maandag 1 oktober 2012

Tabula rasa op zoek naar glans

In alle eerlijkheid verdient Pro Vercelli het om dit seizoen als tabula rasa in de Serie B gezien te worden. Ook al beschikt de club over een rijke historie, feitelijk is Pro Vercelli anno nu een onbeschreven blad in de hoogste divisies. Na zoveel jaren afwezigheid op dit niveau verdient de club het om sportief met een schone lei te beginnen. Voor het nostalgische geleuter van voetbalromantici, zoals ondergetekende, koop je immers weinig tot niets. De clubleiding heeft dan ook realistische doelen gesteld: handhaving is het streven. Het staat ons vrij om met scudetti in het achterhoofd te dromen over meer, maar laat het geen last zijn voor ons dappere ploegje. Laten we eerlijk zijn, de Serie B is op zich al lastig genoeg. Dat bleek eens te meer in de uitwedstrijd tegen Cittadella van vandaag.

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Maar om bij het begin te beginnen: de lobby voor De Silvestro in de basis had afgelopen week zijn uitwerking gehad. Voor het weekend suggereerde Braghin al dat een basisplaats voor de van Juve gehuurde vleugelflitser tot de mogelijkheden behoorde, maandagavond volgde definitief uitsluitsel: in plaats van Fabiano verscheen De Silvestro in de basis als onderdeel van de aanvallende tridente, die verder bestond uit Caridi en Tiribocchi. Voor de rest waren er weinig veranderingen in de basisopstelling van Pro Vercelli te bespeuren. Valentini, Cancellotti, Ranellucci, Masi, Scaglia; Marconi, Appelt Pires en Espinal completeerden het elftal dat er steeds vertrouwder begint uit te zien maar nog veel heeft te bewijzen. Het eerste kwartier van de wedstrijd snuffelden beide ploegen aan elkaar op zoek naar de opening. Pro Vercelli speelde compact en de defensie stond toen nog goed. Dankzij De Silvestro kwamen De Witte Leeuwen er zelfs enkele keren gevaarlijk uit, maar vanaf het tweede kwartier was Cittadella aan zet en werd de thuisploeg diverse keren gevaarlijk, onder anderen Valentini, Appelt Pires en Masi wisten het gevaar nog te keren. In de 37e minuut was het echter wel raak voor de thuisclub. De inkomende Cittadella-verdediger Coly kopte hoog in de lucht keihard raak uit een corner. De voorsprong voor Citta was daarmee een feit en de nachtmerrie voor Pro Vercelli begonnen.

De tweede helft kwamen De Witten er namelijk helemaal niet meer aan te pas. “Langzaam, ideeëloos en defensief slordig”, omschreef La Stampa het spel van de gasten in haar wedstrijdverslag. Na de rust was het vrijwel meteen weer raak geweest voor Cittadella. Ranellucci bleek niet bij machte de doorgebroken Cittadella-spits Di Roberto af te stoppen; De Gladiator weigerde in ieder geval aan de noodrem te trekken. Di Roberto denderde aldus in sneltreinvaart op Valentini af en schoot vol overtuiging raak. Het was zijn derde treffer van het seizoen en de 2-0 voorsprong voor Cittadella. De tweede tegentreffer betekende ook meteen einde van de wedstrijd voor De Silvestro. Braghin verving hem door Zigoni, waarschijnlijk in een poging aanvallend een sterkere vuist te maken op jacht naar de aansluitingstreffer. Kort daarna werd Marconi op het middenveld vervangen door Germano. Het kon echter allemaal weinig meer schelen. Na nog geen twintig minuten in de tweede helft speelde de andere Cittadella-spits Di Carmine zichzelf vrij in de zestien en schoot links van Valentini even overtuigend raak als zijn maatje in de aanval bij de 2-0 had gedaan. De Pro Vercelli-defensie was in geen velden of wegen te bekennen – waren het de benen van Scaglia die ik op Sky Sport nog ergens in een hoekje van het scherm voorbij zag vliegen? In de 28e minuut leek Masi bovendien de 4-0 op een presenteerblaadje weg te geven, maar Cittadella benutte de uitgelezen kans na het slippertje van de verdediger niet. Pro Vercelli was rijp voor de slacht, maar gelukkig bleef het bij 3-0. Niet in de laatste plaats vanwege goed keepen door Valentini.

Was het een onverwacht resultaat? Historisch gezien niet. Cittadella (van 1973) en Pro Vercelli speelden tot voor deze wedstrijd slechts zes keer eerder tegen elkaar. In de seizoenen 1995/1996, 1996/1997 en 1997/1998 vormde de Serie C2a het strijdtoneel en verloor Pro Vercelli drie keer (uit) en werd één keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld (thuis). Na het verlies van vandaag is de opgave tegen Cittadella dus om die negatieve balans in de thuiswedstrijd later dit seizoen nog enigszins bij te sturen. Het zal echter nog even duren voor we aan die wedstrijd toe zijn; in de tussentijd zal de selectie alle zeilen bij moeten zetten om uit te groeien tot een competitieve ploeg in de Serie B. Te beginnen komend weekend als De Witte Leeuwen Juve Stabia ontvangen in Piacenza. Gelukkig is dat een ‘thuiswedstrijd’ en heeft Pro Vercelli dit nog altijd prille seizoen nog geen punten in eigen huis verloren. Vanuit historisch perspectief lijkt er ook meer te halen tegen Juve Stabia, want beide ploegen spelen voor het eerst in de geschiedenis tegen elkaar. Een mooie gelegenheid voor de ploeg om op dit onbeschreven blad een doorstart te maken en dit seizoen op eigen kracht van de nodige glans te voorzien. Forsa Pro!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten