zondag 16 december 2012

De derby. Spanning en een sensatie?

De derby tegen Novara zit in het DNA van de club. Pro Vercelli speelde haar eerste wedstrijd ooit op 3 augustus 1903 op het Campo della Fiera te Vercelli tegen de formatie “Forza e Costanza” uit Novara, één van de Novarese voetbalteams die in 1908 – het jaar dat Pro Vercelli haar eerste scudetto won – opging in Novara Calcio. De allereerste formatie van Pro bestond die wedstrijd uit: Francesco Visconti, Giuseppe Servetto, Albertini, Celoria, Biginelli, Novaglio, Negri, Milano I, Bertinetti, Carlo Servetto en Annibale Visconti. De mythische spelers wonnen de wedstrijd tegen “Forza e Costanza” met 2-0. “Een makkelijke overwinning voor de Vercellese”, werd geschreven.

9 februari 1913: Novara vs. Pro Vercelli 0-6
De derby tegen Novara is een bewogen wedstrijd. Tijdens mijn bezoek aan Vercelli jongstleden november sprak ik er met verscheidene mensen over. De één sprak over een “unieke wedstrijd” en een ander herinnerde zich levendig hoe hij met zijn opa tien jaar geleden de uitwedstrijd in Novara bezocht. Een fan vertelde mij dat veel mensen uit Vercelli in Novara werken of naar school gaan. Vooral op school was de rivaliteit volgens hem merkbaar. Op het station van Novara kwam het regelmatig voor dat de Vercellese jeugd door de boze buurmannen voor rotte vis werd uitgemaakt. Een klassiek voorbeeld van Italiaanse stadsrivaliteiten. “Ik ben een vredelievend persoon, maar als we tegen Novara spelen koester ik gevoelens van haat”, zei de fan in kwestie.

Marco Miglietta schrijft in zijn prachtige en pas verschenen boekwerk Ti Amo, Pro! ook over de derby tegen Novara. Dat doet hij aan de hand van één van de laatst gespeelde derby’s, op 10 maart 2002 in de toenmalige Serie C2a. In de negentigste minuut kopte Palombo in buitenspelpositie Novara naar de 1-0 overwinning. Dat was jammer omdat Pro die dag een goede wedstrijd speelde, maar toch het nakijken had tegen het op dat moment superieure Novara. Historisch gezien heeft Pro Vercelli helaas ook het nakijken in de onderlinge duels. Sinds 1912 werd de derby meer dan zestig keer in de competitie en de beker gespeeld. Novara won bijna twee keer zo vaak als Pro. De laatste derby in de competitie werd op 16 maart 2003 gespeeld en eindigde in een 1-1 gelijkspel. Novara promoveerde dat seizoen, wat het begin van een indrukwekkende opmars betekende die vorig seizoen resulteerde in een verrassende rentree in de Serie A (gevolgd door een kansloze degradatie).

Op 17 november 1912 won Pro Vercelli in de competitie met 7-0 van Novara. Het was de eerste officiële wedstrijd tussen beide ploegen. Carlo Rampini scoorde een hattrick namens de Leoni Bianchi. Toevalligerwijs is 7-0 ook de tussenstand wat betreft het aantal scudetti door beide ploegen gewonnen. In het voordeel van Pro uiteraard. Novara’s beste prestatie in de competitie ooit is een achtste plaats in de Serie A in 1952.

Dat jaar speelde Silvio Piola in de spits van Novara. Het Pro Vercelli-icoon speelde in de herfst van zijn lange loopbaan voor de rivaal, dichtbij huis en in tegenstelling tot Pro Vercelli (ondertussen afgedaald naar de Serie C) in die periode uitkomend in de hoogste klasse. Piola drukte zijn stempel op het voetbal in Novara. Zeven seizoenen, 185 wedstrijden en 86 goals diende Piola de Biancoazzurri, wat ertoe leidde dat het stadion van Novara na zijn overlijden in Silvio Piola Stadion werd omgedoopt. Niet lang daarna volgde Pro Vercelli met hetzelfde eerbetoon door het Robbiano Stadion naar Silvio Piola te vernoemen (volgens sommigen kenmerkend voor de onderlinge rivaliteit).

Mede op aandringen van de Pro Vercelli-tifosi bleek het (grotere en nabijgelegen) Silvio Piola Stadion te Novara al snel geen optie om eind vorig seizoen de play-offwedstrijden en begin van dit seizoen enkele Serie B-wedstrijden te spelen. Thuiswedstrijden spelen op het veld van de rivaal ligt simpelweg te gevoelig en is nadrukkelijk niet gewenst.

“Het belooft een spannende wedstrijd te worden”, vertelde Paolo Piola – dochter van – mij onlangs over de derby. Voorzitter Secondo zei deze zomer: “De wedstrijd tegen Novara op 23 december zal een wedstrijd als geen ander worden, drie punten voor ons tellen dan voor dertig.” Dat is overigens niets teveel gezegd. Naast de sociaal-historische rivaliteit is de derby ditmaal ook sportief van groot belang voor Pro Vercelli. Novara passeerde Pro Vercelli dit weekend op de ranglijst door een knappe 1-3 overwinning op Bari. Met één punt meer staat Novara nu twee plekken boven Pro Vercelli. Beide ploegen strijden op dit moment voor lijfsbehoud. Er staat dus meer op het spel dan alleen de eer. Op papier is promovendus Pro Vercelli de underdog tegen degradant Novara. Laten we daarom hopen op spanning en een sensatie. Forza Pro!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten