vrijdag 5 november 2010

Silvio Piola, zoon van Vercelli

De beste speler die Pro Vercelli ooit voortbracht, was zonder twijfel de wereldberoemde spits Silvio Piola (Robbio, 29 september 1913 - Gattinara, 4 oktober 1996). Hoewel hij werd geboren in Robbio, in de naburige provincie Pavia, gold Silvio Piola als een zoon van Vercelli. Op zestienjarige leeftijd debuteerde hij in het magische witte shirt, waarna hij uitgroeide tot een absolute topspits. In 1930 debuteerde hij op zeventienjarige leeftijd namens Pro Vercelli in de Serie A. Dat seizoen scoort hij meteen dertien maal. In dienst van De Witte Leeuwen speelde hij 127 duels en scoorde daarin 51 maal. Zes van die doelpunten maakte hij in de wedstrijd tegen Fiorentina op 29 oktober 1933 (7-2), nog altijd een record.

“Zelfs voor al het goud in de wereld zullen wij Piola niet verkopen”, zei de legendarische Pro Vercelli-voorzitter Luigi Bozino in 1934. “Als we hem verkopen zal de neergang van Pro Vercelli beginnen.” Datzelfde jaar vertrok Piola voor de transfersom van 250.000 lire naar Lazio Roma, waar hij in de jaren dertig en veertig furore maakte. Pro Vercelli degradeerde in 1935 naar de Serie B en daalde vervolgens gestaag af naar de laagste divisies van het Italiaanse voetbal. In dienst van Lazio werd Silvio Piola twee keer topscorer van de Serie A (in de seizoenen 1936-1937 en 1942-1943) en scoorde hij 148 keer. Volgens een toenmalige medespeler informeerde de legendarische spits in die periode na afloop van wedstrijden altijd eerst naar de uitslag van “zijn” Pro Vercelli. De liefde tussen club en speler was overigens geheel wederzijds, want in 1998 werd het Robbiano Stadion, sinds 1932 de thuishaven van Pro Vercelli, omgedoopt in Silvio Piola Stadion.

In de shirts van Pro Vercelli, Lazio Roma, Juventus, Torino en Novara kroonde Piola zich uiteindelijk met 274 doelpunten (in 537 wedstrijden) tot topscorer aller tijden van de Serie A. Hij heeft ook nog altijd de langste carrière in de Serie A op zijn naam staan (van 1930 tot 1954). Piola is met veertig jaar, vier maanden en negen dagen nog altijd de oudste doelpuntenmaker in de Serie A. Silvio Piola staat ook bekend als de uitvinder van de omhaal. Piola debuteerde in 1935 met twee goals tegen Oostenrijk voor het Italiaanse nationale elftal en speelde in totaal 34 interlands (30 goals). Samen met de legendarische spits Giuseppe Meazza en met Giovanni Ferrari vormde de misschien wel beste Italiaanse aanvaller ooit een gevreesde voorhoede. Met Italië won hij het Wereldkampioenschap van 1938 en maakte dat toernooi vijf goals, waarvan twee in de met 4-2 van Hongarije gewonnen finale.

Volgens zijn dochter cultiveerde Silvio Piola zijn vaardigheden als een ambachtsman, in alle bescheidenheid en met grote zorg. Zelf schreef Piola in zijn dagboek: "Voetbal is een moeilijke sport, maar iedereen kan het spelen! Het is een gevarieerd en opwindend spel en verrijkt de ideeën en de verbeelding, want je moet snel beslissingen nemen. In competitieverband kan je meten hoe sterk je bent en dat stimuleert het zelfrespect. Je loopt risico’s en kan pijn oplopen. Het spel vereist moed en is leerzaam. Je leert omgaan met voorspoed en tegenslag. De sport sterkt het karakter en bevordert het zelfinzicht, je leert onrechtvaardigheid verwerken in plaats van je recht halen. Dat komt je hele leven van pas!"

1 opmerking:

  1. Hello, we are Tizzy and Ricky, (my husband), from Vercelli, Italy and we are great supporters for the PROVERCELLI FC!
    We found today your beautiful blog in a local newspaper, we want to tell you MANY COMPLIMENTS FOR YOU and YOUR LOVE FOR THE PROVERCELLI!
    I have a blog of decoupage, but the picture for the PROVERCELLI IS ALWAYS IN MY BLOG!
    GO PROVERCELLI GO !!! By from Tizzy and Ricky from Vercelli (Italy)!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen