maandag 6 februari 2012

Liever de Siberische kou dan een zondag op de bank!

In de belangrijke wedstrijd tussen de nummer vier en vijf op de ranglijst (twee punten verschil) had trainer/ coach Maurizio Braghin voor het eerste fluitsignaal al enkele verrassingen in petto. Na de minder geslaagde recente optredens van Alberto Masi koos de oefenmeester voor Marco Modolo in het centrum en maakte Matteo Di Piazza, weer hersteld van een blessure, zijn opwachting in de spits, zoals verwacht geflankeerd door de kersverse aanwinst Federico Carraro.

Het Silvio Piola Stadion was tien minuten voor de start van de wedstrijd nog vrijwel verlaten, waardoor enkele meegereisde supporters uit het veel zuidelijker gelegen Benevento nadrukkelijk opvielen met hun spandoek: “Liever de Siberische kou dan een zondag op de bank.” Daarmee was de toon gezet en Pro Vercelli deed er nog een schepje bovenop. Zo werd de aftrap verricht door de lokale Prins Carnaval en zijn eega, en lieten de Pro Vercelli-supporters zich meteen na het eerste fluitsignaal horen met een stevig en kou werend Forza Pro! De steun kon ook best gebruikt worden, want de tegenstander had van de laatste zeven wedstrijden maar liefst zes gewonnen en gold bij aanvang van de competitie met een ervaren veteranenelftal als titelkandidaat. Een carnavalsfeest was dus alles behalve gegarandeerd.

De Pro Vercelli-spelers waren ondertussen op het veld al druk bezig met voetballen. Met name spits Di Piazza werd gezocht en gevonden. Het was Carraro die daar vooral in slaagde. En toen opeens was er vanuit het niets de kans voor Benevento, maar Altinier wist enkele stappen van het doel niet raak te schieten. Meteen daarna gebeurde iets fantastisch. We schrijven de achtste minuut van de wedstrijd als Pro Vercelli een feilloze aanval over vijf schijven opzet die zonder tussenkomst van een Benevento-speler via een combinatie tussen Vinicio Espinal en Angelo Bencivenga bij Di Piazza eindigt, die op zijn beurt de prachtige aanval feilloos afrondt. 1-0 voor Pro Vercelli, en hoe! Volgens tuttoprovercelli.com was de aanval van een schoonheid waar alleen Barcelona aan tippen kan; tuiqi-taca-voetbal in opperste vorm. De Benevento-defensie op tilt geslagen. En dat te midden van besneeuwde rijstvelden in de Noord-Italiaanse provincie. Het voetbal in Vercelli neemt zo langzamerhand naast mythologische ook surrealistische proporties aan. Art Nouveau in Vercelli?

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
En alsof dat niet genoeg was tekende De Siciliaan (foto links) zeven minuten later ook meteen maar voor de 2-0 na een geweldige steekpass van Andrea Rosso. Pro Vercelli zat op rozen en liet zich vervolgens terugzakken, loerend op de tegenaanval. Benevento nam het initiatief over en toen brak de strijd echt los, getuige de duels die Bencivenga en Rajcic met elkaar uitvochten, een strijdvaardigheid die Bencivenga uiteindelijk op een gele kaart kwam te staan waardoor hij de volgende wedstrijd tegen Avellino missen moet. Benevento scoorde niet veel later de aansluitingstreffer via Altinier, maar die werd wegens duwen tegen Alessandro Ranellucci afgekeurd. Benevento bleef drukken naarmate de rust dichterbij kwam, maar zonder succes. Vlak voor rust waagde Carraro nog een kans voor De Witte Leeuwen, maar miste ook.

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Diezelfde Carraro (foto links) trok vlak na rust meteen de trukendoos open met een magische combinatie met Di Piazza. Benevento-verdediger D’Anna zorgde er echter voor dat het vroege Pro Vercelli-feestje ditmaal niet door kon gaan. Na een kwartier spelen in de tweede helft zat de wedstrijd er voor Di Piazza helaas op. Hij verliet het veld op eigen verzoek vanwege een spierblessure en in zijn plaats maakte Pietro Iemmello zijn rentree. Even daarvoor was ook Carraro gewisseld voor Andrea Marconi.

Ondertussen had Benevento het overwicht en zette alles op alles om de wedstrijd te doen kantelen. Pro Vercelli verzette zich met hand en tand en beperkte zich offensief tot enkele spaarzame uitvallen via Rosso, Iemmello en Espinal. Net als de afgelopen weken onderscheidde Umberto Germano zich weer positief. Tuttoprovercelli.com meldde in het wedstrijdverslag dat de jongeling weer een ongelooflijke wedstrijd speelde en rende voor tien.

Tien minuten voor het einde verscheen Pietro Iemmello alleen voor Benevento-keeper Gori en kende geen pardon. Hij scoorde genadeloos de 3-0 binnen en het feest barstte onmiddellijk los in Vercelli. De jongens van de West Side zongen de longen uit het lijf. Dat gaf het elftal nog een finale boost richting het einde. Via Espinal en Ranellucci waren De Withemden nog dichtbij de 4-0. Het zou de carnavalsshow nog geweldiger hebben gemaakt, maar ook nu ging het dak eraf na het laatste fluitsignaal. Een voortreffelijke prestatie!

Na afloop van de wedstrijd werden de volgende commentaren opgetekend. Allereerst de voorzitter, Massimo Secondo: “In de eerste plaats hebben we ons vandaag met veertig behaalde punten gehandhaafd en ik wil Fabrizio Rizzi (de tweede man in de organisatie, GD) danken omdat dit ook zijn verdienste is. Vandaag zijn we toch ook een beetje teleurgesteld omdat de kou nog meeviel en er toch veel mensen waren thuisgebleven. Als we willen groeien en ons willen verbeteren is er meer continuïteit in de toeschouwersaantallen nodig. 1147 toeschouwers bij één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen is toch een beetje weinig. De jongens hebben allemaal hun best gedaan, maar ik wil toch in het bijzonder iets zeggen over Pietro Iemmello. Hij viel in hoewel hij fysiek nog niet helemaal in orde was. Sommige andere spelers zouden dat niet hebben gedaan met hun schouder nog in het verband, maar Iemmello wist zich onder andere met een doelpunt aanvallend te onderscheiden. Ik heb een prachtige wedstrijd gezien.”

Matchwinner Di Piazza: “Ik ben heel erg blij met mijn twee goals, maar bovenal met de overwinning en de drie waardevolle punten die ons naar de derde plek op de ranglijst brengen. Het was lastig om vol te houden na er drie maanden uit te zijn geweest. Deze rentree draag ik op aan mijn familie.”

Trainer/coach Braghin: “Dat we vandaag geen tegengoals hoefden te incasseren hadden we volledig te danken aan onze doelman. Na de eerste twee doelpunten moesten we te lang lijdzaam toezien en gaven we teveel weg, maar Alex Valentini redde ons met twee miraculeuze reddingen.” De doelman (foto links) zelf reageerde bescheiden en vrij onbewogen op de prestaties: “Dank voor de complimenten, maar ik vind dat de hele ploeg complimenten verdient. We hebben vandaag met het oog op de play-off-plekken een belangrijke wedstrijd verdiend gewonnen. Zonder twijfel is Benevento één van de betere ploegen die hier dit seizoen heeft gespeeld. We hadden het geluk snel twee keer te scoren en wisten de partij daarna goed uit te spelen. We handhaven ons en dat was onze doelstelling aan het begin van het seizoen, dus nu kunnen we het seizoen in alle rust uitspelen.”

Germano: “Benevento heeft een goed elftal. Ze speelden ook met drie aanvallers en we hadden de nodige moeite om de wedstrijd in handen te krijgen. Maar met de twee goals van Di Piazza lieten we zien hoe goed we zijn. Vlak voor tijd lukte het ons zelfs nog uit een tegenaanval een derde treffer te maken. Het was voor ons een lastige wedstrijd omdat we met Malatesta ons aanspeelpunt misten. Di Piazza is immers geen echte puntspeler, hij zoekt meer de vrije ruimtes op. We speelden vandaag echter goed. Vandaag heb ik verschillende ballen veroverd op een lastig veld, want vlak voor de tribune gleed je makkelijk weg. Niettemin ben ik tevreden over mijn eigen prestatie en die van het team.”

De Pro Vercelli-spelers waren dus best te spreken over de tegenstander. Dus sluiten we af met de woorden van de trainer van de tegenpartij, Carmelo Imbriani, die ondanks de complimenten met 3-0 verloor: “We verloren ons hoofd gedurende tien minuten en maakten twee grote fouten. Dat maakte vooral het verschil vandaag, plus het goede optreden van Valentini. Verder werd er nog een doelpunt van ons afgekeurd en misten we vlak voor tijd een grote kans. Benevento is een ploeg die prima meedoet en Pro Vercelli is gewoon goed. Mijn complimenten voor Di Piazza, hij heeft veel kwaliteiten en heeft ze vandaag uitermate goed benut. We kijken vooruit en denken nu aan de volgende belangrijke wedstrijd. Pro Vercelli heeft veertig punten, veel kwaliteit, buitengewoon interessante jonge spelers en een goede spelopvatting dankzij Braghin.”