maandag 25 oktober 2010

Sambo vs. Pro 1-1

Uw Pro Vercelli-blogger was wederom in de gelegenheid enkele vragen te stellen aan een van de Witte Leeuwen. Dit keer sprak ik matchwinner Andrea Marconi na de gewonnen wedstrijd tegen Pro Patria. Ik vroeg hem hoe het voelde om het winnende doelpunt te scoren. Marconi: “Dat was zeer bevredigend want dankzij die treffer konden we de wedstrijd winnen, en omdat ik weer eens het genoegen mocht smaken van het maken van een doelpunt. Emotioneel raakte het applaus van het publiek me echter het meest. Mijn dank daarvoor aan iedereen.” Uiteraard doet de huidige positie op de ranglijst iedere Pro Vercelli-fan dromen van meer. Andrea Marconi promoveerde in dienst van Pergocrema al eens naar de voormalige Serie C1 en kwam vorig seizoen nog voor die club uit in de Lega Pro Prima Divisione. Enthousiast vroeg ik hem wat Pro Vercelli nodig heeft om te promoveren en mee te doen op een niveau hoger. Marconi: “We staan slechts aan het begin van het seizoen, maar ik moet zeggen dat deze groep genoeg kwaliteiten heeft om met Pro Vercelli een stap omhoog te zetten.”
Hoop doet leven, maar eerst de uitwedstrijd tegen Sambonifacese, op twee punten achterstand van Pro Vercelli nummer vijf in de competitie. Over Sambonifacese valt niet zo heel veel te vertellen. Behalve dan dat de club uit San Bonifaco, Veneto in 1921 werd opgericht en pas sinds het seizoen 2008/2009 uitkomt in de Lega Pro Seconda Divisione. De eenvoudige bijnaam is Sambo en de club speelt in blauw-rode Feyenoordshirts. In de spits speelt Stefano Pietribiasi. Een oude bekende, want in 2008 speelde hij een blauwe maandag voor Pro Vercelli. De ontmoeting met Stefano Pietribiasi zou echter op zich laten wachten. Hij behoorde namelijk niet tot de wedstrijdselectie van Sambonifacese. Bij Pro Vercelli keerde een sleutelspeler terug op het veld, doelman Valentini nam zijn vertrouwde post weer in onder de lat. Niet vertrouwd was het tenue dat Pro Vercelli moest dragen op gezag van de arbiter: rode broeken en sokken onder het magische witte shirt. Niets minder dan vloeken in de kerk. Waar zijn de dagen gebleven dat de Italiaanse voetbalbond zelfs het nationaal elftal witte shirts liet dragen als eerbetoon aan Pro Vercelli?
Gelukkig lieten de Witte Leeuwen meteen de voeten spreken in Stadio Renzo Tizian. Al na vijfentwintig seconden pakte Pro Vercelli de voorsprong in het duel. Met een dodelijk schot vanaf zijn linkervoet opende Mauro Calvi via binnenkant paal in recordtijd de score. Vier minuten later stierf een combinatie tussen Bonomi en Santoni in schoonheid en ging de kans op verdubbeling van de score voorbij. Pro Vercelli zette de wedstrijd geheel naar de hand en kans op kans volgde. Maar de score verdubbelen lukte niet. Disabato kopte net over en Ghezzi en Bonomi misten enkele grote kansen. Het was dan ook een zware tegenvaller toen Sambonifacese in de 45e minuut gelijk maakte door een goal van Federico Carlini. Valentini en de rest van de Witte Leeuwen hadden teleurgesteld het nakijken. De tweede helft was het wedstrijdbeeld niet anders. Kans op kans regen de Pro Vercelli-aanvallers Bonomi, Ghezzi en Santoni aaneen. Zij faalden jammerlijk, schoten op de lat of vonden de prima keepende doelman Luca Milan op hun weg. En zo eindigde de wedstrijd in een teleurstellend 1-1 gelijkspel. Wat als arbiter Diego Roca uit Foggia Pro Vercelli nu gewoon in de vertrouwde tenues had laten spelen? Geluk zit ‘m soms in de kleine dingen.
Fabrizio Rizzi, algemeen manager van Pro Vercelli, verwoordde de teleurstelling na afloop treffend: “Dit is een teleurstellende uitslag omdat we de wedstrijd tachtig minuten in handen hadden met zes enorme doelkansen waarvan vijf in de eerste helft. Het is vooral ook zonde in het licht van de andere uitslagen deze speelronde, Als we hadden gewonnen hadden we een mooie sprong op de ranglijst gemaakt.”
Hoopvol was het commentaar na afloop van trainer Claudio Valigi van Sambonifacese op de clubwebsite: “Ik breng een toast uit op dit waardevolle gelijkspel, want we hebben een belangrijk punt binnengesleept tegen de beste ploeg die we in het begin van dit seizoen hebben getroffen. Pro Vercelli beschikt over spelers met veel kwaliteit, zoals Bonomi en Calvi. We wisten vooraf dat deze ploeg kampioenskandidaat is en vandaar dat alle credits voor het resultaat uitgaan naar mijn spelers.”
De hoop op meer is dus verre van vervlogen. Pro Vercelli blijft vooralsnog vierde op de ranglijst staan, nu op slechts drie punten achterstand van de nieuwe koploper Pro Patria, aanstaande woensdag opponent in het bekertoernooi.