donderdag 19 april 2012

Beauty vs. Beast?

Zondag staat een heuse topwedstrijd op het programma: Withemden vs. Roodgroen, de nummer 3 tegen de nummer 1, De Witte Leeuwen vs. De Beesten, 7 vs. 0 scudetti, oftewel Pro Vercelli vs. Ternana. De vijf punten verschil op de ranglijst betekent dat Pro Vercelli vol aan de bak mag. Bij winst lonkt het kampioenschap, bij verlies kan de ploeg zich richten op plaatsing voor de play-offs. 

Ternana werd in 1925 opgericht en maakte in 1993 een doorstart. De club kwam gedurende zijn bestaan slechts twee seizoenen uit in de Serie A (de teleurstellend verlopen seizoenen 1972-1973 en 1974-1975 waarin de club meteen weer degradeerde), maar was wel de eerste club uit Umbrië die dat niveau ooit bereikte. Grote rivaal van Roodgroen is Perugia. Ternana won één keer het kampioenschap van de Serie B, drie keer de Serie C1 en twee keer de Serie C2.

In de jaren Twintig en Dertig werd de club al met financiële problemen geconfronteerd en ging verscheidene keren kopje onder. Keer op keer werd de club opnieuw opgericht, opvallend genoeg steeds met opvallende namen zoals Unione Fascista Ternana in 1929 en Polisportiva Mario Umberto Borzacchini in 1935, vernoemd naar de in Terni geboren autoracer die in 1933 tijdens de Grand Prix van Monza om het leven kwam. In 1987 ging de club weer failliet en in 1993 volgde een zoveelste doorstart, nu in de Serie D onder de naam Ternana Calcio. Sindsdien gaat het weer redelijk crescendo: in 1998 keerde club terug in de Serie B. Sinds 2006 is de Prima Divisione het podium voor de Umbriërs. 

Ternana gaat vrijwel heel dit seizoen al aan de leiding in de Prima Divisione A en is de onmiskenbare favoriet voor de titel. De spelers die dat voor elkaar hebben gekregen zijn o.a. doelman Ambrosi; verdedigers Pisacano, Ferraro, Fazio, Bernardi en De Giosa; middenvelders Gotti, Dianda, Cejas en Carcuro; en aanvallers Sinigaglia, Litteri, Docente en Nolè. Geen namen die direct tot de verbeelding spreken, hoewel de echte liefhebbers van Italiaans voetbal de namen in de voorhoede zouden kunnen herkennen. 

Sinigaglia en Litteri komen uit de jeugdopleiding van Inter voort. De 30-jarige Sinigaglia kende al een rijke carrière in de Serie B en Prima Divisione die hem onder meer langs clubs als Atalanta, Genoa en Novara bracht. De 23-jarige Litteri is nog steeds deels eigendom van Internazionale. Topscorer van het stel is Nolè met acht treffers, dat is één minder dan Pro Vercelli-topschutter Simone Malatesta, en veel minder dan de clubtopscorer aller tijden van Ternana. Giuseppe Ostromann scoorde tussen 1938 en 1943 maar liefst 119 keer voor Roodgroen. Een andere clubicoon is verdediger Gabrielle Ratti die tussen 1972 en 1988 (met tussendoor weinig succesvolle uitstapjes naar Inter en Como) 312 wedstrijden voor De Beesten uitkwam.

Het voetbal van Ternana is dit seizoen goed. Een goed georganiseerde ploeg, die wil winnen en vurig wordt gesteund door de aanhang, werd er voor de jaarwisseling over gezegd. In december bleef Pro Vercelli in de uitwedstrijd echter prima overeind in Terni, ondanks een rode kaart voor Masi en het 1-0 verlies. De gedoodverfde kampioen laat de afgelopen weken echter punten liggen. De laatste overwinning dateert van 11 maart en sindsdien werd verloren van SPAL en gelijkgespeeld tegen Monza, Pavia en Sorrento. Slechts één keer werd in die wedstrijden het net gevonden. De ploeg is dus allesbehalve in vorm. 

De competitie heeft echter twee weken stilgelegen, de competitieronde van afgelopen week werd afgelast vanwege het trieste overlijden van Livorno-speler Morosini, dus is de grote vraag hoe beide ploegen het veld zullen betreden. Bij Pro vercelli zal het tussen de oren wel goed zitten getuige de recente woorden van Pro Vercelli-doelman Alex Valentini (die in de laatste twee wedstrijden zijn ploeg fantastisch op de been hield en daarmee de bijnaam Spiderman verwierf): “Nu kan het gebeuren: wij willen de koppositie en niets anders. We hebben drie cruciale wedstrijden voor de boeg tegen Ternana, Sorrento en Carpi. We gaan ons uiterste best doen die te winnen en als we het redden zou het fantastisch zijn. Carpi is nu de ploeg in vorm, terwijl De Beesten met tegenslag kampen en angstig lijken te zijn geworden.” 

Beauty vs. Beast? As. zondag weten we wie aan het langste eind trekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten