maandag 24 december 2012

Novara vs. Pro Vercelli 2-0

Andrea Cherchi, de huisfotograaf van supportersclub Forsa Pro!, heeft op prachtige wijze verslag gelegd van de derby tegen Novara. Zoals te doen gebruikelijk focust Cherchi in zijn Pro Vercelli-werk op de supporters, onder wie vele trouwe gezichten. Via zijn ruim negentig foto’s tellende fotocollage op Facebook volgen we de vijfhonderd meegereisde Pro Vercelli-tifosi vanaf het vertrek in het centrum en op het station van Vercelli tot in het bezoekersvak in het Silvio Piola Stadion te Novara. De gezichten op de foto’s zijn vrolijk, opgetogen, verwachtingsvol.

(SU CORTESE CONCESSIONE DI ANDREA CHERCHI)
Mooi aan dit soort derby’s zijn vaak de spandoeken vol bravoure. Ook in Novara ontbrak het niet aan uitdagende teksten op wit linnen. Een bloemlezing van de kant van Pro Vercelli:
“Jullie Serie A?? Ik moest er harder om lachen dan om Oronzo Cana!!”
“Wij, Piola en de zeven scudetti… Jullie, Bertani en oneerlijke concurrentie!!”
“Dank aan God dat ik Vercellese ben.”
De Novara-supporters staken op hun beurt de gek aan met de “Middeleeuwse scudetti” van Pro. En eerlijk is eerlijk, voor de zeven scudetti kocht Pro Vercelli deze wedstrijd weinig tot niets. Er viel anders dan vooraf door coach Camolese gehoopt weinig te blaffen voor de underdog, laat staan dat er gebeten werd. Pro Vercelli kwam dan ook met een gehavend elftal op de proppen: middenvelder Marconi was opgesteld als gelegenheidsrechtsback, de alsmaar tegenvallende Caridi keerde terug in de basis dankzij de langdurige blessure van Fabiano (de revelatie van de laatste weken is zes maanden uitgeschakeld) en ook de veelbelovende basisspelers Masi en Appelt Pires staan nog steeds aan de kant. De Derby van de Rijstvelden viel sportief dan ook behoorlijk tegen, voldeed niet aan de verwachtingen en stemde de Pro Vercelli-supporters zeker niet vrolijk.

(SU CORTESE CONCESSIONE DI ANDREA CHERCHI)
La Stampa schreef over een lelijke wedstrijd met weinig tempo van de kant van Pro en Novara, dat in tegenstelling tot de ploeg van Camolese de uitgelezen kansen wel met benodigd cynisme wist te benutten. Novara kwam al snel op voorsprong via Perticone, die helemaal vrij stond in het strafschopgebied, en deed daarna niet veel meer dan anticiperen op het tempo van Pro, dat met de teleurstellende Caridi en Tiribocchi niet gevaarlijk voor de dag wist te komen. In de tweede helft ging het licht uit: de enige oprispingen kwamen van Iemmello, met een iets te hoog gemikte kopbal, en van Gonzalez, die namens Novara in blessuretijd een penalty benutte na een kinderlijke overtreding van Marconi. Pro Vercelli keerde met nul punten huiswaarts en verloor de derby met 2-0 zonder aanspraak te mogen maken op meer. Volgens coach Camolese was het echter wel de beste uitwedstrijd van Pro sinds hij plaats mocht nemen op de bank. Hij had zijn ploeg in ieder geval met karakter zien spelen. Volgens La Stampa zei dat vooral iets over de hoeveelheid werk die verzet moet worden op weg naar lijfsbehoud. Veel tijd daarvoor is er overigens niet. Aanstaande woensdag wacht Pro Vercelli de zoveelste beslissende wedstrijd van dit seizoen. Met drie punten voorsprong op De Withemden is Cesena dan de tegenstander.

(SU CORTESE CONCESSIONE DI ANDREA CHERCHI)
Winst in de derby had voor wat algehele verlichting rondom de club kunnen zorgen. Winnen van de rivaal zou een grote pleister op de wond van de eerste seizoenshelft zijn geweest; er had een zalvende werking vanuit kunnen gaan. De realiteit is echter anders: het wordt keihard werken om dit seizoen in de Serie B te overleven. In de eerste plaats voor de technische staf. Algemeen directeur Romairone lichtte afgelopen week al een tipje van de sluier op op Tuttomercatoweb: “De club is van plan om de markt op te gaan om de jonge selectie die we hebben te versterken. We hebben met diverse blessures te maken en zullen het team, hoewel al veel gegroeid, proberen te verbeteren. Het kan altijd beter. We hopen dat alles op zijn plek valt, we beschikken over goede spelers, maar met het oog op de nieuwigheid en de ranglijst moeten we wel iets doen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten