zaterdag 1 december 2012

Dit is een heerlijk weekend! Pro Vercelli wint!

Dit is een heerlijk weekend. Mijn vrouw en ik hebben het rijk alleen, zijn lekker uit eten en naar een concert geweest. We hebben vrienden ontmoet, heerlijk gekookt, van elkaar genoten en vandaag samen naar Pro Vercelli gekeken met als klap op de vuurpijl de diep gewenste winst voor De Witte Leeuwen. Na vier nederlagen op rij werd in het eigen Stadio Silvio Piola Vicenza verdiend verslagen.

De wedstrijd zag ik samen met mijn vrouw live via internet op een kanaal met Engels commentaar, voor de verandering bijzonder aangenaam om de wedstrijd te volgen. Voor mij en voor haar. Het is de eerste keer dat ze een hele wedstrijd van Pro Vercelli ziet.  
“Zie hoe prachtig dat is, Pro Vercelli op eigen veld in de Serie B!”, zeg ik tegen mijn vrouw. Ze glimlacht vertederd.
De commentator verhaalt ondertussen over de roemruchte historie van De Witte Leeuwen. “Zeven scudetti, de laatste in 1922, Pro Vercelli stond aan de wieg van het hedendaagse Italiaanse voetbal.”

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Er is een klein kwartier gespeeld en samen kijken we naar het scherm. Corner voor Pro Vercelli.
“Vorig seizoen scoorde Pro Vercelli nog wel eens uit een hoekschop”, zeg ik tegen mijn vrouw. Fabiano neemt de corner. Pats! Boem! Scavone! Goal voor Pro Vercelli! Pro Vercelli scoort pardoes uit de hoekschop en staat 1-0 voor. Scavone rent uitgelaten richting de dug-out waar hij blij in de armen wordt gesloten door zijn ploeggenoten en de technische staf. Iedereen is dolgelukkig. Er is een kwartier gespeeld. Op het scherm wordt de goal nog eens herhaald. De corner van Fabiano komt terecht op het hoofd van Tiribocchi, die de bal doorkopt naar Scavone. De middenvelder kopt de bal op zijn beurt binnen. Na de wedstrijd laat Scavone weten dat de treffer was ingestudeerd. The West Side laat van zich horen. “Forza ragazzi!” De Engelse commentator laat gedurende de wedstrijd meermaals weten onder de indruk te zijn van de koren van de tifosi.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Terug naar het veld. Masi (of is het Sini?) breekt door aan de linkerkant en schiet de bal van afstand in het strafschopgebied. De bal komt terecht bij de mee opgekomen Tiribocchi, die de hoek voor het uitkiezen heeft maar mist. Het is langzamerhand het verhaal van Tiribocchi. Maar dan komt zijn kans op revanche. Er zijn 35 minuten gespeeld. Handsbal van Vicenza in het stafschopgebied! Penalty! Tiribocchi gaat achter de bal staan en benut de buitenkans onberispelijk. 2-0 voor Pro Vercelli! Il Tir steekt een arm in de lucht en een duim in de mond. De treffer draagt hij op aan zijn pasgeboren zoontje. Het is zijn tweede treffer van het seizoen. Een verlossende treffer voor de spits en een bevrijdende treffer voor Pro Vercelli. De winst is bijna binnen.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Met deze passages is het verhaal van de overwinning op Vicenza grotendeels verteld. De tegentreffer vlak voor rust is voor de boeken. Net als de rode kaart voor Vicenza-invaller Lo. De levensgrote kans voor invaller Iemmello op de derde treffer zal vooral op zijn netvlies blijven staan. Wat telt is de winst en de betekenis ervan. Zowel in sportief als in mentaal opzicht. Opeens stond het goed. Pro Vercelli speelde compact, expressief en met intensiteit. Vanuit een snelle omschakeling creëerde de ploeg met overtuiging meerdere goede kansen. De afwerking liet nog te wensen over, maar met de teruggekeerde Di Piazza en de opgeleefde Tiribocchi had Pro opeens weer smoel voorin. Tiribocchi was met een assist, een goal en een bal op de paal zelfs wedstrijdbeeldbepalend. Met Rosso en Scavone er weer bij had het middenveld meer body, en Fabiano was achter de spitsen de uitblinker van de wedstrijd. Met zijn oneindige inzet was de bebaarde nummer tien de stuwende kracht die de ploeg liet draaien. De Witte Leeuwen slaagden erin de tegenstander hun wil op te leggen. Er werd verdiend met 2-1 gewonnen van Vicenza.  

Mijn vrouw heeft genoten van een leuke en spannende wedstrijd. Samen genieten we van de heugelijke zege. Dit is een heerlijk weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten