woensdag 2 maart 2011

David en Goliath, de generaal en de geest

Eerder dit seizoen verloor Pro Vercelli nog smadelijk met 1-0 van Tritium, de grote nieuwkomer met de kleine geschiedenis. Onbekend nieuw elan uit Trezzo sull’Adda nestelde zich daarna zonder enige schroom tussen de “giganten” Pro Vercelli en Pro Patria. Het sprookje van Tritium kreeg lopende het seizoen te midden van de gevestigde grootmachten zowaar de status van David tegen Goliath. Vraag is dus of het 1-1 gelijkspel van afgelopen zondag als winst of verlies moet worden gezien. Gelet op het thuisvoordeel, de ambities en de koppositie die op het spel stond, kan de enige conclusie verlies zijn.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA
SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Op de website van Tritium werden de prestaties van Pro Vercelli voorafgaand aan de wedstrijd als volgt samengevat: “De achterhoede van Pro Vercelli is de beste van de competitie. Doelman Valentini hoefde tot nog toe slechts elf tegengoals te incasseren. De problemen van de Withemden beginnen voorin. Voor een club die mikt op het kampioenschap is 25 gemaakte doelpunten een teleurstellend aantal.” En zo bleek de voorbeschouwing exemplarisch voor de wedstrijd. Bij rust stond Pro Vercelli weliswaar met 1-0 voor (doelpunt Matteo Bonomi, foto), maar vlak na rust scoorde Tritium de gelijkmaker. Daarna wist Pro Vercelli, ook aanvallend, geen potten meer te breken. Het derde gelijkspel op rij was daarmee een feit.

De provinciale krant La Sesia probeerde in de nabeschouwing op de wedstrijd een verklaring te vinden voor de teleurstellende resultaten van de afgelopen weken. De krant zag een verband tussen de matige resultaten en het uitvallen van middenvelder Mauro Calvi in de laatste winstpartij tegen Casale. Volgens de krant is Calvi de generaal op het middenveld. “En zonder generaals worden oorlogen niet gewonnen,” stelde La Sesia vast. “Sindsdien is het spel langzamer en voorspelbaarder geworden en ontbreekt de geest in het elftal.” Juist de instelling van Pro Vercelli werd voorheen volop geprezen. Volgens La Sesia liet Pro Vercelli tegen Tritium tot aan de goal van Bonomi nog zien hoe het moest. “Terwijl Pro Vercelli het tempo opvoerde, kwam Tritium niet aan voetballen toe. Na de treffer van Bonomi vergat Pro Vercelli echter om te schakelen en verloor het de controle over het middenveld. En na de gelijkmaker van Tritium, gevolg van de enige fout van de vakbekwaam door Alessandro Ranellucci geleide verdediging, wist Pro Vercelli aanvallend geen enkele vuist meer te maken. Slechts enkele schoten van Stefano Santoni vormden het enig offensieve verweer.” Stefano Mazzocco en Donato Disabato delfden het onderspit op het middenveld van de Witte Leeuwen. La Sesia vergeleek Mazzocco zelfs met Pro Vercelli-middenvelder Michele Magrin “uit de slechte tijden van weleer”. La Sesia hoopt en bidt dat Mauro Calvi snel weer terugkeert in het elftal.

Kortom, Pro Vercelli deed niet wat het als kampioenskandidaat moest doen in de zo belangrijke wedstrijd tegen de club die overigens van 1925 - 1945 onder invloed van de fascisten stond en nu de ranglijst van de Seconda Divisione A aanvoert. Geluk bij een ongeluk is dat Pro Patria afgelopen weekend ook niet wist te winnen (1-1 uit bij Sacilese). De verschillen bovenin blijven dusdanig klein dat een kampioenschap nog altijd mogelijk is. Echt cruciaal wordt de wedstrijd van volgende week: de kraker uit tegen Pro Patria. Het is daarom te hopen dat de Witte Leeuwen spoedig de geest weer mogen krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten