zaterdag 15 juni 2013

Het seizoen 2013/2014: Frisse herstart met nieuwe technische leiding

Na het verwachte vertrek van Giancarlo Romairone naar Spezia (“Het waren zeven onvergetelijke jaren in Vercelli. Pro zal prima herstarten.”) stelde Pro Vercelli deze week in sneltreinvaart de nieuwe verantwoordelijken voor het technische beleid aan. De 61-jarige Massimo Varini is aangesteld als opvolger van Romairone en de veelbelovende 41-jarige jeugdtrainer Cristiano Scazzola krijgt een kans als hoofdtrainer op de bank van de Leoni. Met de media blikten zij, alsmede de betrokken bestuursleden, vooruit op het komende seizoen in de Prima Divisione. “Dit jaar kunnen we ons volledig op de sport focussen en dat is een groot voordeel”, aldus bestuurslid Fabrizio Rizzi.

In La Stampa sprak voorzitter Massimo Secondo eerder deze week over de stand van zaken met betrekking tot de verkoop van de club. Secondo schetste twee mogelijke scenario’s. Ten eerste een scenario met een groep ondernemers uit de Aosta-vallei die van wils lijken te zijn Secondo te steunen. Het tweede scenario betreft een ondernemer uit Vigevano die zich lijkt te richten op een volledige overname. “Er wordt met hen gesproken, maar tot nu toe is er nog niets rond.” Ondertussen gaf Secondo aan zich op komend seizoen te richten, zoals beloofd toen hij mededeelde de club van de hand te willen doen. “Dat was niet slechts een bureaucratische belofte, maar betekent dat we alle stappen nemen om klaar te zijn voor de start van de competitie, inclusief de aanstelling van een coach en een sportief directeur.”

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Zaterdagochtend werden Varini en Scazzola (foto) op een persconferentie in het Silvio Piola Stadion gepresenteerd. “Ondanks mijn 61 jaar, ben ik enorm blij hier te zijn”, zei de van Reggiana afkomstige Varini. “Ik weet dat ik bij een club zit met een prachtig blazoen en een management dat tot het beste van Italië behoort. Al mijn collega’s hebben me gefeliciteerd met deze nieuwe professionele uitdaging.” Varini deed zijn ervaring onder meer op bij Brescello, Spezia en Sanremese. Voorzitter Massimo Secondo over de nieuwe sportief directeur: “Varini is een expert die we al langer kenden. Hij ziet honderden wedstrijden en kent veel spelers. In het verleden hebben we hem ook al eens gepolst.” Bestuurslid Rizzi gaf in de media aan dat in overleg met Varini de nieuwe trainer is aangesteld. “De keuze is gemaakt voor een jonge staf die wordt ondersteund door een zeer ervaren persoon zoals Varini.” De nieuwe trainer bleek geen onbekende voor Varini en is ook geen onbekende voor de volgers van La Pro. Jeugdtrainer Scazzola werd de afgelopen winterstop ook al even genoemd als mogelijke opvolger van Camolese en geldt al een tijdje als een groot trainerstalent binnen de club. Op de clubwebsite wordt aangegeven dat Scazzola heeft bewezen over kwaliteit te beschikken in het trainen van de jeugd en in het overbrengen van technische en tactische concepten. Scazzola speelde ruim vijftien jaar profvoetbal, voornamelijk als middenvelder in de Serie C voor clubs zoals Modena, Alessandria, Monza en Pisa. Hij bouwde zijn carrière af bij de amateurs van Pro Belvedere, waarmee hij aan het eind van zijn loopbaan promoveerde naar de Serie C2. Met het eerste jeugdelftal van Pro Vercelli, de Primavera, deed Scazzola het afgelopen seizoen hartstikke goed. Scazzola presenteerde zich als ‘één van ons’, schreef La Sesia over de introductie van de nieuwe hoofdtrainer. Hij maakte zich meteen geliefd met uitspraken zoals: “De eerste regel in mijn boekje is: aan het eind van de wedstrijd moet het shirt meer dan bezweet zijn. Mijn doel is om enthousiasme te brengen en voor belangrijke doelen te spelen. De tweeduizend in het Piola Stadion staan voor mij gelijk aan zes- tot tienduizend supporters bij andere clubs zoals Pisa.” Rizzi: “We kennen de aanpak van Scazzola en willen een team samenstellen met ervaren spelers en jeugd. We zullen zoals in voorgaande jaren met heldere doelen te werk gaan en proberen een team te formeren dat het goed kan doen.” Secondo: “In de Lega Pro zullen we de protagonist zijn.”

Varini en Scazzola wacht de mooie uitdaging de nieuwe selectie samen te stellen en een succesvol team te formeren. Twee vraagstukken zijn daarbij van belang. Ten eerste, wie vertrekt er? Alex Valentini en Umberto Germano staan bijvoorbeeld in de belangstelling van hoger spelende clubs (naar verluidt is Hellas Verona bereid één miljoen euro voor de uitstekende keeper Valentini te betalen.) Voorzitter Secondo: “Wie ze wil hebben, zal met redelijke boden moeten komen overeenkomstig hun waarde.” In de tweede plaats moet de Lega Pro nog besluiten of er eisen worden gesteld aan het aantal jeugdspelers in de selecties van de clubs. “Waarschijnlijk zal er een gemiddelde leeftijdseis worden gesteld”, aldus Secondo. Afhankelijk daarvan zal besloten kunnen worden over mogelijk behoud van spelers zoals Gianni Fabiano en Marco Modolo, hoewel de laatste volgens de voorzitter al een voorstel voor contractverlenging heeft gekregen. Sportief directeur Varini gaf op zijn beurt aan zich eerst te zullen richten op het behoud van spelers zoals Elio De Silvestro en Tommaso Cancellotti. Veel problemen verwacht hij niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten