woensdag 29 augustus 2012

Unieke competitiewedstrijd in aantocht

Wist u dat de wedstrijd Reggina vs. Pro Vercelli historisch gezien een zeer bijzondere wedstrijd is? Komend weekend is het namelijk pas de derde keer in de geschiedenis dat beide ploegen elkaar in competitieverband treffen. De ploeg uit Reggio Calabria en De Witte Leeuwen speelden slechts twee keer eerder tegen elkaar, in het seizoen 1957-1958. Na die twee wedstrijden staan de ploegen volkomen in evenwicht. Thuis won Pro Vercelli met 1-0 en de uitwedstrijd werd met dezelfde cijfers door Reggina gewonnen. 

Het is niet zo dat Reggina geen geschiedenis kent. De club werd in 1914 opgericht en bestaat dus bijna een eeuw. In tegenstelling tot Pro Vercelli wist Gli Amaranto (De Donkerroden) nimmer een echte hoofdprijs te winnen; drie keer werd een titel in de Serie C gewonnen. Hoogtepunt is dan ook de promotie van de club naar de Serie A in 1999. Reggina hield het op één seizoen na een decennium lang uit op het hoogste niveau en overleefde tussendoor zelfs een enorme puntenaftrek vanwege het Calciopoli-schandaal. Sinds 2009 speelt Reggina weer in de middenmoot van de Serie B. Het opvallendste wapenfeit van Reggina is dus wellicht dat het donkerrode shirt ooit werd gedragen door twee latere Wereldkampioenen (2006): Andrea Pirlo (een seizoen op uitleenbasis) en Simone Perrotta, van wie de laatste een product is van de eigen jeugdopleiding en namens De Donkerroden in het betaalde voetbal debuteerde.   

We schrijven 27 oktober 1957. De zevende speelronde in de Serie C. Op neutraal terrein (Gioia Tauro) wint Reggina met 1-0 van Pro Vercelli dankzij een doelpunt van De Vito in de twintigste minuut. De opstelling van Pro Vercelli luistert naar de volgende namen: Colombo, Russi, Bosio, Spaghi, Tonegutti, Bolzoni, Limberti, Perin, Bosisio, Lusardi en Genovesio. De trainer heet dat seizoen Todeschini. Op 9 maart 1958 wordt de return gespeeld. De opstelling van Pro Vercelli is op een aantal plekken gewijzigd. De nieuwe namen zijn Fontana, Amateis en Sergio Pensotti (geboren en getogen in Vercelli en dat seizoen door Atalanta uitgeleend aan de club waar hij zijn carrière begon en beëindigde). In de 62ste minuut scoort middenvelder Perin de 1-0. Pro Vercelli is ondanks het evenwicht tussen beide ploegen de morele winnaar, want eindigt uiteindelijk op een keurige vijfde plaats op de ranglijst; Reggina als elfde. Hoogtepunt van dat seizoen vormt voor De Witte Leeuwen echter een andere wedstrijd: in het bekertoernooi wordt thuis met 1-1 gelijkgespeeld tegen het grote Juventus dat hetzelfde seizoen de scudetto won. Ciocchetti benut die wedstrijd een penalty in het magische witte shirt. Opmerkelijk genoeg werd trainer Todeschini dat bekertoernooi vervangen door een technische commissie. Het had weinig effect want in de kwalificatiepoule werd Pro Vercelli uitgeschakeld na forse nederlagen tegen Torino en Biellese. In het nieuwe seizoen zat Todeschini weer keurig op de bank.

Komende wedstrijd keert Braghin vanwege zijn schorsing nog niet terug op de bank. Dat de balans tegen Reggina evenwel in ons voordeel moge uitslaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten