vrijdag 7 juni 2013

Club te koop

Na de verloren derby tegen Novara sloeg de bom daadwerkelijk in. Voorzitter Massimo Secondo maakte op een speciaal belegde persconferentie onverwachts zijn voorgenomen vertrek bij Pro Vercelli bekend. Een schok. De reden? Ondanks de sportieve successen was het hem tot zijn eigen teleurstelling niet gelukt meer sponsors en publiek te trekken. Zelfs in de Serie B lukte het niet de club naar een hoger plan te tillen, en dus werd het volgens de ondertussen legendarische voorzitter tijd het stokje over te dragen aan een ander. Secondo gaf aan nog een jaar garant te staan voor de club, maar binnen nu en een jaar een volledige overname door een ander na te streven. De club staat te koop.

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Na de transferrevolutie van de afgelopen winterstop en de degradatie uit de Serie B zal Pro zich in de luwte van de Lega Pro reorganiseren. De meeste in de winterstop aangetrokken spelers werden gehuurd en keren terug naar hun oorspronkelijke broodheer of gaan op zoek naar een nieuwe club. Sterkhouders als Valentini – onbetwist de speler van het jaar – en Fabiano staan in de belangstelling van Serie B-clubs. Aangezien komend seizoen niet uit de Prima Divisione gedegradeerd kan worden, vanwege de op stapel staande herindeling van de Lega Pro, zal Pro Vercelli onder Secondo vooral nog inzetten op talentvolle jeugd, die dus zonder al te pijnlijke gevolgen de broodnodige ervaring op kan doen. Dat zal niet meer onder de technische leiding van Braghin gebeuren, want de wondertrainer kondigde tevens zijn vertrek aan en tekende deze week een contract bij Carrarese. Jammer. Sportief directeur Giancarlo Romairone staat spijtig genoeg in de warme belangstelling van Spezia en zal weldra ook vertrekken. Zo is althans de verwachting, en dus zal de wonderlijke drievuldigheid die Pro Vercelli de afgelopen drie seizoenen zoveel succes bracht op korte termijn geheel uiteenvallen. Onvermijdelijk. Is er dan nog toekomst voor Pro Vercelli? Volgens Secondo heeft de club een nieuwe eigenaar veel te bieden: schuldenvrij, het geheel gerenoveerde Silvio Piola Stadion met zijn prachtige kunstgrasveld, het sportcentrum Mario Ardissone, de interne academie voor voetbaltalent en uitstekende jeugdopleiding, een minimaal aantal (tien) contractspelers. Kortom, een nieuwe eigenaar kan zo aan de slag met een prima Prima Divisione-club. De afgelopen twee seizoenen hebben we gezien dat bij succes vanuit het niets er toch zeker twee- tot drieduizend man op de been te brengen zijn voor La Pro. Dat was ook het structurele streefgetal van Secondo om het stadion te vullen, maar helaas werden die aantallen nog niet gerealiseerd. Wellicht is het succes de afgelopen jaren iets te snel gekomen? Wat als meer geduld en vasthoudendheid een deugd zouden blijken te zijn? Wat als Pro afgelopen jaar een verrassend goed seizoen in de Serie B had gespeeld? Ach, als niet als…

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Als er nu eens een rijke Rus opstond en voor de schoonheid van La Pro en haar legende en historie zou vallen zoals dat mij overkwam? Voor zo’n anderhalf miljoen euro meen ik, alles in ogenschouw genomen, beschik je over een prachtige traditieclub in de Prima Divisione waar talent kan rijpen. De roemrijke historie krijg je erbij cadeau. Als ik het geld had, zou ik het meteen doen. Maar goed, ik ben dan ook een dromende tifoso die zijn clubje zonder meer steunt. Met het Inno 2012 van Jacopo Massa op de achtergrond en mooie herinneringen van mijn bezoeken aan Pro Vercelli sinds 2008, zie ik het positief. “Ze noemen ons Leeuwen omdat we voor niemand bang zijn”, waren de woorden van wondermiddenvelder Pietro Leone. “Mouwen opstropen!”, was de strijdkreet van clubheld Mario Ardissone als het tegenzat. Zo is het. De nieuwe omstandigheden bieden Pro Vercelli de kans om terug te grijpen op de basis: ontwikkelen van Italiaans talent. Pro heeft goede jeugd, zo bewijzen de recente prestaties van bijvoorbeeld de zestienjarige Cristian Bunino (onder meer goed debuterend in de slotwedstrijd van het seizoen tegen Cesena, die eindigde in 1-1). Met de nodige wilskracht en inzet kan Pro Vercelli zomaar vanuit het niets verrassen, en een geslaagd seizoen in de Prima Divisione is immers minstens even leuk als een teleurstellend seizoen in de Serie B. En misschien wel leuker. Denk terug aan de prachtige overwinningen op Taranto en Carpi vorig voorjaar. Dus, serieus geïnteresseerden met Pro in het hart, laat de kans niet voorbij gaan en koop die club!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten