zondag 17 oktober 2010

Tegen nieuwkomers en rivalen

In het jaar 1908, toen Pro Vercelli zijn eerste scudetto won, werd in Trezzo sull’Adda te Lombardije de Societa Sportiva Tritium 1908 opgericht. Net als Pro Vercelli was het een omnisportvereniging, maar in tegenstelling tot de Witte Leeuwen kwam Tritium voornamelijk uit op regionaal amateurniveau. Slechts twee keer promoveerde blauw-wit naar de nationale amateurcompetitie Serie D, te weten in 1976 en 2005. Lokaal staat de club vooral bekend om de goede jeugdopleiding die onder leiding staat van de fameuze voormalig international Paolo Pulici.

De jeugdopleiding van Pro Vercelli is echter fameuzer. Het kampioenselftal uit 1908 bestond voornamelijk uit zelf opgeleide spelers en de jeugdopleiding van Pro Vercelli bracht legendarische wereldkampioenen als Silvio Piola en Virginio Rossetta voort. Nog altijd heeft de jeugd in Vercelli de toekomst zo lijkt het. Zo stond afgelopen week in het provinciale dagblad La Sesia centrale verdediger Nicola Donida centraal, die samen met Stefano Santoni dit jaar de grote jeugdige verrassing in het elftal van de Witte Leeuwen is. Vanwege de schorsing van centrale verdediger Pigoni speelde Donida de laatste twee wedstrijden op rij in de basis en deed dat foutloos. Bovendien voorzag hij het team van aanvallende impulsen zoals bleek in de wedstrijd tegen Rodengo Saiano. In die wedstrijd gaf hij goed partij aan zijn directe tegenstander Franco Lepore, die vorig seizoen nog uitkwam voor Lecce in de Serie B. De 18-jarige Donida is afkomstig uit de jeugd van Cremonese en ontwikkelt zich nu door in Vercelli. Hij maakt de woorden die de trainer deze zomer over de jeugd sprak waar. Braghin zei dat de jeugdspelers dit seizoen nog zouden gaan verrassen zodra zij de schroom voorbij zouden zijn. In het bewuste interview gaf Donida dan ook zonder schroom aan dat Braghin bij het bepalen van de opstelling voor de wedstrijd tegen Tritium nog wel eens voor een lastige keuze kon komen te staan aangezien Pigoni weer speelgerechtigd zou zijn. Braghin koos voor Donida en Pro Vercelli verloor zijn eerste competitiewedstrijd. De 1-0 overwinning van Tritium op Pro Vercelli kon met gouden letters worden bijgeschreven in de kleurloze analen van de clubgeschiedenis van de Lombardijse club.

Na deze fikse tegenvaller moest Donida zijn plek de eerstvolgende wedstrijd uiteraard weer afstaan aan de teruggekeerde Pigoni. Ervaring telt nogal in de lagere divisies van het Italiaanse voetbal en Braghin wilde in de Coppa Lega Pro- kraker tegen U.S. Alessandria Calcio 1912 kennelijk geen enkel risico nemen. Na de wedstrijden in het vroege seizoen tegen Casale stond er weer een echte klassieke Piemontese derby op de rol. Tussen WO I en WO II vormde Alessandria samen met Casale, Novara en Pro Vercelli de beruchte `Piemontese Vierhoek´. De vier clubs uit de Noord-Italiaanse provincie waren toonaangevend in die tijd, grossierden in titels en brachten grote spelers voort. In het geval van Alessandria bijvoorbeeld de Europese voetballer van het jaar 1969, Gianni Rivera, en de wereldkampioenen Luigi Bertolini, Felice Borel, Giovanni Ferrari en Pietro Rava. Uiteraard kwam het meeste zilverwerk in de vierhoek Pro Vercelli toe. Alessandria won enkel de CONI-Cup (een experimentele voorloper van de Coppa Italia) in 1927 en de Coppa Italia Serie C in 1973. Tegenwoordig hebben de Witte Leeuwen echter het nakijken. De club uit Alessandria speelt een divisie hoger in de Lega Pro Prima Divisione.

Voor de Witte Leeuwen staat er in de wedstrijden tegen Alessandria dan ook meer op het spel dan de overwinning alleen. Het is een wedstrijd om de eer. Een wedstrijd waarin Pro Vercelli naam en faam hoog heeft te houden. Toen ik Pro Vercelli in het seizoen 2008-2009 bezocht, werd me dat ook duidelijk gemaakt. Alessandria was het vorig seizoen gedegradeerd en iedereen bij de club keek uit naar de prestigieuze wedstrijden die dat seizoen tegen de rivaal in het verschiet lagen. In een tegenvallend seizoen voor Pro Vercelli werd gewonnen en gelijkgespeeld tegen Alessandria. Dat was dus meer dan een doekje voor het bloeden.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Het treffen in de beker kende een goede afloop voor Pro Vercelli. In de 15e minuut van de wedstrijd kwam Alessandria nog op voorsprong doordat Stefano Scappini doelman Marzio Dan wist te passeren na een verdedigingsfout van Marco Modolo. Daarna wist Pro Vercelli het offensief waarmee het de wedstrijd was begonnen om te zetten in doelpunten. Vier minuten na de tegentreffer maakte Mattia Corradi na een mooie actie gelijk en twee minuten later kwam Pro Vercelli op voorsprong via een afstandsschot van rechts van de voeten van Donato Disabato. Onder andere door goed ingrijpen van doelman Dan in de tweede helft eindigde de wedstrijd in een 2-1 overwinning voor Pro Vercelli. Een overwinning die telt. Trainer Braghin was dan ook van mening dat hij een heel ander elftal had zien spelen dan eerder deze week tegen Tritium. “We speelden met aanzienlijk meer passie en inzet dan afgelopen zondag en waren op zijn minst gelijkwaardig aan dit team dat een divisie hoger speelt. De goals van Disabato en Corradi waren verdiende presentjes. Afgelopen zondag was een fikse domper, maar vandaag hebben we de draad weer opgepakt. De volgende competitiewedstrijd moeten we hier op voortbouwen.” Die competitiewedstrijd speelt Pro Vercelli tegen Pro Patria. Heel toevallig ook de ploeg die uit de loting rolde als komende tegenstander in het bekertoernooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten