maandag 14 april 2014

Vechten en geloven tot het einde

Pro Vercelli heeft Virtus Entella in de 28e speelronde van de Lega Pro Prima Divisione A op scherp gezet. Het had zelfs een ware jubelronde voor de Leoni kunnen zijn als Entella niet in de voorlaatste minuut de gelijkmaker had binnengeschoten tegen Savona (2-2). Pro Vercelli won thuis met 2-0 van Alto Adige en maakte zo de verwachtingen waar. Na Pasen, in de voorlaatste speelronde, wacht de uiterst belangrijke topper tegen Virtus Entella uit in Chiavari. Pro Vercelli kan zichzelf dan bij winst een goede uitgangspositie verschaffen voor het kampioenschap en directe promotie naar de Serie B. Entella moet dan alleen in de laatste speelronde nog punten laten liggen uit tegen Cremonese, terwijl Pro thuis moet winnen van Carrarese. Het goede nieuws? Nummer vier Cremonese won deze speelronde van nummer drie Vicenza, en moet dus in staat geacht worden zijn sportieve plicht te doen.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
De wedstrijd tegen Alto Adige begon voortvarend. Na vijf minuten spelen dwong de door Giuseppe Greco knap vrijgespeelde Ettore Marchi een corner af. Greco nam de hoekschop en leverde de bal af op het hoofd van Manuel Scavone (ex-Alto Adige), die recht voor de goal de bal van kleine afstand onverbiddelijk binnen kopte (foto). Pro Vercelli stond met 1-0 voor! Tien minuten later werd Greco onderuit geschopt, maar de scheidsrechter floot niet. Il Lupo zei iets tegen de scheidsrechter (naar verluidt: “Fluiten, cazzo.”) en kreeg direct rood. Pro Vercelli moest verder met tien man, terwijl Virtus Entella net op voorsprong was gekomen tegen Savona. Tot overmaat van ramp betekende de rode kaart ook een schorsing voor De Koning van de Assist tegen Entella na Pasen. Het zou toch niet waar zijn...

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Pro Vercelli schakelde met een man minder noodgedwongen over op een ander spelsysteem. Pro gooide de defensie dicht en posteerde Marchi als eenzame spits voorin. Voorts werd er teruggegrepen op clubkwaliteiten van weleer: inzet, karakter, fysiek. Danilo Russo stond ondertussen zijn mannetje in het doel. Met een paar sensationele reddingen hield hij de voorsprong van Pro vast. ( “Vandaag verrichtte ik reddingen zoals ik die dit seizoen nog niet eerder hoefde te verrichten”, was het nuchtere commentaar van de held van de dag na afloop.) Tegelijkertijd blonk Andrea Rosso (foto) als een ware Witte Leeuw uit op het middenveld. Volgens supportersclub Ghigni Bianchi regeerde hij als God op het middenveld, hij sprong overal op het juiste moment bij en veroverde van tijd tot tijd de bal. (Volgens de supportersclub speelde hij zelfs zijn beste wedstrijd sinds hij vier jaar geleden voor Pro tekende.) “Dit is het Pro dat we altijd willen zien”, schreef een fan op Facebook. Vervolgens kwam ook nog eens het bericht binnen dat Virtus Entella in vijf minuten tijd door Savona op een 2-1 achterstand was gezet. Het kon niet op!

Tegen het einde van de eerste helft voerde Alto Adige de druk op De Witten op. De voorsprong voor Pro kwam echter niet in gevaar. Na rust brachten de gasten Gianluca Turchetta in het veld en die ontpopte zich meteen tot plaaggeest voor Pro. Alto Adige speelde ondernemend, maar Danilo Russo keerde alle ballen en hield zijn doel schoon. Ondertussen had trainer Scazzola drie verse krachten ingebracht die de wedstrijd in het laatste kwart in het slot mochten gooien. Mattia Bani, Francesco Ardizzone en Pietro Iemmello stelden niet teleur. Ardizzone bracht iets extra's op het middenveld en Iemmello bracht levendigheid voorin. Het bracht Pro tien minuten voor tijd de verlossende 2-0.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Vanaf eigen helft stoomde Max Scaglia langs de linkerflank op, onderweg rond de middellijn combinerend met de toegesnelde Iemmello. Ter hoogte van het strafschopgebied speelde Scaglia de vervolgens op de rand van het strafschopgebied opgedoken Iemmello aan, die met een subtiele voetbeweging, en zeer onzelfzuchtig, de op rechts mee opgekomen Ardizzone (foto) in staat stelde de 2-0 aan te tekenen. Ardizzone na afloop: “Ik draag de goal op aan mijn moeder, die vandaag op de tribune zat om mij te zien spelen. Mijn dank gaat uit naar Pietro Iemmello voor de assist, en naar de trainer die mij het vertrouwen gaf en me in liet vallen. Ik ben blij dat ik het team kon helpen.”

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Met tien man trok Pro de 2-0 overwinning over de streep. La Stampa schreef dat het publiek debet was aan het succes na het wegvallen van Greco: “De fans spoorden het team aan, bleven het team aan één stuk door aanmoedigen en leidden het zo naar succes.” De overwinning werd na het laatste fluitsignaal met een vreugde-explosie gevierd. Uitblinker Rosso: “Vandaag hielp het publiek ons zeer. Heel Vercelli gelooft er in. Vandaag was een test voor het team en lieten we zien over karakter te beschikken: het was afzien, maar we lieten elkaar geen moment vallen.”

Met Virtus Entella op verlies leek zich in Vercelli zelfs een droomscenario op weg naar het kampioenschap te ontvouwen. Maar dat mocht niet zo zijn, want in de voorlaatste minuut kwam Entella alsnog op gelijke hoogte met Savona. Daardoor werd de achterstand van Pro op de koploper niet naar drie maar naar vier punten teruggebracht. Die achterstand kan dus één punt worden als Pro Vercelli over twee weken van Virtus wint in Chiavari. Het wordt de wedstrijd van het jaar. Daarna nog winnen van Carrarese, en dan moet Cremonese het feest voor Pro compleet maken.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Scavone: “Het team leeft en we zullen vechten tot het einde. Nu nemen we eerst wat rust om de batterijen op te laten en dan gaan we ervoor in Chiavari. Zij zijn de favorieten, want ze hebben een sterk team met veel individuele kwaliteiten. Wij gaan erheen om onze kans te wagen. Met een beetje geluk zullen we zegevieren, want de angst zal er bij hun wel enigszins in zijn geslopen omdat ze vijf wedstrijden voor het einde alles nog in eigen hand hadden...” Rosso: “De volgende speelronde wordt cruciaal. Naar mijn mening kunnen we het nog steeds halen. Ik geloof er in.”

Ik ook. Forza Pro!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten