zondag 7 april 2013

Durven dromen in donkere nachten

Het zijn pittige tijden voor De Leeuwen in de strijd om lijfsbehoud. Zelfs het Braglia Stadion in Modena, waar Pro eerder al eens wonderen verrichtte, bood dit keer geen uitkomst. De plek waar Pro vorig jaar een historische promotie realiseerde, was deze speelronde de plek waar De Withemden de concurrentie zag uitlopen. Na de 1-0 nederlaag tegen Modena staat Pro Vercelli op twaalf punten afstand van een plek in de play-outs. Handhaving is verder weg dan ooit. La Stampa schreef dat het reeds middernacht voor Pro Vercelli is geworden.

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Op de nederlaag tegen Modena viel niet veel af te dingen. In de tweede helft scoorde de topscorer van de Serie B, spits Matteo Ardemagni, de winnende treffer voor De Kanaries, en daarvoor werd al een treffer van de thuisploeg afgekeurd wegens buitenspel. Neem daarbij de drie mirakels die Pro Vercelli-keeper Alex Valantini moest verrichten, en de conclusie dat Pro er nauwelijks aan te pas kwam is snel getrokken. Het was wederom de aanval die het verschil niet wist te maken. Giuseppe Greco moest zijn basisplaats vlak voor rust alweer inleveren vanwege een spierblessure. Overtuigend speelde hij ook niet, hoewel trainer Maurizio Braghin zeer te spreken was over zijn motivatie. Hetzelfde gold voor Daniele Ragatzu, die de bal nauwelijks bij zich wist te houden en invaller Umberto Eusepi. Als de aanval (keer op keer) faalt, wordt het natuurlijk per definitie een lastig verhaal. De puike prestaties van sleutelspelers zoals Valentini, Abbate, Borghese en Appelt Pires kunnen daar weinig aan veranderen. Langzamerhand mag de conclusie getrokken worden dat Pro er uitstekend in geslaagd is om het hele elftal in de winterstop naar een hoger plan te tillen, maar dat het fundamentele probleem van de eerste seizoenshelft – een te lichte aanval – ook met de nieuwkomers niet is opgelost. Als ik dit seizoen iets heb geleerd over de Serie B, is het dat een doeltreffende midvoor veel verschil kan maken. Denk naast Ardemagni bijvoorbeeld aan de overige topscorers in de Serie B: Cacia (Verona), Sansovini (Spezia), Zaza (Ascoli), Paulinho (Livorno) en Tavano (Empoli). De herinnering aan Simone Malatesta schiet me bij zo'n rijtje nog wel eens te binnen. Had De Bommenwerper dergelijk verschil wel kunnen maken? Het ontbreken van een echte afmaker in de punt van de aanval scheelt buiten alle arbitrale dwalingen om de nodige punten. De aanwezigheid van dergelijke topscorers aan de kant van de opponenten heeft Pro dit seizoen bovendien meerdere malen genekt.

Een bevriende journalist uit Vercelli meldde mij deze week dat Pro in zwaar weer verkeert, maar dat we de hoop niet opgeven zolang wiskundig gezien nog alles mogelijk is. Voorafgaand aan de wedstrijd riep ook de Britse Pro Vercelli-fan Chris King via facebook op om te durven dromen van handhaving. Aangezien die dromen ons ook in de Serie B brachten, is dat wat we voorlopig blijven doen in deze donkere nachten. Il Grande Sogno... Forza Pro!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten