maandag 28 mei 2012

LA MIA RAGAZZA E' DELL 1892

Om de uitwedstrijd tegen Taranto op afstand van zo dichtbij mogelijk mee te maken volgde ik voor de verandering het wedstrijdverloop op het Twitter-account van voetbalclub Taranto. Daar was het - uiteraard - het eerste half uur vooral de thuisploeg die de toon zette. Taranto stichtte meerdere malen gevaar via Antonazzo, Chiaretti en Rantier. De enige serieuze kans kwam in de eerste helft echter van Pro Vercelli: een treffer van Martini werd afgekeurd. De tweets gaven de tweede helft weinig reden tot zorg. Evenwel was de tweede helft voor het massaal opgekomen publiek op Piazza Cavour in Vercelli, waar de wedstrijd op een groot scherm te zien was, billenknijpen geweest. Een tegentreffer zou immers funest zijn geweest. Maar de waterdichte verdediging van Pro Vercelli hield onder leiding van Ranellucci tot het eindsignaal stand.

Dat was het startsein voor een waar volksfeest in Vercelli dat tot diep in de nacht aanhield. Het moeten haast klassieke taferelen zijn geweest zoals we die kennen uit de overlevering rondom de kampioenschappen van een eeuw terug. Tranen van geluk stroomden over wangen en mengden zich met regendruppels op het Piazza Cavour. Een groep supporters overspoelde vliegveld Milan Malpensa om de per vliegtuig terugkerende helden in de terminal een heldenontvangst te geven. Vervolgens ging het team per bus en met escorte van vele fans terug naar Vercelli waar hen net na middernacht op het Piazza Pajetta een waar heldenonthaal ten deel viel. Getuige de foto’s op Tuttoprovercelli.com ging dat met de nodige emotie gepaard. De menigte was extatisch. Met leuzen en spandoeken werd de club de liefde verklaard. De mooiste vond ik zelf het spandoek met daarop: LA MIA RAGAZZA E’ DELL 1892 (Mijn meisje is van 1892). Het dekt het gevoel van de ware Pro Vercelli-supporter die wordt gedreven door trots op de rijke voetbalhistorie en onvoorwaardelijke liefde voor de club. De beloning voor die liefde is deze dagen zoet als ambrozijn. And the best is yet to come… Nu wacht de finale van de play-offs om promotie naar de Serie B tegen Carpi. 

Terug naar de wedstrijd. Statistieken en feiten. La Sesia beoordeelde de helden van Taranto als volgt:
Valentini (7,5): Verrichtte in de eerste helft een wonder door een schot van Chiaretti van dichtbij te stoppen en in blessuretijd redde hij op een inzet van Sciaudone.
Bencivenga (7): Vanwege zijn tomeloze inzet over de volle lengte van het veld.
Ranellucci (8): Van een andere planeet.
Masi (7): Eens te meer bleek hij de beste jonge verdediger van de Prima Divisione.
Armenise (6,5): Attent in de defensie, maar blonk niet uit.
Calvi (7): Speelde prima ondanks een blessure.
Espinal (6,5): Was negentig minuten volop in beweging.
Marconi (8,5): De beste man van het veld. Hij was overal aanwezig met voorzetten, balveroveringen, reddingen, en trok zijn voet nooit en te nimmer terug. Een speler met strepen op de mouw.
Malatesta (8): Eén gladiator tegen tienduizend mensen.
Germano (7,5): Vercellese die er in de belangrijke wedstrijden staat. Ster aan het firmament.
Martini (6,5): Maakte een goal die op mysterieuze wijze werd afgekeurd.
Invallers: Cancellotti (6,5), Modolo (6,5) en Di Piazza (6,5). 

Uiteraard geheel terecht kreeg de van een schorsing teruggekeerde trainer Braghin op Tuttoprovercelli.com het rapportcijfer 10. Het commentaar van de succesvolle oefenmeester na afloop van de wedstrijd was als volgt: “We hebben gewonnen van het beste team in de competitie. Tactisch deden we het zeer goed door het veld met twee middenvelders op de flanken steeds breed te houden. Zo creëerden we oplossingen en het fundament om een goal te scoren. Zonder bal hadden we het moeilijker, maar we hebben het goed gedaan. Mijn elftal heeft vandaag een grote klus geklaard en daarom mogen we blijven dromen. Ik bedank de club die altijd klaar stond en ons in staat stelde dit vooraf onverwachte doel te behalen. De club heeft een jong team neergezet dat zich ontwikkelde naarmate het seizoen vorderde, en liet zien gedreven en gefocust te zijn.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten