maandag 31 december 2012

Recept voor succes sinds 120 jaar

Voorzitter Massimo Secondo na de met 4-2 verloren wedstrijd tegen Ternana: “Deze groep heeft het heel slecht gedaan. We zijn niet tevreden en iedereen staat ter discussie, trainers en spelers. Na Terni nemen we maximaal tien dagen om de balans op te maken en dan zal het nieuwe Pro, bestaande uit gemotiveerde spelers, klaar staan.” Het zijn drie zinnen vol boodschappen die tekenend zijn voor de algehele sportieve malaise waar Pro in is beland.

Deze groep heeft het heel slecht gedaan… Met vijftien punten uit 22 wedstrijden bungelt Pro Vercelli onderaan de ranglijst, met zes punten achterstand op een plek in de nacompetitie. De ploeg scoorde het minste aantal doelpunten (negentien) en kreeg de meeste tegen (veertig). Slechts vier wedstrijden werden gewonnen: Vicenza, Spezia, Ascoli en Ternana moesten voor De Witte Leeuwen buigen. Vijftien keer werd verloren en drie keer gelijk gespeeld. De achterstand op medepromovendus Ternana is na afgelopen weekend opgelopen tot tien punten. Na de ongekende successen in de eerste helft van 2012 is de tweede helft van het bijna afgelopen jaar een fikse domper voor alles en iedereen die Pro Vercelli in het hart gesloten heeft.

We zijn niet tevreden en iedereen staat ter discussie, trainers en spelers… La Stampa kondigde zondag het vertrek van Camolese al aan, met daarbij wel de aantekening dat van officiële berichtgeving vanuit de club nog geen sprake is. Ook Eusebiano.it verwacht binnenkort een bericht over het ontslag van de oefenmeester die tot nog toe geen potten heeft kunnen breken. Pro is simpelweg niet beter gaan voetballen onder de nieuwe trainer. De feiten spreken wat dat betreft voor zich. Eusebiano.it constateerde dat Pro tegen Ternana waardeloos en lusteloos speelde. Op basis van die wedstrijd alleen kan de helft van de ploeg volgens de krant de aankomende transferperiode de koffers wel pakken. Pro kwam er niet aan te pas ook al lijken de twee treffers van De Withemden nog anders te suggereren. Ze vielen in de tweede helft. De door Tiribocchi benutte penalty was echter makkelijk gegeven en de tweede treffer kwam toevalligerwijs tot stand via Zigoni die in de baan van een schot van Scavone stond. Bij rust stond Pro al met 3-0 achter, dus waar praten we over. Het staat vast dat deze selectie nieuwe impulsen nodig heeft, maar welke zullen de beste uitwerking hebben?

Na Terni nemen we maximaal tien dagen om de balans op te maken en dan zal het nieuwe Pro, bestaande uit gemotiveerde spelers, klaar staan… La Sesia denkt het wel te weten getuige de groslijst die de krant publiceerde van mogelijke transfers in januari. Een korte opsomming: Innocenti terug naar Milan wegens gebrek aan speeltijd, Zigoni naar Virtus Entella (dat ook belangstelling heeft voor Calvi, Marconi en Rosso) of Treviso, Caridi gaat mogelijk naar Cremonese en Tiribocchi zou bij Livorno en Vicenza terecht kunnen. Di Piazza is onderwerp van een mogelijke ruil met Eusepi van Varese, Bencivenga kan in de Prima Divisione terecht en Spezia flirt met Cosenza. Spelers die op de nominatie staan naar Vercelli te komen zijn: De Feudis, Suciu, Crescenzi, Togni en Migliorini. Als dit de perspectieven zijn dan staat algemeen directeur Romairone flink wat werk te wachten in januari.

Daarbij zullen Romairone en voorzitter Secondo ongetwijfeld ook hun licht laten schijnen over de positie van de trainer. Dat zijn ze ook aan zichzelf verplicht aangezien het ontslag van Braghin en de aanstelling van Camolese gevolg was van eigen ingrijpen. Als alles en iedereen ter discussie staat, dan geldt dat nadrukkelijk ook voor dit – achteraf bezien – ongelukkige besluit. Dat doet niets af aan het functioneren van het bestuur an sich; verantwoordelijk voor de vruchtbare bodem in Vercelli waar dit jaar voetbaldromen werden waargemaakt. Laten we dat niet vergeten. De komende dagen zullen benut moeten worden voor introspectie en reflectie, resulterend in een eerlijke evaluatie van de eerste seizoenshelft en een antwoord op de vraag: hoe kan de club sportief weer in haar eigen kracht komen te staan?

Het antwoord van de fans op deze vraag is volgens La Sesia helder: Braghin terughalen. De beste trainer heeft eerder onder druk wonderen verricht in Vercelli en wie weet lukt hem dat nog eens door de dertig punten uit twintig wedstrijden te halen die volgens Secondo nog nodig zijn voor lijfsbehoud.

De enige tip die ik ten slotte aan het bestuur kan geven is een verwijzing naar de antieke en recente clubhistorie. Het onderscheidend vermogen van de club zit hem al meer dan honderd jaar in talentontwikkeling, teamgeest, zelfbewustzijn en doorzettingsvermogen. Eind vorig seizoen kondigde Romairone aan de eerder ingezette weg te willen voortzetten in de Serie B, oftewel inzetten op de ontwikkeling van grote talenten die bij Serie A-clubs buiten de boot vallen aan de hand van enkele ervaren, maar niet te oude, spelers. Met die filosofie liet Romairone blijken de ziel van de club hoog in het vaandel te willen houden. Mijn advies is die filosofie niet uit het oog te verliezen in de grote renovatie die op stapel staat en de jeugd en teamgeest centraal te stellen bij het herijken van de selectie. Het recept voor succes in Vercelli is bekend. Sinds 120 jaar.

Gelukkig nieuwjaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten