woensdag 5 oktober 2011

Ciao Claudio!

Zes seizoenen droeg hij het witte shirt van Pro Vercelli. Komend weekend keert de voormalig aanvoerder der Witte Leeuwen terug in het Silvio Piola Stadion, maar nu in het groen-wit van Avellino. Claudio Labriola trouwde deze zomer met zijn grote liefde Daniela en liet een andere grote liefde achter zich: Pro Vercelli. De club waar hij uitgroeide tot een meer dan degelijke verdediger in de Seconda Divisione; hij verdiende er uiteindelijk een transfer naar de Prima Divisione mee. Met enige weemoed zal hij Pro Vercelli de rug hebben teruggekeerd, want vorig jaar verklaarde hij in een interview op fcprovercelli.it nog hoe groot zijn liefde voor de club was. Hij was bovendien een cultuurbewaker, want de enige eerste elftalspeler die meekwam uit de inboedel van het oude US Pro Vercelli. Je vraagt je af wat er gebeurd zou zijn, had hij geweten dat De Witte Leeuwen dit seizoen in de Prima Divisione uit zouden komen. Maar goed, dat is als niet als. Laten we Labriola vanwege zijn inzet voor Pro Vercelli vooral een mooie carrière gunnen en blij zijn met het feit dat De Witte Leeuwen uit Vercelli vooralsnog net iets boven De Wolven uit Avellino op de ranglijst staan.

Daarmee is meteen gezegd wat er komend weekend op het spel staat. De winnaar van het duel zal aanhaken bij de subtop, de verliezer zal zich voorlopig (onder)in de middenmoot nestelen. Deze week mailde ik met een Pro Vercelli-supporter ter plaatse. Hij meldde hoe zeer de tifosi verlegen zitten om een thuisoverwinning. Gelet op de ambities moet dat dit weekend maar eens gebeuren. Twee Pro Vercelli-spelers hebben afgelopen week bovendien een treetje hoger prachtig mogen warmdraaien. Tommaso Cancellotti en Alberto Masi waren uitverkoren om in een Lega Pro Onder-20 ploeg te oefenen tegen het nationale elftal van Italië. Uiteraard verloor de jeugd (het werd 5-0 dankzij doelpunten van Giovinco, Rossi en Balotelli), maar beide spelers bleven volgens algemeen directeur Giancarlo Romairone, die aandachtig toeschouwer was bij het duel, in de helft die zij speelden aardig op de been. Nu hopen we dat zij en de overige spelers overeind blijven tegen Avellino, of liever nog: Winnen!

Avellino, opgericht in 1912, is overigens een club met een bescheiden en aardige historie. Hoogtepunt in de clubgeschiedenis was de periode 1978-1988 toen de club tien seizoenen achter elkaar  als middenmoter in de Serie A uitkwam. De beste prestatie werd in 1987 geleverd. Het team eindigde als achtste met spelers zoals Angelo Alessio, Paolo Benedetti, Franco Colomba (huidig trainer van Parma) en Dirceu (op 43-jarige leeftijd gestorven in een auto-ongeluk met 44 interlands voor Brazilië op zak). Het sportieve dieptepunt kwam ruim twintig jaar na dat seizoen toen Avellino in 2009 één van de clubs was die uit de competitie werd genomen omdat het niet langer kon voldoen aan de financiële vereisten om profvoetbal te spelen. Een doorstart in de Serie D volgde en de afgelopen twee seizoenen herstelden De Wolven zich en profiteerden tweemaal van het uitvallen van clubs in hogere profcompetities ten einde dit seizoen terug te keren in de Prima Divisione. 

Avellino beschikt naast Labriola – die sinds de laatste wedstrijden basisspeler is – over een aantal prima spelers zoals Roberto Cardinale en Gianmarco Zigoni. Zigoni is de Iemmello van het team. De 20-jarige spits wordt gehuurd van AC Milan en geldt als een groot talent. Net als Iemmollo heeft hij de eerste competitiegoal van dit seizoen al achter zijn naam staan. De club houdt overigens zelf een ranglijst bij van best presterende spelers dit seizoen. De top drie bestaat uit doelman Ermanno Fumagalli, middenvelder Angelo D’Angelo en spits Gianluca D’Angelis (topscorer met twee goals).

Ten slotte het woord aan Labriola. Op tuttocalciatore.net blikt hij terug op zijn tijd bij Pro Vercelli en vooruit naar het treffen van komend weekend in woorden van de volgende strekking: “Ik keer nu als tegenstander terug naar Vercelli waar ik me zes seizoenen heb mogen ontwikkelen als voetballer en mens. Het zal niet makkelijk zijn om van Pro Vercelli te winnen. We zullen de schouders eronder moeten zetten. Pro Vercelli heeft een goede ploeg, hoewel ze dit seizoen voor het eerst in de Prima Divisione uitkomen. Ze hebben vaardige spelers, een solide groep die in balans is en een zeer goede trainer. Het is een wedstrijd die we niet mogen onderschatten.” 

Witte Leeuwen vs. Wolven. Het zal erom spannen komende zondag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten