maandag 19 december 2011

Ondanks verlies met genoegen terugblikken en vooruitkijken

Carpi is een club met weinig statuur. De historie van de rood-witten speelde zich voornamelijk af in de lagere divisies en op amateurniveau. Toch werd de club vorig jaar kampioen in de Seconda Divisione B en staat nu vijfde op de ranglijst van de Prima Divisione A, drie punten achter op de nummer drie Pro Vercelli. Het treffen tussen beide promovendi in de laatste speelronde voor de winterstop is dus een heuse subtopper en voor Pro Vercelli de derde competitiewedstrijd tegen een (sub)topploeg op rij. Winst zou voor Pro Vercelli stevig nestelen in de top betekenen, en Carpi zou met eventuele winst aanhaken bij die top. Er stond dus wat op het spel voor beide ploegen.

Het pikante aan Carpi vs. Pro Vercelli is dat beide ploegen een spits in de gelederen hebben die nog niet zo lang geleden voor de tegenstander uitkwam. Bij Carpi maakt voormalig Pro Vercelli-spits Stefano Pietribiasi deel uit van de selectie. Pro Vercelli-topscorer Simone Malatesta (zes goals) maakte een jaar geleden nog deel uit van de Carpi-selectie. Tegen tuttoprovercelli.com zei De Bommenwerper deze week: “De atmosfeer bij Carpi beviel mij niet, ik heb er goed aan gedaan daar te vertrekken. Nu voel ik me goed en weet ik het net vaak te vinden.” Pietribiasi, die in 2008 enkele wedstrijden voor Vercelli speelde, wist het net dit seizoen nog geen enkele keer te vinden in de zes wedstrijden waarin hij mocht opdraven. Afgelopen zondag zat hij niet eens bij de selectie, voormalig jeugdinternational Umberto Eusepi, door Carpi gehuurd van Varese en clubtopscorer met vijf goals, wel.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
In de laatste minuut van de wedstrijd van afgelopen zondag kreeg Eusepi een publiekswissel nadat hij zichzelf in de 63e minuut had gekroond tot matchwinner door een fout van de Pro Vercelli-defensie genadeloos af te straffen. Pro Vercelli verloor met 2-1 van Carpi. “Twee eigen fouten hebben ons genekt. Carpi heeft verder geen fatsoenlijk schot op goal gelost,“ zei trainer Braghin na afloop van de wedstrijd. Het was zijn ploeg echter niet gelukt het koningskoppel Iemmello-Malatesta te voorzien van goede ballen. Enkele kansen waren er wel geweest, zoals voor Malatesta en Tonani die vlak voor tijd de bal een meter voor het vijandelijke doel niet binnen wisten te werken en voor Rosso wiens schot vlak na de gelijkmaker van Espinal geweldig werd gekeerd door de Carpi-doelman. Verder schoot Calvi in de eerste helft van 25 meter afstand bijna fantastisch raak. Maar bovenal lukte het De Witte Leeuwen niet om het balletje zoals gewenst te laten rollen. De ongelukkige eigen goal van Ranellucci in de 27e minuut (foto linksboven) kon uiteindelijk niet meer in de eindscore worden rechtgezet. 

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
En nu is het dus winterstop. Pro Vercelli-voorzitter Massimo Secondo blikte verleden week al eens uitgebreid terug op de eerste seizoenshelft, die boven verwachting succesvol is verlopen. Secondo sprak lovende woorden over de defensie, die na de achterhoede van nummer twee Taranto (zeven tegentreffers) het minst gepasseerd is met slechts tien tegentreffers. Een hele prestatie gelet op de vele, haast wekelijkse wisselingen in de achterhoede ten gevolge van blessureleed. Op die momenten bleken jonge talenten zoals Bencivenga, Masi en Cancellotti ook hun mannetje te staan en dat bleek pure winst voor de ploeg, net als de indrukwekkende wedstrijden die Modolo volgens Secondo speelde. De voorzitter toonde zich daarnaast zeer tevreden met de terugkeer van aanvoerder Calvi (foto links) op het middenveld, wiens “exceptionele kwaliteiten en temperament binnen en buiten het veld” hij roemde. Tevreden was hij ook met het constante spel van middenvelder Rosso en dat van debutant Germano vond hij zelfs indrukwekkend: “Hij speelt als een veteraan.” Over de voorhoede was er ten slotte uiteraard niets dan lof voor Iemmello die zijn grote potentie laat zien, Malatesta als beste aanvaller die alsmaar stijgt op de topscorerslijst en niet te vergeten de geblesseerde Di Piazza die tot aan zijn blessure heel goed bezig was. 

De credits voor die goede prestaties komen voor een groot deel op het conto van trainer Braghin, die met zijn ploeg evenals vorig seizoen een geweldige prestatie aan het neerzetten is. De huidige vierde plek op de ranglijst met 29 behaalde punten is boven ieders verwachting. “Het is goed mogelijk dat Braghin ook in de toekomst trainer van Pro Vercelli zal zijn,” liet Secondo voorzichtig los. Zijn prioriteit is echter eerst het bij elkaar houden van de huidige ploeg. Vanwege de opvallende prestaties van de spelers is er veel belangstelling van grotere clubs. In de winterstop zal de inzet zijn die belangstelling af te houden. Als dat lukt zal Pro Vercelli zich in de winterstop ook niet versterken, hoewel algemeen directeur Romairone zijn ogen goed zal openhouden en een echt buitenkansje niet zal laten lopen. De selectie is op dit moment echter goed en breed genoeg en als iedereen fit is, zou de lente zomaar verrassend kunnen uitpakken. 

Het belangrijkste zorgpunt van de voorzitter is van andere aard, namelijk de beperkte groei van de toeschouwersaantallen. Thuis tegen Sorrento zaten er slechts 1.300 man op de tribunes en dat viel tegen. Hoewel de club over een heel trouwe harde kern beschikt, “de beste aanhang in de competitie,” die ook bij de uitwedstrijden acte de presence geeft, ontbreekt groei en brede steun onder de lokale bevolking. Ook het maatschappelijk middenveld zou meer interesse kunnen tonen en het platform benutten dat Pro Vercelli biedt aan ondernemers. Als de belangstelling van de industrie uitblijft zal de club sportief niet verder kunnen groeien. In ieder geval zullen geen onverantwoorde risico’s genomen worden om ten koste van alles de Serie B te bereiken met als gevolg dat de club een jaar later zomaar uit de competitie genomen kan worden. Kortom, de voorzitter staat nog altijd voor weloverwogen en verstandig beleid – waar hij de club anderhalf jaar terug ook mee van de ondergang redde – en laat zich niet gek maken door het onverwachte sportieve succes. En ook niet door de bureaucratie waar hij mee te maken heeft bij de plannen om het stadion uit te breiden: “Ik zie al weer wat beweging ontstaan.” Er is dus nog veel om naar uit te kijken na de winterstop. Forsa Pro!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten