maandag 23 december 2013

La Pro in 2013: Bittere eindes, zoete beginnen?

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Het voetbaljaar 2013 was een bewogen jaar voor Pro Vercelli. Een jaar dat zoet begon met de terugkeer van wondertrainer Maurizio Braghin op de bank van de Serie B-ploeg. Na de onafwendbare degradatie trad Braghin in dienst van Carrarese, en die ploeg (ondertussen alweer met een nieuwe trainer op de bank, maar met voormalig Pro-aanvoerder Mauro Calvi in de basis) bezorgde Pro Vercelli op de laatste speeldag voor de winterstop een bitter einde van een veelbelovende eerste seizoenshelft in de LP1a. Daartussenin wisselden bittere eindes en zoete beginnen elkaar ook al af. Het jaar 2013 van Pro Vercelli in vier seizoenen:

Winter: Met een volledig gerenoveerde selectie zet de teruggekeerde Braghin alles op alles om handhaving in de Serie B te realiseren. De thuisoverwinning op Bari (2-1) op 23 februari doet de handhavingdroom definitief weer opleven.

Lente: Blessureleed, arbitrage, schorsingen en tegenstand vormen echter te grote obstakels om de in de eerste seizoenshelft opgelopen achterstand goed te maken. Ondanks knappe overwinningen op Padova (0-1), Spezia (1-3) en Varese (2-1) degradeert Pro naar de LP1. Tot overmaat van ramp gaat de wedstrijd van het jaar, De Rijstderby thuis tegen aartsrivaal Novara, met 1-2 verloren. Braghin verlaat de ploeg waarmee hij grote successen vierde definitief.

Zomer: Voorzitter Massimo Secondo kondigt zijn afscheid aan. Secondo zet de club te koop en zal indien nodig nog een seizoen garant staan. Serieuze belangstelling blijft vooralsnog uit en Secondo laat het er niet bij zitten. De nieuwe sportief directeur Massimo Varini en trainer Cristiano Scazzola krijgen de middelen om een selectie samen te stellen die mee kan doen om de bovenste plaatsen. Vanaf de seizoensstart loopt het als een trein. Aan de hand van de verrassende topscorer Ettore Marchi (15 wedstrijden, 10 goals) bestormen De Leeuwen de top van de ranglijst van de LP1a.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Herfst: Na de knappe uitzege op Cremonese (0-1) wordt de zegereeks van Pro Vercelli een halt toegeroepen. Tegen Alto Adige (0-0), Venezia (1-1), Vicenza (1-1), lijstaanvoerder Virtus Entella (0-0) en Carrarese (3-3) wordt vijf keer op rij gelijkgespeeld. Tegen Carrarese gaf Pro zelfs een 2-0 voorsprong (onder andere door een werkelijk waar geweldige goal van Francesco Ardizzone) weg, maar de ploeg wist op karakter vlak voor tijd nog een gelijkspel af te dwingen (kopbal Marchi). Met vier punten achterstand op de koploper gaat Pro Vercelli ongeslagen de winterstop in. Gezien de doorgaans gesloten defensie, het attractieve spel en de kansen die de ploeg creëert, smaakt die tweede plek toch een beetje bitter. Dat is echter niet volkomen terecht, omdat de doelstelling aan het begin van het seizoen de play-offs halen was. Uiteindelijk heeft Pro dus positief verrast. “Ik heb een heel goed Pro gezien, wat mij betreft een sterkere ploeg dan Entella”, zei Carrarese-trainer Remondino na afloop van de wedstrijd in Carrara.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Kortom, Pro Vercelli heeft een prima uitgangspositie verworven voor een succesvolle tweede seizoenshelft. De volgende woorden van een Pro Vercelli-supporter op facebook zijn dan ook een passend afscheid van dit jaar: “Dank aan Pro Vercelli voor een zeer geslaagde eerste seizoenshelft!” Traditioneel is het laatste woord aan de trainer van La Pro, Scazzola: “We moeten meer cynisme en agressie voor het doel opbrengen. De doelstelling blijft zoveel mogelijk wedstrijden winnen.”

Op naar een zoet 2014!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten