dinsdag 6 september 2011

Over goden en Satanelli

Als de weergoden ons goed zijn gezind zal Pro Vercelli komend weekend haar eerste officiële wedstrijd van het seizoen mogen uitspelen. En als de goden ons gunstig gezind zijn, kan er thuis meteen een feestje worden gevierd. De tegenstander in het Silvio Piola Stadion is namelijk een relatief bekende naam: Foggia. Veel Nederlanders kennen die club vast nog uit het begin van de jaren negentig toen onder leiding van wondertrainer Zdenek Zeman furore werd gemaakt in de Serie A en waar de Nederlander Bryan Roy in twee seizoenen tijd uitgroeide tot cultheld. Nu wordt Foggia getipt als kandidaat voor de play-offs in de Prima Divisione. Pro Vercelli geldt als outsider. Punten halen tegen deze tegenstander zal dus een prachtig resultaat zijn.

De gloriejaren van Foggia liepen van 1991 tot 1995. De club stuntte die jaren dusdanig in de Serie A dat al gauw gesproken werd over Foggia dei Miracoli. De club kon iedere tegenstander aan en vergaarde (inter)nationale roem met het attractieve voetbal dat werd gespeeld. De kenmerkende spelstijl van de ploeg kreeg in Italië zelfs een eigen benaming: Zemanlandia. Daarbij kon Foggia in die tijd diverse klasbakken opstellen, zoals de aanvallers Giuseppe Signori, Francesco Baiano, Roberto Rambaudi en de Russische ster Igor Shalimov. Drie seizoenen lang eindigde de ploeg op een respectabele plaats in de middenmoot. Na het vertrek van de sterspelers was de club echter aangewezen op de jeugd en duurde het niet lang totdat de onafwendbare degradatie volgde. 

Foggia raakte vervolgens in financiële problemen en zakte in sneltreinvaart af naar uiteindelijk de Serie C2. Later wist de club weer enigszins omhoog te klauteren naar de Serie C1 waarin de afgelopen seizoenen regelmatig werd meegestreden om promotie via de play-offs. En vorig seizoen was daar opeens verrassend nieuws: de terugkeer van de drie beleidsbepalers uit de gloriejaren. Eigenaar Pasquale Casillo, voetbaldirecteur Giuseppe Pavone en trainer Zdenek Zeman wisten het sprookje van weleer echter geen direct vervolg te geven. Afgelopen voorjaar verliet Zeman de club na een teleurstellende zesde plek in de eindrangschikking en viel de wonderlijke Drievuldigheid alweer uiteen. De huidige trainer heet Valter Bonacina, die voor het eerst op eigen benen staat. De voormalig speler en jeugdtrainer van Atalanta Bergamo beschikt over goede Italiaanse spelers en voormalig jeugdinternationals zoals Dario Venitucci, Riccardo Perpetuini en Christian Triboni. Desalniettemin verloor de ploeg in de eerste speelronde thuis met 1-2 van Benevento, overigens één van de titelfavorieten dit seizoen.

Laten we hopen dat Pro Vercelli de afgelopen weken geleerd heeft van de ervaringen in de beker en het afgebroken duel tegen Como. Dat de messen geslepen mogen zijn, het vizier op scherp staat en De Witte Leeuwen brullen als vanouds. De goden zullen ons dan vast beter gezind zijn dan de tegenstanders die door het leven gaan als i Satanelli (De Kleine Satans).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten