woensdag 11 juli 2012

Cobra in de spits van Vercelli

Pro Vercelli is zo goed als rond met een nieuwe speler voor in de punt van de aanval. "Alleen de handtekening ontbreekt nog," zei algemeen directeur Giancarlo Romairone gisteren in een uitzending van Sky Sport 1. Gianmarco Zigoni wordt komend seizoen gehuurd van AC Milan, dat hem afgelopen seizoen verhuurde aan Avellino in de Lega Pro Prima Divisione A. In dienst van middenmoter Avellino scoorde de 21-jarige Zigoni vorig seizoen elf keer in dertig wedstrijden. Met hem heeft Pro Vercelli de opvolger in huis van de naar Parma teruggekeerde Simone Malatesta, die als cultheld de geschiedenisboeken in zal gaan.

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Zigoni werd geboren in Verona en is een product van de jeugdopleiding van Treviso waar hij van jongs af aan indruk maakte en meer dan honderd goals scoorde. Voetbal zit dan ook in zijn genen, want hij is de zoon van de voormalige kleurrijke spits Gianfranco Zigoni, die tussen 1961 en 1980 uitkwam voor Juventus, Genoa, AS Roma, Hellas Verona en Brescia, en de kleinzoon van de voormalige defensieve middenvelder Pierluigi Ronzon, die tussen 1952 en 1968 speelde voor Sampdoria, Atalanta, AC Milan, Napoli en Lazio. Vader en grootvader speelden beiden één interland voor Italië. Net als zijn vader debuteerde Zigoni op zeventienjarige leeftijd in het betaalde voetbal en scoorde hij bij zijn debuut. Dat was in de met 2-1 verloren Serie B-wedstrijd tegen Ancona op 26 januari 2009. Vier dagen later scoorde hij meteen zijn tweede doelpunt in een 3-2 overwinning op Brescia. In zijn eerste seizoen speelde hij achttien wedstrijden, waarvan acht in de basis en debuteerde hij - uiteraard - met een goal in het Italiaanse elftal onder-21 in een met 2-1 verloren wedstrijd tegen Oostenrijk. 

De jonge spits stond na dat debuutseizoen onmiddelijk in de belangstelling van clubs uit de Serie A. Fiorentina, Internazionale en Juventus dongen naar zijn hand, maar het was AC Milan dat uiteindelijk toesloeg en Zigoni in de zomer van 2009 voor € 1,3 mln. overnam. Hij veroverde meteen een vaste plek in het jeugdteam van de Rossoneri en ging daar vrolijk verder met waar hij goed in was: doelpunten maken (19 stuks). Twee daarvan scoorde hij in de bekerfinale van de jeugdcompetitie, die AC Milan in een tweeluik met 3-1 won van Palermo; de eerste bekerwinst van het Milanese jeugdteam in 25 jaar. Datzelfde seizoen debuteerde hij eveneens in het eerste elftal van AC Milan in de Serie A-wedstrijd tegen Lazio (1-1) op 28 maart 2010.

In juli 2010 volgde een transfer naar Genoa (in gedeeld eigendom) voor € 3,75 mln., als onderdeel van de transfer van verdediger Sokratis Papastathopoulos naar Milan. Ook in Genoa begon Zigoni in het jeugdelftal. Hij maakte zijn debuut in de finale om de Jeugdsupercup, waarin hij twee keer scoorde in een 5-0 overwinning op zijn voormalige Milanese ploegmaten. In het eerste elftal kwam Zigoni echter niet aan bod en daarom werd hij op 29 januari 2011 verhuurd aan Serie B-club Frosinone. In dat halve seizoen speelde hij zes wedstrijden (één goal) en degradeerde Frosinone naar het derde niveau. In 2011 kocht AC Milan de helft van de transferrechten van Zigoni weer terug en verhuurde de spits vervolgens aan Avellino waar hij zijn eerste volledige seizoen speelde in een eerste elftal.

Kortom, met Zigoni beschikt Pro Vercelli volgend seizoen over een veelbelovende spits bij wie doelpunten maken in de genen zit. Voor Zigoni zelf wordt het zijn derde seizoen in de Serie B, het seizoen waarin hij mag aantonen tot volle wasdom te zijn gekomen; de kans om zijn naam als spits definitief te vestigen. Voor Pro Vercelli zal dat hopelijk gepaard gaan met vele goals en natuurlijk - hopen we - te beginnen bij zijn officiële debuut voor de club. In ieder geval is het Romairone weer gelukt een veelbelovende versterking voor de aanval vast te leggen, waarmee de voorhoede van De Witte Leeuwen na het vertrek van Malatesta en Martini bijna weer op volle oorlogssterkte is (nog een ervaren speler erbij zou geen kwaad kunnen). Dat Zigoni het vertrouwen geniet, bleek ook uit de contractverlenging van twee jaar die hij voor zijn vertrek naar Vercelli van AC Milan kreeg. En met de prachtige bijnaam De Cobra is de jonge spits helemaal een waardig opvolger van Malatesta, die met bijnamen zoals De Bommenwerper, The Bicycle Man en De Koning van Vercelli een plekje in de clubgeschiedenis en in de harten van de fans verwierf.

De wisseling van de wacht wil ik dan ook niet geheel stilzwijgend voorbij laten gaan. Hoewel het vertrek van Malatesta met de komst van Zigoni dus (meer dan) adequaat opgevangen lijkt te zijn, hierbij toch nog een laatste eerbetoon aan de spectaculaire spits die anderhalf seizoen geleden nieuw leven bracht in de voorhoede van Pro Vercelli en uitgroeide tot een cultheld met een groot aandeel in de recente successen. Na de komst van de spits met stootkracht in januari 2011 sloeg Pro Vercelli de weg richting de play-offs om promotie naar de Prima Divisione definitief in. Malatesta maakte meteen indruk door op bestelling van uw blogger twee keer met een omhaal – zijn handelsmerk – te scoren in de derby tegen aartsrivaal Casale (de landskampioen van 1914, die werd opgericht uit jaloezie op Pro Vercelli en in reactie op De Withemden in zwarte shirts speelt). Het duurde nog geen jaar tot De Koning van de Omhaal tot De Koning van Vercelli werd uitgeroepen. De Witte Leeuwen bereikten met Malatesta in de spits voor het eerst in tien jaar de play-offs waar ze tegen Pro Patria op een complete off-day hun Waterloo vonden. Hoewel voorzitter Secondo zei liever op het veld te promoveren, realiseerde Pro Vercelli vorige zomer alsnog een papieren promotie naar de Prima Divisione, nadat in de zomer een aantal clubs uit de competitie werd genomen wegens financiële problemen en faillissementen. Een seizoen later was de wens van Secondo uitgekomen. In het stadion van Modena zagen ruim 1.000 meegereisde en in het wit gestoken supporters hoe De Withemden de beslissende play-offwedstrijd om promotie naar de Serie B overtuigend met 3-1 van Carpi wonnen. Op een prachtig voetbalveld. Het was invaller Malatesta die de verlossende derde treffer binnenschoot en zo zijn plek in de rijke geschiedenis van Pro Vercelli zeker stelde. In 43 wedstrijden scoorde hij 15 goals waaronder een aantal prachtige (halve) omhalen. Ik kan niet anders zeggen dan dat hij de verwachtingen die ik had bij zijn komst geheel heeft waargemaakt (zie: www.fcprovercelli.blogspot.nl/2011/01/bommenwerper-voor-pro-vercelli.html); daarvoor grote dank en veel waardering voor het grote voetbalplezier dat Malatesta bracht. Grazie Simone! 

Uiteraard hopen we dat zijn opvolger Zigoni de verwachtingen evenzeer zal waarmaken. Als het aan zijn vader ligt, hoeven we daar niet aan te twijfelen. In een interview met La Gazzetta dello Sport in 2009 zei Zigogol over zijn zoon: "We zouden een prachtig koppel vormen als we samen konden spelen. Hij is bijna 1,90 meter lang en weegt tachtig kilo; een moderne spits die vanuit het niets kan scoren. Ik zou hem hebben overladen met goals. Hartstikke jammer dat ik niet nog een paar jaar op het veld kan staan om hem van assists te voorzien. Ik wil niet overdrijven, maar soms lijkt het alsof hij iets heeft van Van Basten. Gelukkig is zijn karakter niet zoals dat van zijn vader. Hij accepteert de beslissingen van de scheidsrechter, terwijl ik... Hij is serieus en gedreven. Als kind schreef hij eens in zijn schoolschrift: 'Ik wil voetballer worden.' Het lijkt me dat hij daarin slaagt. Zijn toekomst heeft hij in eigen handen." Gianmarco Zigoni een jaar eerder tegen L’Arena.it: "Mijn vader houdt wel van overdrijven." Die bescheidenheid siert Zigoni, maar vast staat dat een cobrabeet als gevaarlijk moet worden beschouwd. Welkom bij de club!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten