maandag 10 juni 2013

Seizoensoverzicht 2012/2013: Pro in de Serie B

Augustus 2012
(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA
SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
· De selectie wordt versterkt met jong talent en enkele op het eerste oog zeer ervaren krachten. De nieuwe talenten luisteren naar de namen: Zigoni (AC Milan), De Silvestro (Juventus), Innocenti (AC Milan), Sini (AS Roma) en Casoli (Spezia). De ervaren krachten heten: Cosenza (Reggina), Scaglia (Verona), Scavone (Bari) en Caridi (Grosseto). Voorts is de winst van de transferperiode het behoud van de huurlingen Miranda, Bencivenga, Carraro, Iemmello en Di Piazza. De laatste draait na veel blessureleed te hebben meegemaakt een voortreffelijke voorbereiding.
· De vuurdoop van het nieuwe seizoen is de deelname van Pro Vercelli aan het nationale bekertoernooi, de Coppa Italia. De tegenstander komt ook uit de Serie B en heet Cesena. De Withemden controleren de wedstrijd bij vlagen, maar komen na verlenging als verliezer (2-1) uit de strijd. Het lukt niet om aanvallend een echte vuist te maken. Di Piazza scoort voor Pro Vercelli.
· Vlak voor het sluiten van de transfermarkt slaat Pro Vercelli ogenschijnlijk nog een grote slag. De al langer beminde en zeer ervaren spits Tiribocchi wordt aan de selectie toegevoegd. De ganse stad loopt uit om de nieuwe cultheld – getrouwd met een voormalig Miss Italia – het magische witte shirt te zien aantrekken. Tevens keert Masi op huurbasis terug naar Vercelli en worden de Brazilianen De Paula en Appelt Pires gehuurd van respectievelijk Chievo en Juventus.

September 2012
(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
· Pro Vercelli maakt na 64 jaar haar rentree in de Serie B. De openingswedstrijd tegen medepromovendus Ternana wordt met 1-0 gewonnen dankzij een doelpunt van Di Piazza. Vier bussen met Pro Vercelli-supporters zijn afgereisd naar het tijdelijk onderkomen van Pro Vercelli in Piacenza om de historische gebeurtenis bij te wonen.
· Na de winstpartij in de openingsronde volgen drie nederlagen op rij. Tegen Reggina, Livorno en Sassuolo voetballen De Leeuwen niet slecht, het ontbreekt vooral aan venijn en finesse. Drie keer verliest Pro Vercelli met een doelpunt verschil. De Serie B blijkt andere koek dan de Prima Divisione; fouten en onachtzaamheid worden resoluut afgestraft. Met De Silvestro, Appelt Pires en Iemmello onderscheidt de jeugd zich positief. De ervaren krachten, onder wie Tiribocchi, kunnen het verschil nog niet maken.
· In de thuiswedstrijd tegen Ascoli laat Pro Vercelli vervolgens wel zien waartoe het in staat is. Enthousiast en gedreven verslaan De Witte Leeuwen de bezoekers met 3-1. De doelpunten komen van de aanvallende Tridente, bestaande uit: Caridi, Tiribocchi en Fabiano. Het drietal toont daarmee hun meerwaarde en de verwachtingen nemen toe.
· De euforie na de wedstrijd tegen Ascoli wordt echter snel getemperd nadat Pro Vercelli midweeks verliest van Bari. De daaropvolgende uitwedstrijd tegen Cittadella worden De Withemden zelfs helemaal weggespeeld en krijgen ze drie strakke doelpunten om de oren. De ervaren krachten Scaglia, Caridi en Tiribocchi raken bovendien geen knikker. De pers vraagt na afloop naar de positie van trainer Braghin, maar algemeen directeur Romairone geeft een dag later aan dat die niet ter discussie staat.

Oktober 2012
(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
· In de thuiswedstrijd tegen Juve Stabia moet de ommekeer worden bewerkstelligd. Braghin heeft voor de gelegenheid zijn opstelling gewijzigd en start met een versterkte defensie. Het baat echter niet, aan de hand van Danilevicius dendert Juve Stabia in de eerste helft over Pro Vercelli heen. Uiteindelijk gaat de wedstrijd kansloos met 1-4 verloren; Pro Vercelli kwam er niet of nauwelijks aan te pas.
· De positie van Braghin wordt na afloop van de wedstrijd tegen De Wespen in de media ter discussie gesteld. Sommige media melden dat het bestuur van Pro Vercelli al gesprekken voert met mogelijke opvolgers. De zaakwaarnemer van de van AC Milan gehuurde Argentijnse middenvelder Innocenti – de welbekende Mino Raiola – bemoeit zich er ook mee en meldt dat Braghin de weg kwijt is omdat zijn pupil niet wordt opgesteld. Na het weekend meldt Romairone dat van een afscheid van Braghin geen sprake is, maar dat het wel tijd wordt dat de ploeg punten gaat pakken.
· De ploeg herpakt zich vervolgens enigszins in de uitwedstrijd tegen Virtus Lanciano. De wedstrijd eindigt in 1-1 na een vroege openingstreffer van Masi. Het blijkt niet genoeg voor de trainer om op zijn post te mogen blijven, op maandag wordt Braghin de wacht aangezegd. De succesvolste Pro Vercelli-trainer van het afgelopen decennium wordt bedankt voor bewezen diensten. Zijn opvolger luistert naar de naam Giancarlo Camolese, voormalig middenvelder, oud-trainer van Torino, professor aan de Universiteit van Turijn en tot voor kort televisiecommentator. Camolese stelt zich ten doel om zijn passie over te brengen op de ploeg. Er zal gezweet en gestreden moeten worden, tegenstanders zullen met angst en beven naar het vernieuwde Silvio Piola Stadion toe moeten komen, alwaar het doel is goed voetbal en doelpunten te schenken aan de fans.
· Het vernieuwde Stadio Silvio Piola wordt ingewijd met de competitiewedstrijd tegen Padova. Het stadion is werkelijk schitterend geworden. Een maand eerder noemde Romairone het al “een klein Bombardiera”, naar het beroemde stadion van Boca Juniors. Camolese trekt de vergelijking met Engelse stadions, zo dicht zit het publiek op het veld. De renovatie is met veel gevoel voor clubcultuur uitgevoerd. De zwart-witte kleuren komen op alle tribunes terug middels de nieuwe kuipstoeltjes, gouden randjes refereren aan de rijke historie. Op de monumentale hoofdtribune zijn het logo en de clubnaam gevormd, en ook op de West-tribune staat in zwarte letters Curva Ovest. Er is nieuwe verlichting en een nieuwe kunstgrasmat. De opknapbeurt van het stadion vormt op de langere termijn hoe dan ook de winst van promotie naar de Serie B.
· Van een schokeffect blijkt in eerste aanleg geen sprake na de trainerswissel. De eerste thuiswedstrijd in het nieuwe stadion en onder de nieuwe oefenmeester gaat met 0-2 verloren. Vervolgens krabbelt Pro weer een beetje op met een verdienstelijk gelijkspel in de uitwedstrijd tegen Brescia (1-1) en met winst in de thuiswedstrijd tegen Spezia (1-0). Voorafgaand aan die laatste wedstrijd wordt het nieuwe stadion officieel geopend door de voorzitter van de Serie B. Na de wedstrijd klinkt een zucht van verlichting door het stadion en vieren de supporters feest. Alles lijkt op zijn plaats te vallen, zowel Camolese als ook de lokale pers kijken positief naar de toekomst.

November 2012
(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
· In de novembermaand krijgt Pro Vercelli de deksel echter op haar neus. Er wordt onder andere met 2-1 verloren van Empoli en Modena en met 2-0 van Varese. Pro nestelt zich definitief onderin de ranglijst en dat valt vies tegen.
· Gideon Dionysius bezoekt deze maand de thuiswedstrijd tegen Crotone in de hoop eindelijk eens een overwinning te mogen vieren in het Silvio Piola Stadion. Het blijkt ijdele hoop, want Pro Vercelli heeft het nakijken tegen de gasten uit Calabria (0-2). De ontvangst in Vercelli is niettemin warm: uw blogger wordt met open armen ontvangen en zelfs herkend op straat. Sommigen laten hun typisch Vercellese pessimisme blijken, zoals de oude mannetjes bij het stadion die weinig hoop op lijfsbehoud hebben: “In januari is Pro geheid gedegradeerd.”
· “Er is weinig veranderd”, is het commentaar van een journalist na de nederlaag op Crotone. Camolese krijgt dan ook de nodige kritiek te verwerken. De oefenmeester houdt zich vast aan zijn uitspraken dat hij geen wonderen kan verrichten en dat deze competitie pas na de winterstop begint. The West Side komt evenwel in opstand en scandeert tegen het einde van de wedstrijd luidkeels de naam van Ciccio Braghin. Voorzitter Secondo zoekt de supporters na de wedstrijd op om ze tot bedaren te brengen.

December 2012
(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
· De decembermaand begint goed met een glansrijke overwinning van Pro op Vicenza. Verdiend winnen De Witte Leeuwen met 2-1 dankzij treffers van Scavone en Tiribocchi (penalty). Opeens staat het goed. Pro Vercelli speelt compact, expressief en met de nodige intensiteit. Vanuit een snelle omschakeling creëert de ploeg met overtuiging meerdere goede kansen, alleen de afwerking laat nog te wensen over.
· Naast een nederlaag tegen Grosseto boekt Pro deze maand ook een knap gelijkspel tegen Hellas Verona. Het zijn De Helden van Modena die opeens het verschil maken in het elftal: Fabiano en Modolo keren overtuigend terug in de basisformatie. Vooral Fabiano weet als vervanger van de teleurstellend presterende Caridi het verschil te maken, maar de revelatie valt later in de maand langdurig uit met een blessure, net als Masi.
· Het hoogtepunt van de tegenvallende eerste seizoenshelft moet vervolgens de uitwedstrijd tegen rivaal Novara worden. De Rijstderby mondt echter uit in een lelijke wedstrijd met weinig tempo, die met het nodige cynisme met 2-0 door Novara wordt gewonnen. Hoogtepunten van de wedstrijd zijn aldus de spreekkoren en spandoeken met opschriften zoals: ‘Dank aan God dat ik Vercellese ben.’ Ofwel, Pro Vercelli zit in je hart en bloed bij voor- en tegenspoed. De alarmbellen gaan na deze nederlaag evenwel ook op bestuurlijk niveau af: Romairone blikt al vooruit naar de komende transferperiode met het oog op het broodnodig versterken van de ploeg.
· Het zo succesvolle jaar 2012 – want laten we de historische promotie in het voorjaar niet vergeten – eindigt met de nederlagen tegen Cesena (1-3) en Ternana (4-2) helemaal in mineur. Op de nederlagen valt niets af te dingen; tegen Ternana speelt Pro zelfs beschamend slecht. Een krant noemt het spel van De Withemden “Waardeloos en lusteloos.” Met vijftien punten uit 22 wedstrijden bungelt Pro troosteloos onderaan de ranglijst.
· Nog geen drie maanden na het ontslag van Braghin breekt de crisis definitief uit in Vercelli. Het volgende commentaar van voorzitter Secondo spreekt boekdelen: “Deze groep heeft het heel slecht gedaan. We zijn niet tevreden en iedereen staat ter discussie, trainers en spelers. Na Terni nemen we maximaal tien dagen om de balans op te maken en dan zal het nieuwe Pro, bestaande uit gemotiveerde spelers, klaar staan.”

Januari 2013
(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
· Het Pro Vercelli-bestuur reflecteert op de afgelopen seizoenshelft en besluit Camolese af te rekenen op de reeks negatieve resultaten en de teleurstellende positie op de ranglijst. Conform de wens van de meeste fans wordt wondertrainer Braghin teruggehaald als coach. Braghin accepteert het aanbod uit liefde voor de club en gaat enthousiast de uitdaging aan om handhaving af te dwingen. In de onderhandelingen over zijn terugkeer bedingt de trainer de nodige invloed op de komende wintertransfers.
· De Pro Vercelli-selectie gaat in de winterstop volledig op de schop. Feitelijk vindt er een revolutie in de kleedkamer plaats. Veertien spelers vertrekken en elf potentiële nieuwe basisspelers worden aangetrokken. Pro Vercelli neemt (al dan niet voorlopig) afscheid van: Bencivenga en Masi (Ternana), Cancellotti en Di Piazza (Gubbio), Cosenza (Grosseto), Marconi (Venezia), Calvi (Tritium), Espinal (Benevento), Disabato (Prato), Innocenti (Estudiantes), Caridi (Cremonese), Zigoni (Avellino), Carraro (Gavorrano) en Tiribocchi (Vicenza). Voor hen in de plaats komen Matteo Abbate en Daniele Ragatzu (Verona), Umberto Eusepi (Varese), Martino Borghese (Bari), Andrea Cristiano (Empoli), Horacio Erpen, Christian Genevier, Paolo Grossi en Alessandro Vinci (Juve Stabia), Attilo Filkor (AC Milan) en Giuseppe Greco (Modena).
· Pro Vercelli hervat de competitie met de nieuwelingen veelbelovend met een doelpuntloos gelijkspel tegen Reggina en een verliespartij tegen de nummer twee op de ranglijst, Livorno, want ondanks het bescheiden resultaat laat Pro zien mee te kunnen doen met deze ploegen. Tegen Livorno heeft de club in aanvallend opzicht echter het nakijken: de Livorno-spitsen Siligardi en Paulinho geven De Withemden een lesje in koel afmaken.

Februari 2013
(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
· Tegen koploper Sassuolo opent Pro Vercelli sterk met een prima doelpunt van Cristiano in de eerste minuut van de wedstrijd. De tweede helft speelt Pro echter met negen man nadat de nieuwe sterkhouders Abbate en Borghese van het veld zijn gestuurd (de nieuwe aanvoerder Abbate zal voor maar liefst vier wedstrijden worden geschorst.) De wedstrijd gaat jammerlijk met 1-3 verloren. De scheidsrechter afkomstig uit het concurrerende Grosseto krijgt het na de wedstrijd zwaar te verduren, zowel tijdens het verlaten van het stadion als ook op de sociale media.· Nu is de tijd aangebroken om punten te pakken en warempel slaagt Pro in die opgave. De wedstrijden tegen Ascoli (0-0), Bari (2-1), Cittadella (0-0) leveren maar liefst vijf punten op. In de gewonnen wedstrijd tegen Bari laat La Pro met wedstrijdbeleving en teamgeest haar ware gezicht zien. Na in de eerste helft op achterstand te zijn gekomen weten De Leeuwen met vereende krachten de winst veilig te stellen.

Maart 2013
(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
· Ook in de uitwedstrijd tegen Juve Stabia pakt Pro een punt (1-1). Dat hadden er echter drie moeten zijn als een onterecht gegeven penalty en een onterecht afgekeurd doelpunt in ogenschouw worden genomen. Supportersclub Forsa Pro voelt zich genoodzaakt middels een openbaar schrijven beklag te doen over de arbitrage dit seizoen. Met legio voorbeelden wordt aangetoond dat de arbitrage dit seizoen niet in het voordeel van Pro fluit, tot grote frustratie van de aanhang: “Als u ons niet in de Serie B wilt hebben, zeg het dan gewoon. Dat scheelt ons een hoop tijd en pijn.”
· In de wedstrijden tegen Virtus Lanciano (2-1 verlies), Brescia (3-2 verlies) en Empoli (1-0 verlies) zit het Pro later deze maand ook niet mee; understatement. Daartegenover staan twee prachtige uitoverwinningen op Padova (1-0) en Spezia (3-1). Na die laatste wedstrijd schrijft Lorenzo Casalino van tuttoprovercelli.com over het zoveelste wonder door trainer Braghin verricht. Dergelijke schaarse overwinningen en oplevingen zorgen ervoor dat de droom van lijfsbehoud levend blijft.

April 2013
(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
· Wiskundig gezien is lijfsbehoud aan het begin van deze maand nog steeds mogelijk. Nederlagen tegen Modena (1-0) en Crotone (2-1) doen daar in eerste aanleg niets aan af. De Serie B blijkt een taaie competitie en zolang de concurrentie ook niet of nauwelijks punten pakt verandert er relatief weinig in de stand.
· Hoogtepunt deze maand is de thuisoverwinning op Varese (2-1). “We speelden gespierd voetbal tegen een gespierd team”, zegt trainer Braghin tevreden op de persconferentie na afloop van de wedstrijd. La Sesia merkt in haar commentaar op dat het lang geleden was dat er zo’n goede wedstrijd in het Silvio Piola Stadion werd gespeeld. De drie punten bieden net voldoende perspectief om de handhavingsdroom na te blijven jagen.
· Een wedstrijd later komt er echter een einde aan de droom als Pro Vercelli verliest tegen concurrent Vicenza. Braghin: “Tegen Vicenza speelden we de slechtste wedstrijd onder mijn leiding: ik neem hiervoor de volledige verantwoordelijkheid. Het was een verschil tussen dag en nacht vergeleken met de met machtsvertoon gewonnen wedstrijd tegen Varese van afgelopen dinsdagavond.”
· “Het is voorbij”, schrijft La Stampa na het verlies tegen Vicenza op haar website. “Game over”, kopt La Sesia op de hare. La Stampa schrijft verder: “Minder dan een jaar na de historische promotie naar de Serie B, neemt La Pro tussen spijt en pijn alweer afscheid van deze competitie. Het was een avontuur waarvan De Withemden en hun fans weinig konden genieten, na een verschrikkelijke eerste seizoenshelft en een tweede met pieken en dalen en vooral veel fouten. Het enige dat De Witten nu kunnen doen is eer betuigen aan het shirt, in het bijzonder in de betekenisvolle derby tegen Novara.”

Mei 2013
(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
· Gideon Dionysius reist met zijn gezin af naar Vercelli om de legendarische Derby del Riso mee te maken. Voor de wedstrijd raken ze verzeild in een opstootje tussen de ultra’s van beide kampen. Meer dan duizend Novara-fans zijn op de wedstrijd afgekomen en de derby tussen blauw en wit blijkt dan ook een klassiek staaltje Italiaanse stadsrivaliteit te zijn, getuige negentig minuten aanhoudend gezang en scanderen. De harde kern van Pro Vercelli verschijnt met opzet later in het stadion uit protest tegen de slechte prestaties van de laatste weken.
· De wedstrijd tegen Novara gaat ondanks een 1-0 voorsprong voor Pro Vercelli uiteindelijk met 2-1 verloren. Een overduidelijk verschil in kwaliteit tussen de degradant en de subtopper uit de Serie B ligt daaraan ten grondslag. Een lokale fan vertelt dat deze wedstrijd representatief was voor het gehele seizoen. Een schrale troost.
· De laatste wedstrijd van het seizoen levert een gelijkspel op: 1-1 uit tegen Cesena. Pro Vercelli eindigt het seizoen in de Serie B op de voorlaatste plaats met 33 punten uit 42 wedstrijden. Acht keer werd er gewonnen, negen keer gelijkgespeeld en 25 keer verloren. Na één seizoen degradeert Pro Vercelli weer naar de Lega Pro. Een ervaring rijker, een illusie armer.
· Ondertussen heeft voorzitter Secondo gecommuniceerd dat hij de club te koop zet. Ondanks de sportieve prestaties is het hem tot zijn eigen teleurstelling niet gelukt meer sponsors en supporters naar het stadion te lokken en dus is het volgens hem tijd om het stokje over te dragen aan iemand anders. Trainer Braghin kondigt zijn afscheid eveneens aan. Na drie historische seizoenen zal Pro Vercelli zich op alle vlakken moeten herpakken in de Lega Pro.
· Ten slotte: de Serie B hanteert een scoremodel (IVG) om de waarde van spelers voor het team te bepalen. Op basis van die scores zijn Appelt Pires, Valentini en Rosso de drie meest waardevolle spelers van het seizoen. Valentini wordt daarnaast door de lokale journalisten gekozen als speler van het jaar. Van harte gefeliciteerd! Forza Pro!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten