vrijdag 29 oktober 2010

Voorbeschouwing op de wedstrijd Pro Vercelli vs. Savona

Na afloop van het gewonnen bekerduel tegen Pro Patria zei de maker van de prachtige 0-2 Matteo di Piazza: “Ik interesseer mij niet voor de criticasters die aanmerkingen op mijn spel of dat van mijn collega-aanvallers hebben. Ik ben onverstoorbaar en het elftal is in balans. Het enige van belang is dat we het spel van trainer Braghin blijven spelen en dan zullen de resultaten goed zijn en goals vallen als kogels uit een machinegeweer. Komende zondag spelen we tegen Savona, een grote ploeg, en het zou fantastisch zijn als ik net zo’n doelpunt mag maken als vandaag. Tegen Savona zullen we ons gebruikelijke karakter tonen, agressief en virtuoos, en ons publiek laten zien wat we waard zijn.” De zelfverzekerde woorden van Di Piazza mogen worden omgezet in daden, want het is een belangrijk duel om de derde plaats in de competitie.

Savona 1907 Foot-Ball Club (FBC) is promovendus en regerend kampioen van de Serie D/A. Wit-blauw speelt in de gelijknamige havenstad uit de provincie Ligurië in het Noordwesten van Italië. Zoals de naamgeving doet vermoeden werd de club in 1907 opgericht. Bij oprichting heette de club nog Savona Calcio, een naam die tot het seizoen 2005-2006 werd gedragen. In de jaren ’20 speelde Savona twee seizoenen op het hoogste niveau en in de jaren ‘40 en ’60 kwam de club nog een flink aantal jaren uit in de Serie B.

Ondanks de magere palmares kwam toch een noemenswaardig aantal oud-internationals in het verleden uit voor de club: Valerio Bacigalupo, Marcello Lippi, Walter Zenga, Pierino Prati, Giuseppe Furino. De helden in de belangrijke havenstad van tegenwoordig luisteren naar namen zoals Juriy Cannarsa, Michelle Tarallo en Mauro Briano. De laatste blikt in aanloop naar de wedstrijd van komend weekend op fcprovercelli.it vooruit: “Tegen Pro Vercelli zal Savano de strijd aangaan. We wensen ons nadrukkelijk te revancheren voor de verliespartijen van de laatste weken (onder andere de 1-0 nederlaag tegen Lucchese van afgelopen woensdag in de beker). We willen het beter doen en zullen alles geven. We zijn veel beter dan we de laatste tijd hebben laten zien.”

Felice Berardo
De club uit Savona kent ook enkele exoten. Naast de Marokkaan Adil Mezgour maken maar liefst twee Argentijnen deel uit van de selectie: Hernan Pablo Garin en Andres Bottiglieri. Overigens speelde ook bij Pro Vercelli de afgelopen seizoenen menig buitenlander. Wie herinnert zich niet semi-obscure namen van Afrikanen zoals Morgan Egbedi en Marcello Koffi Teya of de Braziliaanse spits Anderson Costa. Anno 2010 is Pro Vercelli echter teruggekeerd naar de oorsprong, enkel Italiaanse spelers in de selectie, zoals bijvoorbeeld Matteo di Piazza. Aan Italiaanse bravoure dus geen gebrek. Tijdens de hoogtijdagen, nu een eeuw terug, verwierf de club er grote successen en faam mee. De komst van “de buitenlander” Felice Berardo, afkomstig uit het naburige Turijn, leverde in 1911 bijvoorbeeld een flinke rel op toen de speler van Piemonte FC zich als lid wilde aanmelden bij Pro Vercelli. Zijn aanmelding zorgde voor de nodige beroering bij het bestuur van de club en stuitte op veel weerstand, want in principe mochten alleen spelers uit de streek lid van de club worden. Sommige bestuursleden waren van mening dat inmenging van buitenaf het succes zou ondermijnen. Dagenlang werd er vergaderd voordat de aanmelding van Berardo uiteindelijk toch werd geaccepteerd. Gelukkig maar, want met “de buitenlander” Berardo in de gelederen won Pro Vercelli de titels van 1912 en 1913.

Dat was het verleden, nu in het heden kijken we in spanning uit naar de komende belangrijke wedstrijd in de tiende speelronde van de Lega Pro Seconda Divisione. Dat de Italiaanse inborst ook nu in ons voordeel moge werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten