zondag 24 maart 2013

Eer betuigen aan het mythische witte shirt. Spezia vs. Pro 1-3

Deze week las ik op wikipedia.com dat Spezia in hetzelfde clubtenue speelt als Pro Vercelli als eerbetoon aan de grote kampioen van weleer. Pro Vercelli was een inspiratie voor de voetballers uit La Spezia en dus was de wedstrijd van vandaag een ontmoeting tussen twee min of meer gebroederlijke clubs, die beide meer dan een eeuw geleden werden opgericht. Tegelijkertijd stond er ook wat op het spel, want Spezia verkeert ook in de onderste helft van de ranglijst en is dus een concurrent van De Leeuwen. Bovendien had Pro eerder dit seizoen de thuiswedstrijd tegen Spezia met 1-0 gewonnen dankzij een schitterende goal van Scaglia. De linksback stond deze wedstrijd ook weer aan de aftrap en zag op de rechtsbackpositie Abbate na vier wedstrijden schorsing terugkeren in de basis. Hij maakte de negentig minuten vol en speelde goed, net als de rest van het elftal van Braghin.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Na de wisselende resultaten van de laatste weken liet La Pro in La Spezia namelijk haar ware gezicht zien. Na een min of meer gelijk opgaande eerste helft (1-1) speelde Pro Vercelli een geweldige tweede helft (eindstand 1-3). In de eerste helft bleek al dat het erin zat getuige de vastberadenheid van doelpuntenmaker Scavone. Hij stond vrij in het strafschopgebied, controleerde de bal en schoot met zijn linker overtuigend raak (foto links). Bij het vieren van de goal toonde hij de grinta die het verschil maakt op de Italiaanse velden. Invaller Cristiano zette Pro in de tweede helft met zijn derde goal in dienst van De Withemden op schitterende wijze op voorsprong na een geweldige assist met de borst van Eusepi, die zo langzamerhand zijn draai lijkt te hebben gevonden in het witte shirt en het vertrouwen van Braghin begint terug te betalen. Dat deed De Silvestro als vervanger van Erpen overigens ook. Het grote Juve-talent bracht leven in de brouwerij en liet zien een mannetje te kunnen passeren. Vlak voor het eindsignaal zette een ander groot talent, invaller Iemmello, zijn handtekening onder de derde treffer na mistasten van de doelman van Spezia. Eerlijk is eerlijk, de treffer had afgekeurd kunnen worden wegens gevaarlijk spel en hands, maar nu zat het Pro Vercelli eens mee met de arbitrage. Na het laatste fluitsignaal mocht de thuisploeg minutenlang een striemend fluitconcert in ontvangst nemen van de eigen fans die in grote getalen waren opgekomen. Het clublied Non Siete Soli (Je Bent Niet Alleen) werd niet echt uitgedragen, hoewel de Spezia-spelers nog een poging deden door met gebogen hoofden de gang te maken richting harde kern. De inspirator van weleer had overduidelijk voetballes gegeven in het Alberto Picco Stadion en dat deed de thuisclub die aan het begin van het seizoen nog als favoriet voor de titel gold en nu naar de onderste plaatsen moet kijken, pijn.

Lorenzo Casalino van tuttoprovercelli.com schreef over het zoveelste wonder door trainer Braghin verricht. Braghin zelf bleef – uiteraard – nuchter onder het succes. “We speelden een overtuigende tweede helft en laten we zeggen dat we het geluk ook een beetje aan onze zijde hadden, maar in deze sport is het niet ongebruikelijk dat dat op het veld wordt afgedwongen. We hebben deze wedstrijd goed voorbereid. Lijfsbehoud? We moeten erin blijven geloven, we willen dit shirt eer betuigen.”