zondag 24 juni 2012

Stadio, Asterix, Calciomercato & Jiskefet

De lyriek heeft toegeslagen in Vercelli; harstogfeeleken toestanden alom. Luister naar de lokale wethouder van Sport, Giovanni Mazzeri: “De gemeente heeft gezorgd voor een Plan B voor de Serie B om het stadion aan te passen. De aanpassingen zullen op korte termijn gemaakt worden, en zal met aanzienlijke kosten gepaard gaan. Het moet in ieder geval gezien worden als een investering in de stad. Massimo Secondo maakte mij de afgelopen dagen enthousiast en riep de laatste keer dat Pro in de Serie B speelde in herinnering, 64 jaar geleden. Hier speelt het Pro van mijn vader, dus mijn gevoelens zijn bijzonder sterk.” Op de foto van tuttoprovercelli.com zien we Mazzeri bevlogen in gesprek. Zijn visie houdt hij in de hand en geconcentreerd kijkt hij de toehoorder aan. De trekken rond zijn mond verraden enige bravoure. Is hier de slimme politicus aan het werk of is het een jongenshart dat klopt en nieuw elan tentoonspreid? 

Jongensdromen komen deze dagen uit in ons provinciestadje te Piemonte.

De regio Piemonte draagt een steentje bij aan de dromen. Afgelopen week werd aangekondigd dat, mede dankzij Europese fondsen voor sport en sporttoerisme, ongeveer 500.000 euro beschikbaar gesteld zal worden aan de club. Het geld zal uiterlijk in september op de rekening staan. Het precieze bedrag kan nu nog niet worden vastgesteld omdat het specifieke plan voor de renovatie van het Silvio Piola Stadion nog moet worden opgeleverd, maar de middelen komen beschikbaar voor de club en de stad. De regio Piemonte zal voorts helpen bij de verdere ontwikkeling en rijkte en passant ook nog prijzen uit aan de illustere voetbalclub en in het bijzonder trainer Braghin. De regionale bestuurder Luca Pedrale zei: “Pro Vercelli heeft een grootse prestatie geleverd, een sportief succes dat verder gaat dan sport alleen. Onverstoorbaarheid, lef en competentie van management en technische staf waren essentieel om de promotie naar de Serie B te realiseren.” Die speech had ik kunnen schrijven, schoot het door mijn hoofd. Maurizio Braghin blikte in een korte reactie vooruit op het nieuwe seizoen: “We blijven mikken op de jeugd en zullen hard werken om ons in de competitie te handhaven.” 

Alle romantische dromen die ik had toen ik in 2008 aan dit blog begon lijken uit te komen. 

Soms knijp ik mezelf in de arm; associeer ik het voetbalsprookje met een Asterix & Obelix strip. De heldhaftige Galliërs met toverdrank vs. de Romeinen. Braghin is Obelix met Idefix, want Obelix is rock ’n rol en dat is onze trainer ook, en met zijn Crosby, Stills & Nash t-shirt om het forse lijf was hij op het promotiefeest in het stadion blij als Idefix (en gedurende het hele seizoen even slim en vindingrijk als het hondje). Secondo is Panoramix, de brouwer van de toverdrank. Op het hem gegunde voetstuk van wijze man geniet hij bescheiden met volle teugen, als een kind zo blij. Het team was als de Galliërs uit het dorpje. Onverschrokken en onverstoorbaar. Met slechts 19 tegendoelpunten in de competitie en 2 tegen in de play-offs vormde de defensie de omheining rond het soevereine dorp. Valentini, Bencivenga, Ranellucci, Masi en Armenise hielden de poorten gesloten. En als één ontbrak dan stond Murante, Cancellotti of Battaglia wel klaar om in te vallen. De middenlinie was een bron van bedrijvigheid: Marconi, Calvi, Rosso, Espinal, Germano, allemaal drukten ze wel eens hun stempel op het spel. En tussen de voorste linies in deden Carraro en Fabiano dat ook. De spitsen vormden de klasbakken dit seizoen. Soms leek het wel of de plekken voorin werden verdeeld in een ondoorgrondelijk roulatiespel. Malatesta, Iemmello, Di Piazza, Martini, om de beurt verzilverden ze kansen en vaak op mooie manier. Uiteraard scoorde Malatesta ook dit seizoen met een omhaal. Old soldiers never die... 

Old soldiers never die... Giuseppe Milano, Guido Ara, Marcello Bertinetti, Carlo Rampini, Pietro Leone, Modesto Valle… Hoe trots zouden ze zijn op al het moois dat ontstaat op het historisch fundament dat zij meer dan honderd jaar terug legden? Ze zouden maar wat graag meedoen, denk ik. Dream on...

Romairone is Asterix, de slimme krijger die waar mogelijk kordaat toeslaat wanneer nodig. Momenteel is dat op de transfermarkt. In en rondom het Hilton Hotel te Milaan werd de afgelopen dagen hard gewerkt aan contractverlengingen en huurovereenkomsten. Calciomercato heet dat met een mooi Italiaans woord. Het laatste nieuws en de laatste geruchten zijn als volgt: 

· Pietro Iemmello wordt nog een seizoen gehuurd van Fiorentina. Het jonge spitsentalent stond in de belangstelling van diverse clubs uit de Serie A en B, maar blijkt een echte liefhebber die de droom in wit shirt wil beleven. Hij wordt vergezeld van doelman Miranda die ook nog een seizoen van Viola gehuurd wordt. De toekomst van Federico Carraro is nog onzeker. Voorts schijnt Pro Vercelli te azen op de huur van Khouma Babacar en Boadu Acosty, onvolprezen toptalenten van Fiorentina.

· Dankzij hulp van Juventus heeft Pro Vercelli Alberto Masi een jaar voor de club kunnen behouden. Sampdoria en Pro Vercelli kwamen eerder niet tot een vergelijk, waardoor de blinde veiling de toekomst van het jonge juweel bepaalde. Masi stond ook in de warme belangstelling van AS Roma. Verder worden de namen van Juventus-talenten Elio De Silvestro en Stefano Padovan genoemd als mogelijke versterkingen.

· De huurovereenkomst van rechtsback Tommaso Cancellotti werd ondertussen met een seizoen verlengd. Naar alle waarschijnlijkheid zal Pro Vercelli ook het aanvallende talent Simone Zaza voor een seizoen van Sampdoria huren.

· Matteo di Piazza wordt nog een seizoen door Chievo aan Pro uitgeleend. Tevens is er een mondelinge afspraak met Parma om aanvallende rechtsback Angelo Bencivenga nog een seizoen in Vercelli te stallen.  

· Stefano Santoni keert terug naar Pro Vercelli, na een verhuurperiode bij Alessandria. Pro Vercelli is met diezelfde club in gesprek over de toekomst van Marco Martini. Martini: “Ik hoop in Vercelli te kunnen blijven, duimen dus.” De eerste echte nieuwe aankoop van het seizoen lijkt overigens Alessandria-verdediger Roberto Sabato te gaan worden. “Grote namen” zoals Saša Bjelanović en Thomas Danilevicius worden in de pers genoemd als mogelijke versterkingen. De naam Abou Diop (Torino) doet ook de rondte.

· Trainer Braghin zou volgens La Sesia graag Federico Piovaccari, Marco D’Alessandro en/ of de Oostenrijkse veteraan Thomas Pichlmann aantrekken. D’Alessandro klinkt het meest veelbelovend van de drie: 21 jaar jong, voorheen jeugdspeler van Lazio en Roma en hij won als jeugdinternational een bronzen medaille op het fameuze jeugdtoernooi in Toulon.

Alex Valentini, Alessandro Ranellucci (door de lokale media gekozen tot speler van het jaar), Stefano Murante, Andrea Marconi, Andrea Rosso, Vinicio Espinal, Umberto Germano, Gianni Fabiano en Francesco Battaglia hebben doorlopende contracten en zullen dus in principe ook volgend seizoen het magische witte shirt dragen. Germano staat evenwel in de warme belangstelling van Chievo Verona. De contracten van Dan, Armenise, Calvi en Modolo lopen af; hun toekomst is vooralsnog ongewis. Calvi staat in de belangstelling van onder andere FeralpiSalo en Virtus Entella uit de Lega Pro. De huurcontracten met Malatesta, Tripoli en Disabato lopen af. “We evalueren alle spelers die zijn gehuurd of aflopende contracten hebben, maar hebben nog niets besloten aangezien we voor de Serie B een lijst met 25 spelers moeten indienen en de selectie volledig in balans moet zijn,” aldus Giancarlo Romairone.  

En dan de twaalfde man, ondertussen gemiddeld meer dan 1.000 man sterk. Uiteraard zijn het de fans die de club het meest gepassioneerd en kritisch volgen. Het zijn dan ook de tifosi van de West Side die zich vooralsnog de grootste zorgen maken, met name over de mogelijkheid om hun Pro Vercelli Serie B-wedstrijden te zien spelen in eigen huis. Op 18 juni hingen zij een groot spandoek op aan de Via Massaua, gericht aan burgemeester Andrea Corsaro. De tifosi betwijfelen ten zeerste of de burgemeester zijn belofte zal waarmaken en Pro Vercelli vanaf december inderdaad de thuiswedstrijden in het Silvio Piola Stadion zal kunnen afwerken. In ieder geval zal Pro Vercelli zijn thuiswedstrijden tot december in het Leonardo Garilli Stadion van Piacenza gaan spelen. Dat ligt op 150 km. afstand van Vercelli waardoor volgens een supporter de club: “Het halve seizoen uitwedstrijden zal spelen en het maar de vraag is hoeveel supporters de reis keer op keer zullen maken.” Een andere fan vindt echter: “Alles beter dan spelen in Novara.” Deze week kwamen er inspecteurs van de Serie B langs om het stadion te beoordelen. Zij gaven aan dat met de nodige aanpassingen de club een (tijdelijke) goedkeuring in het vooruitzicht heeft om vanaf eind 2012 weer thuis te spelen. Sindsdien is dus het nodige in ontwikkeling. Op 30 juni dient de club de officiële registratie voor de Serie B te voldoen. Dat zal naar verwachting geen problemen opleveren, aangezien de voorzitter de salarissen van juni reeds in mei betaald heeft. 

Mijn persoonlijke dank gaat ten slotte nog uit naar Stefano, Vittorio, Andrea en Gianluca die mij geholpen hebben dit blog het afgelopen seizoen verder te verrijken. Grazie! Voor hen en alle fans citeren wij ten slotte Jiskefet:

Dit is mijn club, mijn ideaal,
dit is de mooiste club van allemaal.
Hier ligt mijn hart, mijn vreugde, mijn verdriet,
het kan dooien, het kan vriezen,
we kunnen winnen of verliezen,
maar een beet're club dan deze is er niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten