zondag 29 april 2012

Zinderende zondag: Pro Vercelli geplaatst voor de play-offs!

Vandaag stond de cruciale uitwedstrijd tegen Sorrento, directe concurrent in het klassement en voor een plek in de play-offs, op de kalender. Bij winst zou Pro Vercelli onbereikbaar worden voor achtervolger Benevento en zich mogen opmaken voor de play-offs. Bij puntverlies zou de laatste speelronde een zinderend slot van de competitie kunnen betekenen. De geschorste trainer Braghin – hij werd op de bank vervangen door assistent Turrone, die hem overigens eerder dit seizoen al eens succesvol verving – koos ervoor om deze belangrijke wedstrijd te starten met het aanvalstrio Carraro-Iemmello-Martini, door de lokale krant La Sesia met een forse knipoog naar het verleden gedoopt tot Het Wondertrio dat de klus met een forse dosis creativiteit en fantasie moest klaren.

Aanvankelijk ploeterde de ploeg echter voornamelijk met de lange bal in plaats van de oplossing te zoeken in zinnenprikkelend combinatievoetbal. Na verloop van tijd wist Pro Vercelli weliswaar langzaam de controle over de wedstrijd te krijgen, maar lukte het De Witte Leeuwen niet of nauwelijks om aanvallend een vuist te maken waardoor Sorrento niet echt in de problemen kwam. Tegelijkertijd was alertheid achterin nadrukkelijk vereist om het gevaarlijke aanvalskoppel Ginestra-Scappini van succesvolle doelpogingen af te houden. Sorrento kwam via Carlini zelfs het dichtst bij de openingstreffer na een persoonlijke fout van Cancellotti. Valentini redde gelukkig op het verrassende schot.

In de 42e minuut gaf de keuze voor creativiteit en fantasie echter de doorslag en kwam Pro Vercelli op voorsprong dankzij een buitengewone actie van Iemmello: eerst legde hij op onnavolgbare wijze de complete Sorrento-defensie in de luren om vervolgens de bal achter doelman Rossi te schieten. Twee minuten later was het feest alweer voorbij door een maf tegendoelpunt: Ginestra nam een vrije trap die via het houtwerk en de rug van Valentini in het doel caramboleerde.

Vijf minuten na rust ontsnapte Sorrento toen een zuiver doelpunt van Masi onterecht werd afgekeurd, hoewel de thuisploeg even daarvoor ook dicht bij de voorsprong was. Valentini wist wederom gelukkig te redden. Op twee-derde van de wedstrijd vond assistent-trainer Turrone het nodig enkele wissels door te voeren: Germano voor Carraro – die deze wedstrijd eigenlijk niet in het spel voorkwam – en Malatesta voor Martini, oftewel de frivoliteit voorbij. Malatesta had er meteen zin in. Binnen een mum van tijd hield hij de Sorrento-verdediging volop bezig en maakte zo het verschil. Even later mocht ook Tripoli invallen voor Cancellotti. Evenwel was het Valentini die Pro Vercelli op de been hield na de zoveelste cruciale redding, ditmaal op een inzet van Scappini.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
De prikacties van de Sorrento-aanvallers voelden toch keer op keer als naderend onheil. Of misschien riep de ploeg gewoon het onheil over zichzelf af, want Pro Vercelli bleek simpelweg niet in staat om te domineren zoals het dat wel had gedaan in de galavoorstelling tegen Sorrento eerder dit seizoen in het Silvio Piola Stadion. Helemaal onverwacht kwam de voorsprong voor de thuisploeg dan ook niet. In de 80e minuut was het wederom Ginestra die het doel namens Sorrento vond: tien minuten voor tijd stond Pro Vercelli 2-1 achter. Die klap kwamen De Witte Leeuwen in de resterende tijd niet meer te boven, waardoor het erop leek dat Pro Vercelli zich mocht gaan opmaken voor een zinderende slotronde van de competitie. Waar het niet dat Benevento de uitwedstrijd tegen Viareggio met 2-1 verloren bleek te hebben en Pro Vercelli zich vandaag ondanks het verlies alsnog voor de play-offs voor een plek in de Serie B plaatste.

En zo kan er weer een nieuwe mijlpaal bijgeschreven worden in de roemruchte geschiedenis van De Withemden uit Vercelli. Volgende week mag Pro Vercelli zich alvast voor het toetje opwarmen in de laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen tegen nummer drie Carpi. Forsa Pro!