zondag 18 mei 2014

Met één been in de finale

La Pro kwam, zag en overwon in Savona. De eerste wedstrijd in de halve finales van de play-offs om promotie naar de Serie B werd met 2-1 gewonnen. “Een waardevolle overwinning met het oog op de returnwedstrijd van volgende week”, aldus de lokale krant VercelliOggi.it. Met de overwinning staat Pro met één been in de finale en lonkt een terugkeer in één jaar naar de Serie B. De return van de halve finales is volgende week in het Silvio Piola Stadion te Vercelli, dat zich mag opmaken voor alweer een legendarische wedstrijd sinds de redding van de club in 2010. 

Pro kwam
Op volle oorlogssterkte arriveerden de Leoni in Savona. Pro Vercelli-trainer Scazzola kon over een complete en overwegend fitte selectie beschikken en trad aan met de in zijn ogen sterkste opstelling: Russo; Marconi, Ranellucci, Cosenza, Scaglia; Erpen, Rosso, Scavone, Fabiano; Iemmello en Marchi. De Leeuwen werden gesteund door ongeveer vierhonderd meegereisde supporters, die een hoek van het Bacigalupo-stadion mythisch wit kleurden. 

Pro zag
Pro Vercelli had vlak na de aftrap direct het nakijken. Al na 27 seconden lag de bal achter Pro-doelman Russo. Ranellucci ging in de fout en Savona-aanvaller Virdis wist wel raad met de buitenkans. Hij pikte de lange bal van Quintavalla op, legde Cosenza in de luren en scoorde met effect: 1-0 voor Savona. 

(SU CORTESE CONCESSIONE DI MICHELE GARAVELLO)
Pro overwon
Het duurde vervolgens tot enkele seconden voor het rustsignaal voordat Pro langszij kwam. Wie anders dan Marchi scoorde de 1-1. De pass kwam van Scaglia en Marchi kopte de bal via binnenkant paal voorbij Savona-doelman Aresti. Zo kon Pro Vercelli met het goede gevoel de rust in gaan. Gezien de kansen voor Pro voor rust (onder meer een bal op de paal) was de tussenstand niet minder dan verdiend. Het keerpunt van de wedstrijd kwam in de 62ste minuut. Eindelijk kreeg Pro Vercelli weer eens een penalty mee - de laatste keer was in de openingswedstrijd van het seizoen tegen Lumezzane (!) - na een overtreding van Marras op uitblinker Erpen. De Argentijn schroomde niet, nam zelf plaats achter de bal en schoot rechts van de keeper raak. Aresti koos weliswaar de goede hoek, maar was evenwel kansloos op de vlekkeloze inzet. De spelers renden richting het uitvak om de voorsprong samen met de meegereisde Pro-tifosi te vieren. Beide ploegen scoorden daarna niet meer en dus eindigde de wedstrijd in een 2-1 overwinning voor Pro.

Savona-trainer Corda beklaagde zich na afloop over de toegekende penalty en de arbitrage, die hem deed denken aan scheidsrechter Ceccarini die in 1998 in een beslissende wedstrijd tussen Inter en Juve een dubieuze strafschop toekende voor een vermeende overtreding van Iuliano op Ronaldo. Het zal iedereen met Pro in het hart worst wezen; zoveel verdiende penalty’s heeft de ploeg de laatste twee seizoenen immers al aan zich voorbij zien gaan. “Uiteindelijk komt dat laatste beetje geluk ook wel”, zei trainer Scazzola vorige week nog. Als het al geluk was, dan kwam het dit weekend uiterst gelegen. “Pro Vercelli is voor negentig procent zeker van de finale”, sloot Corda af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten