woensdag 30 maart 2011

Buitenspel en toe- en afnemende meeropbrengsten

Afgelopen week verplaatste de verslaggever van het provinciale nieuwsblad La Sesia zich een moment in de "gemiddelde Pro Vercelli-supporter". Maar liefst drie hoera’s tekende hij op: één voor het beperken van de schade in de wedstrijd tegen Savona, één voor de tweede plek van Pro Vercelli op de ranglijst en één voor de achterstand op koploper Tritium van slechts drie punten met een wedstrijd minder gespeeld. La Sesia hield een realistisch betoog: "Als we tifosi waren, konden we nu niet veel meer wensen, zeker als je de afgelopen jaren als referentiepunt neemt. Bij het aanbreken van de lente streden de Witte Leeuwen doorgaans nergens meer om. Wat dan restte was bidden voor redding bij St. Eusebius” (de beschermheilige van de stad.) La Sesia is echter meer kritisch volger dan tifosi, en evenals in dit blog werd opgeroepen om spoedig de ommekeer te bewerkstelligen.

Vorige week meldde ik al hoe goed Pro Vercelli wegkwam met het puntverlies van de afgelopen tijd gelet op het ondermaatse presteren van de concurrentie. Afgelopen weekend bleek dat deze vorm van mazzel niet altijd op kan gaan. Directe concurrenten Pro Patria en Tritium boekten belangrijke overwinningen, terwijl Pro Vercelli het zoveelste gelijke spel sinds de winterstop behaalde. Ditmaal werd het 0-0 thuis tegen Valenzana.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Valenzana speelde achterin met vijf verdedigers op rij op de buitenspelval, en al snel bleek dat in de eerste helft prima te werken tegen Pro Vercelli. Vooral Simone Malatesta was de pineut en werd meerdere malen in buitenspelpositie terug gefloten. De defensie van Valenzana stond in de eerste helft gewoonweg muurvast en als gevolg daarvan werd geen enkel schot op goal gelost. Gelukkig gold hetzelfde aan de overzijde, ook Valenzana wist de weg naar het doel niet te vinden. In de tweede helft probeerde trainer Braghin de impasse te doorbreken door Di Piazza, Ghezzi en Corradi in te brengen, maar ook zij wisten de buitenspelval niet of nauwelijks te omzeilen. Totdat Pro Vercelli door een slotoffensief Valenzana vlak voor tijd met de rug tegen de eigen muur wist te zetten. En warempel, ver in blessuretijd wist Ghezzi namens de Witte Leeuwen alsnog het net te vinden. Wat zou de overwinning zoet hebben gesmaakt, waar het niet dat de goal werd afgekeurd wegens… buitenspel. Protest van de Pro Vercelli-spelers tegen de discutabele beslissing mocht niet baten. Het leverde Ghezzi enkel de gele kaart op. Uit teleurstelling weigerden de Pro Vercelli-spelers de pers na afloop te woord te staan.

Met de rits aan gelijke spelen lijkt de wet van de toe- en afnemende meeropbrengsten langzamerhand grip te krijgen op de positie van de Witte Leeuwen op de ranglijst. Wisten de Witte Leeuwen ondanks de gelijke spelen tot nu toe de aansluiting te behouden, in de tweede helft van de competitie presteert de club met 12 uit 30 te behalen punten ondertussen te ondermaats om aanspraak te kunnen maken op een onomstreden plek in de top van het klassement. Met Lecco, Renate en FeralpiSalo op de hielen moeten de Withemden nu echt vaart maken, willen de vlaggen met leeuwenkoppen aan het eind van het seizoen triomfantelijk kunnen wapperen. Volgend weekend wacht FeralpiSalo uit. Forza Pro!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten