vrijdag 15 juli 2011

Het seizoen 2011/2012: Denken in mogelijkheden

Nog drie dagen en Pro Vercelli zal met de eerste training aan het seizoen 2011/2012 beginnen. Veel is nog onzeker bij aanvang van het nieuwe seizoen. Zo is het nog altijd de vraag op welk niveau De Witte Leeuwen gaan uitkomen. Veel hangt daar van af.

Pro Vercelli-voorzitter Massimo Secondo sprak zich deze week in de krant La Sesia uit over de kansen dat Pro Vercelli daadwerkelijk wordt toegelaten tot de Prima Divisione: "Voor zover ik begrepen heb komen er drie plekken hogerop beschikbaar. Gela, Lucchese en Salernitana gaan niet in beroep tegen het besluit ze uit de competitie te nemen en daarmee is dat een feit. Aanstaande maandag wordt bekend of er nog meer clubs afvallen. Het is al eerder gezegd dat wij voornemens zijn ons voor de deadline van 29 juli aan te melden voor een vrijgekomen plek in de Prima Divisione. Volgens sommigen zou het beter zijn om promotie af te dwingen op het veld in plaats van aan een bureau… Niets is mooier dan voor de eigen fans een succesvol seizoen op het veld te mogen bekronen met promotie. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar laten we eerlijk zijn, er klopt iets niet als een club zoals Salernitana tot aan het eind van de play-offs meedoet om promotie naar de Serie B en vervolgens niet aan de inschrijvingsverplichtingen voor het nieuwe seizoen kan voldoen. Op basis van een misleidende begroting wordt een team vol toppers samengesteld en dan belandt de club in de schulden… Excuseer mij voor de woordkeus, maar ik vergelijk dat met doping op het veld. Wie de regels overtreedt, wordt gestraft. Als een club 100 euro kan investeren lijkt het mij op zijn minst verstandig 99 euro uit te geven en 1 euro apart te zetten voor onvoorziene omstandigheden. Kijk naar Valenzana, waar hele dure contracten worden aangeboden die vervolgens lopende het seizoen niet waargemaakt kunnen worden. Dat noem ik het dopen van de markt. Als dat soort praktijken schering en inslag zijn, is de vraag van Pro Vercelli om een niveau hoger uit te mogen komen gerechtvaardigd, tevens gelet op de goede situatie waarin de club verkeert." 

In een ander interview met La Sesia vertelde Pro Vercelli-speler Stefano Santoni ook vol verwachting uit te kijken naar het besluit van de voetbalbond. Een positief besluit zou in de huidige omstandigheden een welverdiende kers op de taart zijn, ondanks het dramatisch verlopen einde van vorig seizoen. "Als vals spelende clubs allerlei goede dure buitenlanders aantrekken, wat voor verschil kan een jonge Italiaanse ploeg als Pro Vercelli dan nog maken?" Volgens Santoni heeft de ploeg altijd 100% gegeven. Dat mag beloond worden.

Op vrijdag 15 juli zal de voetbalbond definitief bekend maken welke betaald voetbalorganisaties komend jaar niet deel zullen nemen aan de competities. Pro Vercelli staat dus klaar om eventueel een plek in de Prima Divisione in te nemen. De organisatie is er klaar voor. Het team nog niet. In afwachting van de besluitvorming houdt algemeen directeur Giancarlo Romairone zijn troefkaarten nog voor de borst. Enkele transfers zouden op het punt van afronding staan, maar zijn nog afhankelijk van de vraag of Pro Vercelli al dan niet een niveau hoger zal uitkomen. De eerste versterkingen zijn ondertussen al wel aangekondigd. Trainer/coach Braghin mag maandag in ieder geval zes nieuwe gezichten verwelkomen. Even voorstellen…

Francesco Battaglia
Anticiperend op uitkomen in de Prima Divisione legde Pro Vercelli deze week de centrumverdediger Francesco Battaglia vast. De voormalig Italiaans jeugdinternational geldt als een echte versterking en is de beoogde opvolger van clubicoon Claudio Labriola die deze week naar Avellino vertrok. De 26-jarige Battaglia is afkomstig uit de vermaarde jeugdopleiding van Torino en speelde de afgelopen zes seizoenen voor Pavia (C1), Legnano (C1), Cittadella (B) en SPAL. Voor die laatste club was hij vorig seizoen een regelmatige basisspeler in de Prima Divisione. In totaal speelde de 1m.86 lange verdediger 72 professionele wedstrijden (1 goal). Battaglia kwam tussen 2001 en 2005 uit voor diverse vertegenwoordigende jeugdelftallen (28 interlands voor Italië onder-15 t/m Italië onder-20.) 

Gianni Fabiano
Gianni Fabiano werd in 1984 in Milaan geboren en begon zijn professionele voetbalcarrière in dienst van Meda. Daarna kwam hij een seizoen uit voor Canzese in de Serie D. In 2004 nam zijn loopbaan een vlucht toen hij werd aangetrokken door Como, uitkomend in de Serie C1, maar daar bleef hij slechts een seizoen in dienst. Na twee seizoenen Carpenedelo (C2) werd Fabiano aangetrokken door Parma waarvoor hij echter geen wedstrijd zou spelen. Parma leende hem onmiddellijk weer uit aan Carpenedelo en een seizoen later vertrok hij naar Bassano (C2). Tot 2010 speelde Fabiano in totaal 174 wedstrijden waarin hij 32 keer scoorde. Vorig seizoen trok Carpi hem aan. Met rood-wit promoveerde hij afgelopen seizoen naar de Prima Divisione. Hij deed 20 wedstrijden mee waarin hij 4 keer scoorde. Gianni Fabiano is een aanvallende middenvelder die ook voorin op de vleugels spelen kan. 

Alberto Masi, David Nocciola, Tommasso Cancellotti, Fransesco Gazo 
Deze maand legde algemeen directeur Giancarlo Romairone vier 19-jarige talenten vast. Ten eerste kwam uit de jeugd van Sampdoria de getalenteerde verdediger Alberto Masi over. De banden met Sampdoria bleken doorslaggevend voor de transfer en in zijn kielzog volgde verdediger Tommasso Cancellotti eveneens vanuit Genoa. Goede relaties waren ook doorslaggevend bij de overgang van David Nocciola. Hij kwam over van Chievo Verona, de club waar Pro Vercelli warme banden mee onderhoudt, en speelde de afgelopen twee seizoenen in huurdienst 21 wedstrijden voor Pro Patria. Volgens zeggen van Romairone had Pro Vercelli slagvaardig gehandeld gelet op de forse belangstelling voor de veelbelovende middenvelder. Francesco Gazo – eveneens een middenvelder – is afkomstig uit de jeugd van Albinoleffe. 

En Alex Valentini, Matteo Bonomi, Stefano Santoni?
De toekomst van deze drie uitblinkers van het afgelopen seizoen is nog ongewis. Hoewel Valentini ook komend jaar nog onder contract staat bij De Witte Leeuwen wordt er flink aan de doelman getrokken. Zo is Livorno zeer geïnteresseerd in hem en wordt er zelfs al gesproken over een mogelijke spelersruil. Bij een overgang van Valentini naar Livorno zou doelman Luca Mazzoni de omgekeerde weg kunnen bewandelen, mogelijk vergezeld van een ervaren middenvelder, zo liet Romairone in de pers weten.

Het contract van Matteo Bonomi is deze zomer afgelopen. Romairone heeft aangegeven nog niets te kunnen zeggen over de toekomst van de aanvoerder en topscorer van vorig seizoen.   

Deze week bracht Romairone overigens wel het goede nieuws naar buiten dat de huurovereenkomst van middenvelder Donato Disabato (Albinoleffe) met een seizoen is verlengd. Dit ook tot vreugde van trainer Braghin die zeer te spreken is over de kwaliteiten van de 21-jarige middenvelder.

Naast de zes nieuwelingen, Disabato en Valentini mag Braghin verder Modolo, Murante, Pigoni, Ranellucci, Calvi, Marconi, Rosso, Di Piazza en Santoni verwelkomen op de eerste training. Hoelang die laatste nog uitkomt voor Pro Vercelli hangt waarschijnlijk ook af van in welke competitie De Witte Leeuwen uit gaan komen. In een interview met La Sesia werd Santoni geconfronteerd met de warme belangstelling die Bari en Sassuola, beide uitkomend in de Serie B, in hem tonen. "Voor een jongen van twintig is de Serie B een prachtige competitie en het is vrijwel onmogelijk daar nee tegen te zeggen," sprak hij realistisch. "Gelet op de recente ontwikkelingen ga ik binnenkort met mijn zaakwaarnemer, de algemeen directeur en de voorzitter praten. Ze zullen moeten begrijpen hoe belangrijk dit voor mijn toekomst kan zijn." En tegelijkertijd uitte Santoni zijn liefde voor de club. Het dilemma is dan ook groot: Prima Divisione met Pro Vercelli of direct naar de Serie B. Santoni: "Ik weet het niet. Het zou in beide gevallen een betekenisvolle ervaring zijn. Het bevalt me zeer goed in Vercelli. Het is fantastisch om hier te mogen spelen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten