maandag 30 mei 2011

Play-offs: Met de borst vooruit en de kin omhoog van het veld stappen

Na afloop van de gewonnen eerste play-offwedstrijd tegen Pro Vercelli was Pro Patria-trainer Raffaele Novelli tevreden, maar nog niet gerust op een goede afloop. Hij sprak over een bevredigend resultaat, maar zag de return niettemin als de moeilijkste wedstrijd van het seizoen. Een dag voor de returnwedstrijd was Novelli nog steeds op zijn hoede: "We hebben nog niet gewonnen en als we ons teveel vasthouden aan het resultaat van vorige week kan het nog wel eens slecht voor ons uitpakken." Afgelopen zondag bleek dat hij geen woord teveel had gezegd, want Pro Patria kroop met een 2-0 nederlaag in het Silvio Piola Stadion door het oog van de naald en kwalificeerde zich nipt voor de volgende ronde van de play-offs. Zo kwam een eind aan een enerverend seizoen van Pro Vercelli in de Lega Pro Seconda Divisione.

De eerste helft van de play-offwedstrijd was Pro Vercelli veelbelovend begonnen met onder andere een goede kans voor Malatesta. Pas na een kwartier spelen werd de tegenstander wakker en kreeg Pro Patria enkele kansen. Pacilli zag een prachtig schot eerst gekeerd worden door Valentini, waarna Dell' Aqua plotseling raak schoot. De goal werd echter afgekeurd wegens buitenspel, wat de gemoederen zo hoog deed oplopen dat Pacilli uiteindelijk zijn kalmte verloor en wegens aanhoudend protesteren van het veld werd gestuurd. Met tien tegen elf en meer dan driekwart van de wedstrijd te spelen, kreeg Pro Vercelli de moed om door te zetten en insisteerde met aanvallen op het doel van Pro Patria. In de 42e minuut was het eindelijk raak. Een mooi schot van Marconi links van Pro Patria-doelman Anania betekende de 1-0. Daaropvolgend voerde Pro Vercelli het offensief op het doel van Pro Patria meteen verder op. Pigoni, Ghezzi en Bonomi waren dicht bij het tweede doelpunt, maar misten helaas. 

Na rust beperkte Pro Patria zich tot verdedigen, verdedigen en verdedigen. Het had weinig meer met voetbal van doen, hoewel de inzet groot was. Een kwartier voor tijd maakte Marconi zijn tweede goal en zette de Witte Leeuwen op een 2-0 voorsprong. Zijn schot vanaf de linkerzijde was onhoudbaar voor Anania. Een kwartier lang mocht Vercelli hopen op meer, maar helaas viel de bevrijdende derde treffer niet ondanks verwoede pogingen van Bonomi en Ghezzi. De grote teleurstelling was daarmee voor Pro Vercelli een feit, ook al was de schande van het verlies een week eerder uitgewist.

Op tuttoprovercelli.com keek trainer/coach Braghin met gemengde gevoelens terug op het tweeluik tegen Pro Patria: "De spelers hebben vandaag exceptioneel goed gespeeld en hadden een derde treffer verdiend. Uiteindelijk eindigt dit historische seizoen echter triest, omdat we ons in één wedstrijd hebben vergist. In de eerste wedstrijd hebben we nagelaten de schade te beperken tot 4-2 of 5-3 en dat zorgt gelet op het resultaat van vandaag voor een bittere nasmaak. Niettemin is bij mij het glas halfvol, zelfs nu we niet gewonnen hebben op het moment dat we moesten winnen; iets waar ik heel slecht tegen kan. Mijn relatie met de club is goed en ik blijf onverstoorbaar. Volgend seizoen wordt zwaar voor Pro Vercelli, want alle ogen zullen op de club zijn gericht en er zal ten koste van alles moeten worden gepresteerd." 

Massimo Secondo was na afloop van de return aanzienlijk milder gestemd dan een week eerder. Allereerst gaf hij complimenten aan zijn trainer/ coach voor de goede prestaties dit seizoen. Tevens gaf hij aan dat het seizoen ook financieel positief had uitgepakt. In tegenstelling tot vorige week had Secondo ditmaal wel genoeg geestdrift in de ploeg gezien. Zijn ploeg kon het veld met de kin omhoog verlaten, terwijl de gasten zich moesten schamen voor het vertoonde spel. Hij leefde dan ook intens mee met de Pro Vercelli-spelers die na afloop van de wedstrijd de tranen de vrije loop lieten: "Om onze spelers na afloop van de wedstrijd onder luid applaus van de aanhang in tranen te zien, was wellicht één van de mooiste momenten van dit seizoen tezamen met de overwinningen op Pro Patria, Savona en Canavese in de competitie. Volgend jaar gaan we proberen om de prestaties van dit seizoen te overtreffen, maar het is nu nog te vroeg om daar verder op in te gaan."

Daarmee is alles op dit moment wel gezegd. Op dit blog zullen we spoedig terugblikken op wat een enerverend seizoen voetbal in Vercelli is geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten