woensdag 1 december 2010

2x 1-1 en 2x 1-0

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Terwijl ik in Zuid-Italië genoot van een welverdiende vakantie – en en passant de Serie A-wedstrijd Lecce vs. Sampdoria (2-3) bezocht – ging Pro Vercelli vele kilometers verderop noordwaarts door met het boeken van prima prestaties. In de Coppa Italia Lega Pro werd tegen Pisa een verdienstelijk gelijkspel geboekt, dat in waarde toenam toen Pro Vercelli vorige week in de laatste poulewedstrijd voor de beker Monza versloeg. De hoger spelende club van eigenaar Clarence Seedorf en de Nederlandse keeper Sander Westerveld – die overigens op de bank plaatsnam – moest het afleggen tegen de Witte Leeuwen die vooral in de tweede helft het betere van het spel hadden en de wedstrijd na de treffer van Matteo di Piazza gecontroleerd uitspeelden. Tegen Pisa was Pro Vercelli ook allesbehalve kansloos geweest. Na de vroege openingstreffer van Donato Disabato en een kwartier later de op de counter uitgespeelde tegentreffer van Pisa ontspon zich een duel dat Pro Vercelli volgens zeggen van trainer Braghin “verdiende te winnen.” Voorzitter Massimo Secondo had een wedstrijd gezien waarin Pro Vercelli speelde om te winnen. Een gunstige afloop van de nog te spelen wedstrijd tussen Pisa en Monza betekent dat Pro Vercelli zich plaatst voor de halve finales van het bekertoernooi. Dat zou gelet op de moderne geschiedenis van de club een prestatie van formaat zijn.

Tussendoor speelde Pro Vercelli overigens in de competitie 1-1 gelijk in de uitwedstrijd tegen het altijd lastige en fysiek sterke Canavese. Vlak voor rust zette Matteo Bonomi Pro Vercelli met het hoofd op voorsprong. Vlak na rust maakte Cristini voor Canavese gelijk. Met het gelijkspel bleef Pro Vercelli derde op de ranglijst met vijf punten achterstand op koploper Pro Patria.

Afgelopen zondag wachtte hekkensluiter Sanremese. De wedstrijd was op voorhand een mooie belevenis omdat een flink aantal oud-spelers van Pro Vercelli was uitgenodigd om plaats te nemen op de eretribune van het Silvio Piola Stadion. Pierluigi Bosisio, Giacomo Canova, Francesco Fontana, Luigi Limberti, Pier Paolo Moscatelli, Sergio Pensotti, Giuseppe Peretta, Giovan Battista Pirovano, Franco Russi en Franco Tarchetti mochten verleden en toekomst met elkaar in verbinding brengen. De club had deze wedstrijd ook een nieuwe speler in de gelederen. De ervaren Serie C-speler Alberto Schettino nam plaats op de bank bij de Witte Leeuwen. De 26-jarige linksbenige verdediger is het gewenste alternatief voor de zwaar geblesseerde Stefano Murante die vorige week werd geopereerd en voorlopig is uitgeschakeld.

In het heden zagen de helden van weleer Pro Vercelli in een weinig verheffende partij met 1-0 winnen van Sanremese (wederom een winnend doelpunt van Matteo di Piazza) en daarmee de derde plaats op de ranglijst verstevigen. De kop van het klassement ziet er na 13 speelronden als volgt uit: