woensdag 26 september 2012

De jeugd heeft de toekomst, op naar Cittadella!

La Stampa was behoorlijk meedogenloos over de wedstrijd van Pro Vercelli tegen Bari (2-1 verlies) van afgelopen dinsdag. Behoudens het laatste kwartier waren De Witte Leeuwen volgens de krant "echt zielig, aanvallend machteloos, ondergeschikt op het middenveld en de defensie kwam vaak in moeilijkheden". Na afloop van de wedstrijd stelde Pro Vercelli-trainer Braghin echter: "We verdienden de 2-2 gelet op ons spel in de tweede helft en de kansen die we creëerden." De feiten zeggen dat Pro Vercelli er na verliespartijen tegen Sassuolo en Livorno voor de derde keer niet in slaagde een uitwedstrijd tegen een (sub)topclub uit de Serie B te winnen, naast het uitverlies tegen het laag geklasseerde Reggina. Moet er iets veranderen?

In aanloop naar de wedstrijd kwam Pro Vercelli-middenvelder Scavone, momenteel uitgeschakeld met een ontstoken achillespees en vorig seizoen uitkomend voor Bari, aan het woord op tuttoprovercelli.com. Hij zei onder meer dat teamgeest de kracht van de rood-witten is en dat ze over verschillende interessante spelers beschikken die beslissend kunnen zijn. Deze wedstrijd was het Bellomo die het verschil namens Bari maakte. Hij besliste de wedstrijd met twee goals: een zondagsschot van dertig meter in de achtste minuut en een vrije trap op de rand van het strafschopgebied in de tweede helft. Verder stelde Bari weinig voor, maar Pro Vercelli stelde daar nog minder tegenover. Behoudens het laatste kwartier. Appelt Pires scoorde in de 73ste minuut van dichtbij de 2-1 en gaf De Witten met die aansluitingstreffer nog enige hoop op meer. Vijf minuten voor tijd schoot Zigoni via een Bari-speler net naast en in de blessuretijd maakte de van AC Milan gehuurde spits zelfs nog de gelijkmaker, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel. Nog dieper in blessuretijd verdiende een hoog afstandsschot van Masi het om tot doelpunt te worden gepromoveerd, maar Bari-keeper Lamanna redde miraculeus en Tiribocchi kwam uiteindelijk een paar stappen tekort om alsnog binnen te kunnen tikken. Zo kroop Bari toch nog door het oog van de naald.

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Appelt Pires (foto links) was het voornaamste lichtpuntje in het gouden uitshirt van De Withemden. Hij speelde wederom een constante wedstrijd en scoorde zijn eerste doelpunt als prof. "In het geval van het doelpunt geloofde ik in de kans en profiteerde ik van een losse bal", was het nuchtere commentaar van de van Juventus gehuurde Braziliaan op die knappe treffer. "We zullen ons altijd moeten blijven verbeteren en het hoofd niet laten zakken", was voorts zijn algemene commentaar. Van de week had ik contact met zowel een plaatselijke fan als met Pro Vercelli-reporter Stefano Pasquino en beiden roemden de veelbelovende middenvelder naar aanleiding van zijn recente optredens; een echte versterking. Hetzelfde geldt voor Masi in de verdediging. Hij speelde een degelijke partij, net als het lokale talent Germano dat een basisplaats toebedeeld had gekregen in de formatie van Braghin. De ervaren spelers Scaglia, Espinal, Fabiano, Caridi en Tiribocchi kwamen er deze partij niet of nauwelijks aan te pas. Daartegenover staat dat de invallers Zigoni en De Silvestro zich in kort tijdsbestek wisten te onderscheiden.

Hoe spijtig ook brengt ons dat toch weer terug bij de stelling van vorige week dat de ervaren krachten nog onvoldoende brengen. In ieder geval weten ze nog niet het verschil te maken tegen de tegenstanders die er toe doen. Het kan niet anders dan dat trainer Braghin dit ook constateert. Op zoek naar de ideale formatie verdient het aanwezige talent dus de kans, zeker nu Masi en Appelt Pires in staat zijn gebleken waarde toe te voegen aan het team. Van de week werd voorzitter Secondo dan ook door seriebnews.com gevraagd naar de positie van De Silvestro, het grote talent dat van Juventus is gehuurd. "Het is nog te vroeg om te stellen dat hij een topspeler is, dat moet hij nog bewijzen. We willen dat die jongen zich ontwikkelt en zich staande houdt tussen de grote spelers, maar hij zal eerst een plek moeten verdienen in het eerste team en dat is niet makkelijk, hoewel hij tijdens zijn invalbeurten steeds goed heeft gedaan. Als hij zo doorgaat, kan hij wellicht starten en laten zien gegroeid te zijn. We hebben een financieel offer gebracht om het gedeelde eigendom met Juventus mogelijk te maken en het is dus niet meer dan normaal dat we blij zijn met zijn aanwezigheid." Tuttoprovercelli.com zette de lobby voor De Silvestro in de basis na de wedstrijd tegen Bari met de volgende woorden voort: "Bravo, zijn flitsen zijn ongrijpbaar, spijtig dat hij niet vanaf de eerste minuut op het veld staat."

Het pleidooi voor De Silvestro (foto links) ondersteun ik overigens van harte. De onvoorspelbare vleugelflitser mag gezien zijn curriculum vitae en zijn recente optredens in staat worden geacht net als Masi en Appelt Pires iets toe te voegen aan dit elftal. Gezien het aandeel van de jeugd in de roemruchte geschiedenis van de club verdient talent bovendien altijd het voordeel van de twijfel. De jeugd heeft de toekomst, schreef ik al eerder op dit blog. Wat mij betreft spelen Masi, Germano, Appelt Pires en De Silvestro of Iemmello altijd, maar ik ben slechts een fan uit het opportunistische voetballand Nederland en zeker geen trainer; laat staan dat ik verstand heb van dat vak. Onze trainer Braghin wens ik dan ook veel wijsheid toe bij het maken van zijn keuzes. Voorzitter Secondo zei voorafgaand aan de wedstrijd tegen Bari op seriebnews.com: "Het zou nu fijn zijn buitenshuis punten te pakken, de twee uitwedstrijden tegen Bari en Cittadella zijn lastig maar we spelen altijd om te winnen want dat zit in ons DNA." De kans om uit te winnen van Bari is verkeken. Dat is nu verleden tijd, dus op naar Cittadella. Vol voor de winst gaan. Met De Silvestro in de basis?