maandag 7 april 2014

We mogen weer dromen

De uitwedstrijd tegen Vicenza was een echte testcase voor Pro, zoals er overigens wel meer waren de afgelopen weken. Het betrof na de wedstrijd tegen Venezia wederom een klassieker in de clubhistorie: in het seizoen 1910/1911 versloeg Pro Vercelli in een dubbele finale om het landskampioenschap Vicenza met 3-0 en 1-2. Vorig seizoen streden beide ploegen met weinig succes om lijfsbehoud in de Serie B. Simone Il Tir Tiribocchi moest Pro dat seizoen op sleeptouw nemen, maar dat mislukte jammerlijk. Tiribocchi droop gedurende het seizoen af richting Vicenza, waar hij nu als invaller tegenover De Witten stond. Zowel Vicenza als Pro Vercelli behoren dit seizoen tot de favorieten voor een topklassering en maken de verwachtingen tot dusver waar met respectievelijk de vierde en de tweede plek op de ranglijst. Logisch dus dat Rai Sport 1 besloten had de wedstrijd live uit te zenden.

Gisteren slaagde Pro voor het examen in een sfeervol Stadio Menti (vernoemd naar de in Vicenza geboren en getogen buitenspeler Romeo Menti, die als speler van Il Grande Torino omkwam bij de vliegramp op de berg Superga). Na afloop van de wedstrijd zei Pro Vercelli-spits Ettore Marchi: "We kwamen hier om met het oog op de komende wedstrijden de achterstand op Entella niet verder op te laten lopen, en aldus geschiedde." Mijn vriend Luca meldde op Facebook dat Pro zelfs één van de betere wedstrijden van het seizoen speelde. "De jongens deden er alles aan om de roodwitten te verslaan, ze toonden agressiviteit en speelden zonder angst, ondanks de warme sfeer en het hoogstaande publiek." En of het een goede sfeer was in Stadio Menti. Ik zag met eigen ogen via Rai Sport 1 hoe de Curva Sud van Vicenza sfeer maakte met vele vlaggen, spandoeken en gezang. Ik zag met eigen ogen hoe Marchi De Withemden met een geweldige goal op voorsprong zette. Op aangeven van Marconi stuurde Rosso de spits aan de rechterkant de diepte in. Ettorino speelde de bal met zijn rechtervoet links langs Vicenza-doelman Alfonso, passeerde de doelman zelf over rechts en scoorde vervolgens met zijn linkervoet een prachtgoal. (De belangrijke treffer droeg hij later op aan zijn pasgeboren dochtertje.) Ik zag met eigen ogen hoe Pro vastberaden en met veel inzet en overtuiging speelde, ondanks de onnodige, maar mooie tegentreffer vijf minuten na het openingsdoelpunt van Marchi. "We speelden een excellente wedstrijd waarin we voetballend de bovenliggende partij waren", zei Pro Vercelli-trainer Scazzola na afloop van de wedstrijd op de persconferentie. De Corriere Eusebiano schreef dan ook dat Pro Vercelli, ondanks de 1-1 einduitslag, de wedstrijd op punten won. "Op deze manier hoeft Pro Vercelli voor niemand bang te zijn", schreef Luca ten slotte treffend.

"De strijd om directe promotie wordt in de laatste drie speelronden beslist en alles is nog mogelijk", schreef La Sesia na de wedstrijd. Pro Vercelli speelde 1-1 gelijk tegen Vicenza en koploper Virtus Entella speelde 0-0 thuis tegen Pro Patria. Daarmee blijft het verschil tussen beide ploegen zes punten, met op de kalender nog een onderlinge ontmoeting in de voorlaatste speelronde te gaan. Volgende week speelt Virtus uit tegen nummer zes Savona (altijd lastig) en Pro Vercelli thuis tegen nummer vijf Alto Adige. De laatste speelronde moet Virtus op bezoek bij de huidige nummer drie Cremonese, terwijl Pro dan thuis aantreedt tegen de huidige nummer twaalf Carrarese. De Leoni lijken dus licht in het voordeel. Trainer Scazzola zei dan ook na Vicenza: "We hebben een geweldige wedstrijd gespeeld. Voor de eerste plek is het nodig dat we erin blijven geloven. Het is duidelijk dat zes punten verschil met nog drie wedstrijden te gaan veel is, maar in het voetbal hebben we wel vaker gezien dat alles mogelijk is tot het laatste fluitsignaal heeft geklonken." 

Kortom, er mag weer gedroomd worden in Vercelli.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten