maandag 30 januari 2012

Martini Bianco (2)! Pisa vs. Pro Vercelli 1-4

“Nu is het moment om het verleden te vergeten en meester te worden over het heden en te bouwen aan de toekomst,” schreef La Sesia afgelopen week in aanloop naar wat de plaatselijke krant drie finales op rij noemde. De wedstrijden tegen Pisa, Benevento en Avellino worden als allesbepalend gezien voor het in handen houden van een plek die recht geeft op het spelen in de play-offs voor de Serie B. Op voorhand geen makkie, constateerde La Sesia, aangezien de lokale held Simone Malatesta door een voetblessure aan de kant staat en het talent Pietro Iemmello ook niet beschikbaar is vanwege een schouderblessure. Tegen Pisa bleek dat echter weinig uit te maken, want met Marco Martini stond een nieuwe aanvalsleider op, en Matteo di Piazza pakte de draad weer op waar hij die ver voor de winterstop had moeten laten liggen ten gevolge van zijn blessure. Pro Vercelli boekte een imponerende 1-4 overwinning op Pisa en is volop in de race voor de plekken in de top van het klassement.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
In de negende minuut kwamen De Witte Leeuwen op voorsprong. Martini scoorde een geweldige goal. De aanvaller veroverde de bal op de Pisa-verdediging en schoot op snelheid met een heerlijke stiftbal fantastisch binnen. Alles leek te kloppen op het veld, maar zes minuten later maakte Pisa toch gelijk. De Pro Vercelli-defensie ging net als een week eerder niet helemaal vrijuit bij de treffer van Buscaroli uit een corner. De gelijkmaker gaf de thuisploeg een flinke boost, waarop Pro Vercelli enigszins angstig reageerde. Maar onder leiding van de soevereine Umberto Germano hielden De Withemden de macht op het middenveld. Voorts volgde nog meer tegenslag met het uitvallen van Gianni Fabiano in de 24e minuut, die iets eerder al geblesseerd was geraakt. Andrea Rosso kwam voor hem in het veld. Wat volgde was een zeer nerveuze fase in de wedstrijd waarin beide ploegen fout op fout stapelden. Met het uitvallen van Fabiano kwam Pro Vercelli duidelijk de nodige creativiteit op het middenveld tekort, wat het voetballen niet makkelijker maakte. De rust in zicht leek vervolgens voor beide ploegen een welkom punt aan de horizon, maar de scheidsrechter besloot nog drie minuten blessuretijd bij te tellen. Diep in die blessuretijd zette Alessandro Armenise nog eens aan op links en gaf een prachtige crosspass op Martini, die de bal op zijn borst aannam en de bal vervolgens met zijn linkervoet geweldig in de verre hoek binnenschoot. Prachtgoal voor Pro Vercelli! En zo gingen De Witte Leeuwen op wolken met een 1-2 voorsprong de rust in.

De tweede helft begon Pro Vercelli dominant. In de 51ste minuut werd Martini gewisseld voor Andrea Marconi. Mauro Calvi had ondertussen de smaak te pakken en zette de lijnen uit met mooie ballen op Angelo Bencivenga en Di Piazza. Ook Vinicio Espinal (foto links) wist De Siciliaan te vinden, die even later in de 63ste minuut aan de buitenspelval wist te ontsnappen en op volle snelheid Pro Vercelli met een krachtig diagonaal schot op 1-3 bracht. Het was het signaal voor De Siciliaan om weer helemaal bij de les te zijn en in zijn eentje hield hij daarna de volledige Pisa-verdediging bezig en dreef die bijkans tot wanhoop. Twintig minuten voor tijd deed Germano de deur op sloot en schoot met een perfect schot de 1-4 binnen. De Pro Vercelli-verdediging hield daarna moeiteloos stand en zo wonnen De Witte Leeuwen de eerste van drie finales overtuigend en tot genoegen van trainer Braghin: “De jongens hebben heel goed gespeeld en brachten alles wat we deze week geoefend hebben in praktijk. Behalve de gelijkmaker hebben we nauwelijks kansen weggegeven. Ik verwachtte een zware strijd aangezien Pisa drie keer op rij verloren had, maar we waren veruit de besten in de tegenaanval.” Aanvoerder Calvi voegde daaraan toe: “De drie punten zijn verdiend. We hebben laten zien over veel kwaliteit te beschikken ondanks de afwezigheid van belangrijke spelers. Iedereen staat klaar wanneer er een beroep op hem wordt gedaan.” Tuttoprovercelli.com koos Martini ten slotte tot man of the match met een 8 als rapportcijfer, en vermeldde daarbij uit te kijken naar de volgende hoogstandjes van de nieuwkomer. De toekomst belooft veel goeds voor Pro Vercelli.