club in de Serie B geplaatst en degradeerde meteen. In 1957 keerde Lecco terug in de Serie B en bewerkstelligde in 1960 promotie naar de Serie A. Na twee seizoenen op het hoogste niveau volgde degradatie. Vier jaar later kwam de club nog eenmaal uit in de Serie A, maar degradeerde dat jaar gelijk weer. Sindsdien slaagde de club er nimmer meer in terug te keren in de eliteklasse. Er volgde al snel degradatie naar de Serie C. In 1972 won Lecco het kampioenschap van die competitie maar wist het daaropvolgende seizoen niets klaar te spelen in de Serie B en degradeerde wederom.

In 1980 volgde degradatie naar de Serie C2 en in 1984 zakte de club af naar de huidige Serie D. De jaren negentig waren succesvol met promoties naar de Serie C2 (1990) en de Serie C1 (1997). In het siezoen 2001/2002 ging de club failliet en werd in de zesde klasse heropgericht als AC Citta di Lecco. De jaren daarop volgden promoties naar de Serie D, C2 en C1. De nummer vier in de Lega Pro Seconda Divisone vormde vooraf dus een geduchte tegenstander van nummer twee Pro Vercelli in de strijd om de hoogste plaatsen. Te meer omdat Pro Vercelli sinds het seizoen 1946/1947 niet bij Lecco wist te winnen.

Op het veld bleek dat ook deze keer niet te lukken. Na de eerste helft van het duel, waarin Pro Vercelli zwaar overwicht had maar de kansen niet wist te verzilveren, kwam Lecco vlak na rust op een 1-0 voorsprong die de Hemelsblauwen niet meer uit handen zouden geven. De gelijkmaker van de voet van Ghezzi - die gezien het wedstrijdbeeld volstrekt rechtvaardig zou zijn geweest - werd afgekeurd wegens buitenspel. De top 5 van de competitie is nu als volgt na zestien gespeelde wedstrijden:
1) Pro Patria 37 punten
2) Tritium 33 punten
3) Pro Vercelli 32 punten
4) Lecco 29 punten
5) Feralpi Salo 28 punten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten