dinsdag 14 augustus 2012

Cavanna: De Witte Leeuw die Jaguar werd (en wereldkampioen!)

Als we spreken over de wereldkampioenen die Pro Vercelli voortbracht hebben we het doorgaans over Virginio Rosetta (in 1934), Silvio Piola en Pietro Ferraris II (beiden in 1938). Er is echter nog een vierde van oorsprong Pro Vercelli-speler die WK-goud in ontvangst mocht nemen: Giuseppe Cavanna, reservekeeper van Italië op het WK van 1934.

Giuseppe Cavanna
Cavanna werd op 18 september 1905 in Vercelli geboren. Hij debuteerde in het seizoen 1924/1925 in het magische witte shirt. Hij zou twee perioden uitkomen voor Pro Vercelli, tussen 1924 en 1929 (hoogste niveau) en tussen 1937 en 1939 (Serie B). In totaal speelde hij 105 wedstrijden voor De Witte Leeuwen. In het blad Bianche Casacche van 16 oktober 1926 kunt u lezen dat hij in zijn vroege Pro Vercelli-jaren bekend stond als: “De held van menig zware strijd in naam van U.S. Pro Vercelli.” Het blad meldde daarnaast dat Cavanna een excellente speler was die overal waar hij speelde een sterke indruk maakte door zijn reddingen en eerlijk en krachtig spel. Zijn vertrek uit Vercelli in 1929 was dan ook enigszins wrang; gevolg van de zogenaamde Zaak Cavanna. In de wedstrijd tegen Juventus op 16 december 1928 stond een gracieus spelend Pro Vercelli tot twintig minuten voor tijd met 3-1 voor dankzij een hattrick van aanvaller Giuseppe Seccatore. In de laatste twintig minuten van de wedstrijd liet Cavanna echter opzichtig drie doelpunten door waardoor de derby uiteindelijk met 3-4 in eigen huis verloren ging. Met zijn hand op het hart verklaarde Cavanna dat er geen opzet in het spel was, maar het mocht niet baten. Het publiek in Vercelli was woedend op de doelman; zijn positie niet langer houdbaar.

Op 26 november 1933 als Napoli-
keeper terug in het Robbiano (0-0). 
Aan het eind van het seizoen stapte hij over naar Napoli waar hij zijn grootste successen als doelman vierde. In dienst van die club speelde hij tussen 1929 en 1936 151 wedstrijden in de (sub)top van de Serie A en in het seizoen 1934/1935 vestigde hij een record van het minste gemiddelde aantal tegendoelpunten per wedstrijd (0,722), een record dat pas in het seizoen 1970/1971 werd verbroken door de legendarische Dino Zoff. Cavanna had de bijnaam De Jaguar en was – leuk feit – de oom van Silvio Piola. 

Cavanna werd wereldkampioen zonder ooit een interland te spelen. Aanvankelijk ging het tussen Cavanna en Guido Masetti van Roma wie de derde doelman zou worden in het WK-team, maar na een blessure van doelman Carlo Ceresoli van Internazionale werden beiden geselecteerd door de legendarische bondscoach Pozzo. Gianpiero Combi van Juventus genoot evenwel de voorkeur als eerste doelman. Cavanna had de pech precies tussen twee grote keepergeneraties in te vallen, te weten het duo Ceresoli-Combi enerzijds en Olivieri-Masetti anderzijds, en kwam dus nooit aan bod. Desalniettemin werd Cavanna als reservedoelman ook wereldkampioen en kon hij terugblikken op een prachtige carrière in de shirts van Pro Vercelli, Napoli en Benevento. Voor Italië B speelde hij in de jaren '30 nog wel zes interlands.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten