maandag 9 januari 2012

Pro Vercelli vs. Como 2-0

Vol verwachting hervatte Pro Vercelli afgelopen zondag de competitie thuis tegen Como. De verrassende opstelling die trainer Braghin in petto had, gaf daarbij de nodige prikkels. Hij waagde het om aanvoerder Calvi op de bank te laten ten faveure van een defensief blok op het middenveld dat bestond uit Rosso, Germano en Espinal. De drie middenvelders moesten de ruimte creëren voor de voorhoede, die ondertussen door het leven gaat als De Drie Tenoren: Fabiano, Iemmello en Malatesta.

Germano had de speciale opdracht meegekregen druk te zetten op de opbouw van Como en zo het aanvallende spel van de tegenstander te ontregelen, net zoals hij voor de winterstop met succes gedaan had in de galavoorstelling tegen Sorrento. Al vroeg in de wedstrijd leek Germano zich als een vis in het water te voelen. Na een paar minuten bracht hij Iemmello al in kansrijke positie en vanaf het begin af aan legde hij de Como-spelers het vuur aan de schenen.

Met Germano als slot op de deur kon de ploeg zich meteen wagen aan het aanvalsspel. Twijfelachtig buitenspel van Iemmello en Espinal – afgelopen week voor de tweede keer vader geworden – stond succes aanvankelijk nog in de weg, maar in de zevende minuut was het wel raak dankzij Como-verdediger Zullo die een voorzet van Fabiano op Malatesta in eigen goal werkte. Het stond 1-0 voor Pro Vercelli; een vliegende start voor De Witte Leeuwen.

Nog geen tien minuten later had Malatesta de 2-0 op de schoen, maar hij miste. Vlak daarna schoot Tavares namens Como op de paal en in de rebound miste Bardelloni voor open doel. Kortom, het leek voor Pro Vercelli zo’n zondag te worden waarop alles meezit. En dat ondanks de arbitrage die niet in het voordeel van de thuisploeg leek te fluiten. De beslissingen van de scheidsrechter lokten het nodige rumoer uit op de tribunes van het Silvio Piola Stadion, zoals toen Bencivenga bijvoorbeeld werd afgefloten wegens een sliding op Tavares terwijl hij overduidelijk de bal speelde.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Het hield Germano niet van zijn missie af. De jonge middenvelder speelde onverstoorbaar zijn spel en inspireerde de thuisploeg. En Bencivenga? Die nam in de 25ste minuut wraak voor de arbitrale dwaling van even daarvoor met een keihard schot vanaf de rand van de zestien. 2-0 voor Pro Vercelli!

De daaropvolgende minuten viel Pro Vercelli vrolijk verder aan. Malatesta was zelfs nog even dichtbij de 3-0 nadat Espinal twee verdedigers passeerde en de bal op maat voorgaf. Maar helaas schoot De Bommenwerper naast. Het middenveld zorgde er vervolgens onder leiding van Rosso voor dat Como het spel niet kon maken, en dat Pro Vercelli met de 2-0 voorsprong veilig de rust in kon gaan.

Na de rust gingen De Witte Leeuwen verder waar ze gebleven waren. In de eerste minuten van de tweede helft verschenen Iemmello en Fabiano, de laatste zelfs tot drie keer toe, kansrijk voor de goal zonder succes. Germano was in de 57ste minuut echter het dichtst bij de 3-0, toen hij met de bal aan de voet vijftig meter aflegde en in het strafschopgebied aangekomen een raket afvuurde, die maar net door Como-verdediger Giambruno geweerd kon worden.

Ondertussen had Braghin Tripoli en Calvi warm laten lopen en in de 59ste minuut mocht Iemmello het veld verlaten voor Tripoli. De jonge aanvaller was het er kennelijk niet mee eens en nam niet plaats op de bank, maar verdween rechtstreeks richting kleedkamer. Het publiek kon er niet mee zitten en zette een stevig “Forsa Pro!” in ter ondersteuning van de ploeg. Even later werd ook Espinal gewisseld voor Calvi. In de 78ste minuut zat Germano er doorheen. Het buffelen en schoffelen eiste de tol van het jonge talent die zijn inspanningen moest bekopen met kramp. Modolo kwam voor hem in de plaats.

De zege kwam niet meer in gevaar. Alleen drie minuten voor tijd moest Bencivenga nog op de doellijn redden na een inzet van Como. En zo hield Pro Vercelli drie punten in de zak in de eerste wedstrijd van 2012 en “blijft de droom van het halen van de playoffs levend” zoals La Sesia na afloop schreef.

Bencivenga werd door de meeste media met een 7,5 als beoordelingscijfer tot man of the match gekozen. Daarmee toonde de rechtsback aan dat zijn basisplaats niet voor niet is; dat die positie goed is bezet. Met Cancellotti achter de hand – volgens een plaatselijke supporter waar ik in de winterstop contact mee had de favoriete speler van de fans – is het dus niet gek dat de enige speler die Pro Vercelli deze winterstop verliet de naar de derde plek in de pikorde gedaalde rechtsback Pigoni was. Hij vertrok naar Savona dat een divisie lager speelt.

Ondertussen neemt de euforie in Vercelli toe. Zeker wanneer er statistiekjournalistiek wordt bedreven. Zo gaf tuttoprovercelli.com aan dat Pro Vercelli qua prestatie bijna kan tippen aan het ongenaakbare FC Barcelona (!) Gedoeld werd op het klassement van minste tegengoals in eigen huis. Pro Vercelli (2 tegengoals in het eigen stadion) bezet achter Barcelona (0 tegengoals) de tweede plek op die ranglijst wanneer gekeken wordt naar alle professionele Italiaanse en de grote buitenlandse competities…

Malatesta (hoewel hij niet tot scoren kwam, kreeg de omhaalkunstenaar overigens alweer een prachtige nieuwe bijnaam toegekend, nu van fcprovercelli.it: Bicycle Man) stelde wat realistischer: ”We trokken aan het langste eind. De eerste helft speelden we op hoog niveau en lieten we onze tegenstander niet aan de bal komen. Uiteraard kwam er bij de openingsgoal enig geluk om de hoek kijken, maar in voetbal gebeuren dat soort dingen nu eenmaal. De 2-0 tegen Como is een prachtig begin van het nieuwe jaar.”

Via diverse kanalen blikte ook trainer/coach Braghin met genoegen terug op de hervatting van de competitie. Allereerst kreeg hij zelf lof van de pers vanwege zijn moed om de wedstrijd met vier jonge talenten in de basis te starten. Op zijn beurt applaudisseerde Braghin met name voor het eerste bedrijf dat zijn ploeg tegen Como opvoerde. Samengevat zei Braghin: “In de aanloop naar de wedstrijd heb ik de jongens gevraagd met maximale inzet en concentratie te spelen. Ze hebben hun uiterste best gedaan en overtuigden met krachtig spel. De eerste helft werd er met veel inzet gespeeld. We gingen goed van start en de twee goals binnen een kwartier pakten voordelig uit. We kwamen weliswaar gelukkig op voorsprong, maar vergeet niet dat aan de eigen goal een prachtige actie vooraf ging. Gelet op de kansen die we verder kregen was de voorsprong terecht, ook al stond in de eerste helft de paal de gelijkmaker van Como in de weg. Na de rust kregen we nog drie of vier kansen op meer treffers die we eigenlijk hadden moeten benutten, maar tegelijkertijd kwam doelman Valentini geen moment in gevaar. Het is heel positief dat we thuis bijna geen tegentreffers hoeven te incasseren. We hebben het deze wedstrijd goed gedaan, want het is altijd lastig om na twintig dagen pauze weer te presteren. Dit is ook een belangrijk resultaat tegen een goede ploeg. En de jongelingen? Ach, er zijn genoeg achttienjarigen die al in de Serie A spelen. Onze jonge talenten doen het goed en verdienen het dan elke zondag te spelen. Calvi zie ik ten slotte als een heel belangrijke speler, maar op dit moment presteren Rosso en Germano top en de beste spelers spelen. Calvi heeft een extra week om op niveau te komen en zich voor te bereiden op de volgende wedstrijd tegen Foggia aangezien Rosso dan geschorst is.”