zondag 10 juni 2012

Weergaloze winst voor Witte Leeuwen! Pro promoveert naar de Serie B!!

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Een weergaloos begin van de historische finalewedstrijd om promotie naar de Serie B, Carpi vs. Pro Vercelli: na drie minuten stond al een tussenstand van 1-1 op het scorebord. Een minuut na de 1-0 van Carpi maakte Pro Vercelli gelijk. Modolo kopte een corner van de in de basis teruggekeerde Fabiano binnen. Na de tegenvaller van de vroege tegentreffer keerden de kansen dus meteen: met 1-1 had Pro Vercelli na de 0-0 van vorige week opeens de goede, zo niet beste, vooruitzichten op promoveren. Dat moet als een bevrijding hebben gevoeld voor De Witte Leeuwen. Na twintig minuten lag het initiatief in de wedstrijd volledig bij Pro Vercelli, dat heel actief en met veel beweging speelde onder aanvoering van Fabiano. Met nummer 10 op de rug stichtte hij onder andere gevaar met een scherpe vrije trap op de mee opgekomen Ranellucci, die de bal net niet kon halen om binnen te tikken, en met een verwoestend afstandsschot dat even rakelings naast ging als het afstandsschot van Masi vlak daarna. Niet lang daar weer na stichtte Carpi ook enig gevaar met een goed genomen vrije trap net buiten de zestien. Valentini redde goed. Dat kon ook haast niet anders met een tribune vrijwel vol met Pro Vercelli-fans in de rug. Tot dan toe was het Pro Vercelli dat de wedstrijd domineerde en Carpi dat met man en macht de defensie probeerde te dichten. In de 28e minuut kreeg Pro Vercelli zelfs een behoorlijk grote kans op de voorsprong. Murante gaf de voorzet vanaf links op de inkomende Espinal, maar zijn kopbal ging rakelings naast. Vijf minuten voor rust opende Carpi nog een klein tegenoffensief, maar de ruststand was 1-1.

In de rust van de wedstrijd haalde Rai Sport 2 trainer Braghin, op weg naar de kleedkamer, en voorzitter Secondo voor de camera. Braghin: “We proberen ons eigen spel te spelen en zijn daarmee tot op zekere hoogte succesvol. We geloven erin, maar kunnen ons aanvalsspel nog steeds verbeteren.” Secondo: “Wij strijden na 64 jaar weer voor een plekje in de Serie B, meer dan 1.000 van onze supporters wonen de wedstrijd bij. De wedstrijd is in evenwicht en kende een enerverende start. We hebben geprobeerd er meer uit te halen, maar hebben de score nog niet verder kunnen opschroeven. Dat gaan we de volgende 45 minuten proberen. Wat ik ga doen als we promoveren? Ik heb beloofd dan een bad te nemen op het plein.”

Kortom, 45 minuten resteerden om geschiedenis te schrijven.

De tweede helft ging even sensationeel van start als de eerste: binnen drie minuten stond Pro Vercelli op 1-2 door een goal van Pietro Iemmellooooooooooooooooo!!! De voorzet kwam van Murante, Martini kopte op de paal en Iemmello schoot binnen.

Vanaf toen was het Carpi dat komen moest en aanzette voor een groot offensief. Dat dwong Braghin tot maatregelen nemen. Allereerst werd de ene doelpuntenmaker, Modolo, gewisseld voor Germano vanwege een blessure. Niet veel later werd de andere doelpuntenmaker ook naar de kant gehaald. Iemmello mocht het veld ruimen voor middenvelder Calvi.

Ten slotte mocht Simone Malatesta het veld betreden. En toen droomden we de droom. Koud tien minuten in het veld stoomde Malatesta links het strafschop binnen, kapte zijn tegenstander uit, schoot in eerste instantie nog op de doelman, maar scoorde in de rebound de 1-3!!! Iedereen ging volkomen uit zijn plaat, op het veld, op de tribunes, voor de televisie, van Italië tot in Nederland!!

Vijf minuten blessuretijd, oftewel vijf minuten extra genieten van deze historische wedstrijd. Wauw! Fantastisch! Te gek! Heerlijk! Weergaloos! Hemels! Historisch! De wereld op de kop! Wie had dit twee jaar terug ooit kunnen denken? Ja, ik droomde er van…

Het laatste fluitsignaal. Pro Vercelli promoveert naar de Serie B!! Iemmello, Calvi, Rosso, Murante omhelzen elkaar op het veld. Braghin wordt doodgeknuffeld door officials. De supporters gaan met een orgastisch oergeluid uit hun dak. De 120-jaar oude Witte Leeuwen brullen 64 jaar moderne geschiedenis in de Serie C en D naar de vergetelheid.

De spelers vieren het feest half ontkleed met de supporters op de tribune achter de goal. Forsa Pro! Forsa Pro! Forsa Pro! Het hemd is trainer Braghin ondertussen min of meer van het lijf gescheurd. Hij staat Rai Sport te woord en komt woorden tekort. Uw blogger ook. Dit is onwerkelijk fantastisch. Da Raste' sBarua! Staat in dialect op de promotieshirts van de spelers. Forsa Pro!!!