zaterdag 26 mei 2012

Vercelli in euforie

Vercelli is in euforie na de historische thuisoverwinning op Taranto in de eerste wedstrijd van de halve finales van de play-offs om promotie naar de Serie B. Bijna drieduizend toeschouwers bevolkten de tribunes van het Silvio Piola Stadion. Aanstaande zondag volgt de allesbeslissende return in Apulië. In het jaar dat de club 120 jaar bestaat kan de glansrijke historie van De Withemden zomaar van een nieuw gouden randje worden voorzien. Getuige de historische overwinningen van Chelsea in de Champions League en Napoli in de Italiaanse bekerfinale afgelopen week zijn de voetbalsprookjes de wereld nog niet uit.

Die wedstrijden zag ik op televisie in Italië, maar niet in Vercelli. Met vrouw en kind genoot ik van een heerlijke vakantie aan de Toscaanse kust. Maar gelukkig is voetbal in Italië bijna altijd dichtbij. Mijn zoontje van twee had het genoegen zijn eerste voetbalwedstrijd in een heus voetbalstadion te mogen beleven. We bezochten de wedstrijd Grosseto vs. Empoli in de marge van de Serie B. Van een leien dakje ging dat niet, want ruim op tijd bij het stadion aangekomen bleek dat toegangskaarten elders in de stad gekocht moesten worden. Wat volgde was een race tegen de klok door regenachtig Grosseto, met de stadskaart op schoot op zoek naar het verkooppunt aan de rand van de stad. Met de felbegeerde kaarten in de hand verschenen we uiteindelijk pas twintig minuten na de aftrap op de hoofdtribune van het Carlo Zecchini Stadion. 

De openingstreffer van Grosseto en de gelijkmaker van Empoli waren toen al gevallen en dus door ons gemist. Er zou die wedstrijd niet meer gescoord worden. Het ventje keek zijn ogen niettemin uit. Het typisch Italiaanse gekrakeel op de tribune maakte diepe indruk op hem. Al gauw was hij met zijn blonde haren en blauwe ogen de lieveling op de tribune en die aandacht liet hij zich welgevallen. Met pretkreten probeerde hij ten slotte de Italiaanse krachttermen te imiteren. Kortom, zijn aandacht ging  meer uit naar de mensen op de tribune dan naar de spelers op het veld. Alleen toen de clubmascotte op het veld verscheen, een Griffioen die hij gelijk tot “Kip!” bombardeerde, kon hij zijn ogen niet meer van de mat afhouden. Het laatste fluitsignaal had toen al geklonken en toen de Kip te midden van Grosseto-spelers in ondergoed (het was de laatste thuiswedstrijd van het seizoen en de Grosseto-tifosi mogen zich in bezit van de shirtjes en broekjes van hun helden opmaken voor opnieuw een seizoen in de Serie B) in de catacomben verdween, spoedden we ons terug naar ons vakantiehuis in Marina di Grosseto. 

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Daar aangekomen zette ik meteen de televisie aan in de hoop op Rai Sport nog een glimp op te kunnen vangen van Pro Vercelli vs. Taranto. Die zender had echter gekozen voor die andere halve finale: Sorrento vs. Carpi (0-1). Ik moest het dus met teletekst doen en zag tot mijn grote vreugde dat Pro Vercelli met 2-1 gewonnen had. De volgende dag las ik het verslag in Gazzetta dello Sport, dat SUPERESPINAL met vette letters presenteerde als man van de wedstrijd. Hij maakte beide goals voor De Withemden en kreeg alle lof.

De lokale krant La Sesia citeerde de matchwinnaar: “Hoe het verder ook loopt, ik heb de eer gehad om twee goals te scoren die Pro Vercelli en zijn buitengewone aanhang doen dromen. We hebben een heel goede ploeg geveld ondanks de numerieke minderheid.” In de 60e minuut werden zowel linksback Murante als assistent-coach Turrone (nog steeds op de bank vanwege de schorsing van Braghin) van het veld gestuurd. Tegen Tuttoprovercelli.com zei Espinal verder: “Vandaag was ik het die scoorde, maar dit is een overwinning van de hele groep, want Taranto slaagde erin het ons moeilijker te maken dan enig ander team dit seizoen in het Silvio Piola Stadion lukte. We hebben tot het einde toe gevochten en de overwinning behaald.” Naast Espinal gooiden volgens La Sesia ook Ranellucci, Masi, Rosso en Marconi hoge ogen.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
De eerste helft van de wedstrijd kende weinig hoogtepunten tot de 42ste minuut. Martini schoot uit de draai op de paal en in tweede instantie prikte Espinal de bal achter Taranto-doelman Bremec. De Witte Leeuwen gingen met een 1-0 voorsprong de rust in. Zes minuten na rust schoot Taranto raak en stond het gelijk. Drie minuten later werd een tweede goal van Taranto wegens buitenspel afgekeurd. Het volgende spannende moment volgde 29 minuten na rust. Pro Vercelli kreeg een penalty toegekend, maar Malatesta miste de buitenkans door op de paal te schieten. Het duurde tot diep in blessuretijd voordat Malatesta zijn revanche kreeg. Met een excellente voorzet vanaf links bereikte De Bommenwerper het hoofd van Espinal die de winnende treffer binnenkopte en daarmee de promotiedroom van Pro Vercelli levend hield.

Morgen volgt de return in ver weg gelegen Taranto. Mocht u toevallig in Vercelli zijn, de wedstrijd wordt live getoond op een reuzenscherm op het Piazza Cavour. Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten