maandag 5 december 2011

De revanche kan zomaar zoet zijn

Het was een wedstrijd op zich, die alle kanten op kon gaan en tegelijkertijd zou laten zien waar Pro Vercelli daadwerkelijk staat in de Prima Divisione A. “Ternana is de te kloppen ploeg,” zei assistent-trainer Alessandro Turone in de aanloop naar de topper tussen de nummer één en drie op de ranglijst. Daar voegde hij aan toe: “Bovendien zijn ze in het veld goed georganiseerd en hebben ze een aanhang die de ploeg vurig steunt.“ De Koning van Vercelli en uitblinker van de voorbije weken, Simone Malatesta, gaf ook aan dat Ternana een moeilijk te kloppen ploeg is: “We hebben een video van onze volgende tegenstander gezien, ze zijn goed en spelen thuis. Zij willen de titel, maar wij geven niets zomaar weg.” 

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Na de wedstrijd van afgelopen zondag kwam diezelfde Malatesta weer aan het woord. In de microfoon van tuttoprovercelli.com zei hij: “We wisten dat het niet makkelijk zou worden, maar hielden lang stand tegen een ploeg die mijns inziens de gerede kampioenskandidaat is. Vooral de rode kaart voor Masi is beslissend geweest, want ook na die ene goal hebben we Ternana nog prima van ons af weten te houden. Dat is veelbelovend voor de rest van het seizoen. Als het de hele wedstrijd elf tegen elf was geweest, hadden we denk ik een ander resultaat gehad en zeker niet verloren.” Algemeen directeur Giancarlo Romairone was daar ook van overtuigd. Tegenover La Sesia zei hij: “Het ging gelijk op tegen Ternana. Een gelijkspel zou een rechtvaardige uitslag zijn geweest.”

Vast staat dat Pro Vercelli ondanks het 1-0 verlies prima heeft gepresteerd tegen Ternana. La Sesia gaf in de nabeschouwing terecht aan dat niet vergeten moet worden dat Ternana in zes thuiswedstrijden nog geen enkel punt verloor. De provinciale krant wenste ook niet te vingerwijzen naar de op de bank teruggekeerde trainer Maurizio Braghin die de vorige week niet overtuigende spits Pietro Iemmello naast zich plaats liet nemen en het kerstboomsysteem weer in ere had hersteld, ondanks de weinig overtuigende uitvoeringen eerder dit seizoen en de vier opeenvolgende overwinningen van de laatste weken met een aanvallend tweespitsensysteem. “De trainer koos bewust voor spierballen op het middenveld,” zei Romairone na afloop van de wedstrijd tegen de pers. Pro Vercelli voetbalde de eerste helft prima, legde Ternana het vuur zelfs aan de schenen totdat het wegsturen van Masi de boel compliceerde. “Dit verlies is geen drama,” schreef La Sesia dan ook terecht. 

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
En zo is het. Op tuttoprovercelli.com las ik een oproep van één van de fanclubs, “Ghigni Bianchi”, die critici in de achterban – ja, ze schijnen er te zijn – er fijntjes aan herinnerde waar onze mooie club tot voor kort stond: Ergens anoniem en onderin de middenmoot van de Serie C2. Tien jaar duurde het voor de play-offs weer eens werden gehaald en nu staan De Witte Leeuwen op bijna de helft van de competitie zomaar stevig in de subtop van de Prima Divisione. Degradatie lijkt nu al afgewend en met een beetje mazzel zijn de play-offs straks zelfs binnen handbereik, want ondertussen is duidelijk geworden dat Pro Vercelli voor weinig ploegen in de competitie onder doet. De verliespartij thuis tegen Foligno van een tijdje terug was weliswaar beschamend, maar ook een ongelukkig incident en aanzet voor een prachtige reeks daaropvolgende overwinningen. Ternana-uit verliezen kan de beste overkomen. Geen reden voor paniek, maar een waardevolle les voor het vervolg. Ghigni Bianchi riep aanhangers op om de club in haar groei te steunen. Aan mij zal dat niet liggen, want ik geniet wekelijks van de veelbelovende nieuwe voetbalgeschiedenis die in Vercelli wordt geschreven.

De zon schijnt in Vercelli. Op 22 april 2012 spelen we thuis tegen Ternana. Dat is drie wedstrijden voor het einde van de competitie. De wedstrijd van dit weekend liet zien dat de revanche zomaar zoet kan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten