dinsdag 22 januari 2013

Giuseppe Parodi, brein van Pro Vercelli

De man met de Genovese achternaam werd op 17 december 1892, het oprichtingsjaar van Pro, geboren in Vercelli en had een glorieuze voetbalcarrière in Piemonte. Van 1910 tot 1915 kwam de Vercellese Parodi uit voor grote rivaal Casale, waar hij op 18-jarige leeftijd debuteerde en in 1914 de scudetto won. Na de Eerste Wereldoorlog stapte Parodi over naar Pro Vercelli. In totaal speelde hij 84 wedstrijden (3 goals) in het magische witte shirt. Tussen 1921 en 1924 en in het seizoen 1932/1933 maakte hij tevens deel uit van de technische staf van De Witte Leeuwen. Samen met De Senator Guido Ara vormde hij het brein van de ploeg die de landstitels in 1921 en 1922 won.

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Op 15 juni 1913 debuteerde Parodi in het Italiaanse nationale elftal in een vriendschappelijke interland tegen Oostenrijk. In 1920 kwam hij namens Italië uit op de Olympische Spelen in Antwerpen waar hij in de laatste twee wedstrijden meespeelde. In totaal speelde hij vier interlands voor zijn land. Parodi speelde doorgaans als rechtermiddenvelder en in het nationale team meestal in het centrum.

Ten slotte wordt Parodi herinnerd vanwege de uitspraak die hij deed na afloop van het legendarische vriendschappelijke duel van Pro Vercelli tegen Liverpool in 1922 (0-0). Op het aanbod van Liverpool-trainer Connell om de wedstrijd tegen betaling opnieuw te spelen, antwoordde Pro Vercelli-trainer/speler Giuseppe Parodi zelfverzekerd in gebrekkig Engels: “You haven’t defeated us today, and you’ll never ever succeed in!” Parodi had gelijk, want de twee grootmachten speelden daarna nooit meer tegen elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten