zondag 2 oktober 2011

Tovenaars vs. Witte Leeuwen 1-1

De tegenstander van Pro Vercelli deze zondag, Benevento, is alleen al vanuit marketingtechnisch oogpunt een aparte. Het begint met de clubkleuren, rood en geel, die opvallen zoals bij Go Ahead Eagles uit Nederland en Lecce in de Serie A. Daarbij heeft Benevento in het clublogo het silhouet staan van een heks op bezemsteel. De bijnaam van het team luidt De Tovenaars. Eerder merkte ik al eens op dat de club bij sommige bookmakers als één der titelkandidaten geldt. Voorlopig moeten de roodgelen echter eerst een achterstand van zes strafpunten zien weg te toveren. Dat lukt ze overigens aardig goed, want na het 1-1 gelijkspel tegen Pro Vercelli staat Benevento alweer drie punten in de plus.

Voor Pro Vercelli was het tweede gelijkspel op rij een winstpunt. Trainer Braghin was vooraf onder de indruk geraakt van de nederigheid van zijn team, het vermogen om met de juiste instelling aan de wedstrijd te beginnen. “Het gelijkspel was echter een terechte uitslag,” aldus de coach. “Benevento viel meer aan dan wij, maar wij verdedigden op onze beurt goed en waren in staat om het nodige te incasseren. Ondanks de vele afwezigen gingen we de strijd met open vizier aan. Dit resultaat is goed voor ons zelftrouwen.” 

Dat Benevento een serieuze tegenstander is, blijkt ook wel uit de namen die opgesteld stonden. Spelers zoals Michele Anaclerio, Claudio Grauso en Ivan Rajcic kennen het klappen van de zweep in het Italiaanse profvoetbal. De dertigjarige spits Giacomo Cipriani kwam in zijn loopbaan uit voor clubs als Bologna, Lecce en Sampdoria. In de Prima Divisione maakt dat hem een levensgevaarlijke aanvaller en dat bleek ook wel in het treffen tegen Pro Vercelli. 

Het hielp dan ook dat Pro Vercelli na vier minuten spelen al op voorsprong kwam. Pietro Iemmello tekende voor zijn eerste doelpunt in het profvoetbal door een door Benevento-doelman Baican geblokt schot van Matteo di Piazza binnen te tikken. De veelbelovende spits maakte zo het vertrouwen waar dat hij krijgt van de staf en de aanhang (zo bleek wel vorige week in het thuisduel tegen Pisa). Daarna blonken Pro Vercelli-doelman Alex Valentini en rechtsback Tomasso Cancellotti uit in verdedigende zin. Dat was ook wel nodig, want vooral Cipriani bleek op enkele momenten levensgevaarlijk.

Aan het begin van de tweede helft lieten De Witte Leeuwen weer tanden zien met een weergaloze actie over drie schijven. Achtereenvolgens wisten Di Piazza, Iemmolo en Donato Disabato elkaar prachtig te vinden, maar het zwakke schot van de laatste werd eenvoudig geblokt door Baican.

En toen was na een kwartier spelen in de tweede helft de beurt weer aan Cipriani. De aanvaller liet zich vallen in het strafschopgebied en dit gegoochel werd tot grote ontsteltenis van iedereen – volgens La Sesia waren zelfs de lokale journalisten sprakeloos – beloond met een penalty. Het cadeautje werd binnengeschoten door Vacca, en dat terwijl een aantal Benevento-spelers te vroeg waren ingelopen. Tot grote frustratie van bankzitter Pietro Tripoli werd dit niet bestraft door de scheidsrechter. Zijn protest echter wel.

Stefano Santoni en Urbano Germano mochten vervolgens nog invallen voor Pro Vercelli. Het nieuwe koppel was meteen gevaarlijk. Zo verdiende Santoni een vrije trap en schoot Germano over op aangeven van Stefano Murante. Beide heren vonden elkaar vlak voor tijd ook nog in een goede combinatie, maar Santoni miste de kans.

En zo eindigde de wedstrijd tussen De Tovenaars en De Witte Leeuwen uiteindelijk in een voor iedereen acceptabel gelijkspel, met toch een nare bijsmaak. Volgens La Sesia was Pro Vercelli van een mirakel afgehouden door het gegoochel van Cipriani en de scheids. Benevento-trainer Sominelli telde na afloop dan ook zijn zegeningen. En dat mag Pro Vercelli ook doen. Met zes punten staan De Withemden op een mooie achtste plaats op de ranglijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten