maandag 6 augustus 2012

Oplaadwedstrijd en het grote talent Marciano

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Dit weekend speelde Pro Vercelli de eerste oefenwedstrijd tegen een club die ook uitkomt in de Serie B. In aanloop naar die wedstrijd werden op fcprovercelli.it de eerste twee trainingsweken door doelman Alex Valentini (foto links) van commentaar voorzien: "Het was afzien in Cantalupa en nu ook in Varallo Sesia. We moeten goed van start gaan, want de competitie is lang, zeer moeilijk en voor veel van ons nieuw, inclusief mijzelf. Met de recente aanwinsten, inclusief Scaglia en Cosenza, is het team grotendeels compleet: de kracht van de groep zal ons voornaamste wapen zijn. Net zoals gedurende het kampioenschap in de Prima Divisione. Van de nieuwe krachten kende ik Caridi al, maar ik moet zeggen dat iedereen bijdraagt aan een geweldig groepsgevoel. Mijn commentaar op het speelschema? Het zal speciaal zijn om dit avontuur te starten tegen Ternana, een solide ploeg die we de afgelopen maanden al twee keer getroffen hebben. Ik verwacht veel van de derby tegen Novara, want ik weet wat dat voor onze fans betekent. De wedstrijd tegen Cesena zal een goede test zijn: de beste manier om meteen gewend te raken aan de fascinerende competitie die de Serie B is."

Het oefenduel tegen Varese eindigde in een 1-1 gelijkspel. Pietro Iemmello speelde foutloos en liet weer zien een neusje voor de goal te hebben. In de 19e minuut van de wedstrijd profiteerde hij van een moment van onachtzaamheid in de Varese-defensie en verscheen vrij voor Varese-keeper Bressan, die hij met een precies schot passeerde. Matteo di Piazza was bij tijd en wijle onhoudbaar en liet zien afgetraind te zijn en in grote vorm te verkeren. Zijn blessureproblemen lijkt hij definitief achter zich te hebben gelaten. Umberto Germano was alom aanwezig en viel op met een prachtige combinatie met Manuel Scavone en een perfecte bal op Gaetano Caridi. Germano bleek in zeer goede conditie te steken, liet zien over longinhoud te beschikken en kende geen enkel gebrek aan scherpte; karakteristieken van een grote speler. Pro Vercelli ging ten aanval, terwijl Varese knullig achter de feiten aanliep. In de 42e minuut maakte Varese desalniettemin gelijk via een kopbal van centrale verdediger Magnus Troest. Elio De Silvestro miste nog een kans die hem op een presenteerblaadje werd aangereikt door de Varese-defensie. Francesco Cosenza maakte in de wedstrijd tegen Varese zijn officieuze debuut voor De Witte Leeuwen: "Deze wedstrijden zijn bedoeld om je op te laden. Ik heb mijn best gedaan. Reggina? Dat is nu het verleden. Hier heb ik een zeer goed samengestelde en betrokken groep aangetroffen. Dat is een belangrijke basis, we moeten er voor zorgen dat er weer een fantastische verdediging staat." Fabrizio Castori, coach van Varese, gaf ten slotte zijn impressie van Pro Vercelli na de oefenwedstrijd: "Pro Vercelli toonde vandaag enthousiasme op het veld, zoals bijna altijd het geval is bij nieuwkomers, en maakte het ons daarmee knap lastig."  

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Pro Vercelli trapte de eerste helft met de volgende elf spelers af: Valentini; Cancellotti, Calvi, Cosenza, Scaglia; Scavone, Battaglia, Germano; Caridi, Di Piazza; Iemmello. De tweede helft speelden: Miranda (foto links), Bencivenga, Ranellucci, Cosenza, Scaglia, Rosso, Marconi, Fabiano, Espinal, De Silvestro en Zigoni. Trainer Maurizio Braghin toonde zich na afloop tevreden over de eerste helft en constateerde dat zijn ploeg de tweede helft moeite had met het fysieke spel van de tegenstander. De ploeg had vooral geprobeerd het veld klein te houden. Voorts constateerde hij dat Cosenza en Scaglia geen enkele moeite ondervinden om aan te haken: "Zij zijn twee Serie B-spelers." Ondertussen is Pro Vercelli nog op zoek naar meer Serie B-spelers: een middenvelder van enig statuur en een ervaren spits. Namen die worden genoemd voor het middenveld zijn Michele Marcolini, Riccardo Allegretti en Riccardo Gissi. De mogelijke namen van een extra spits zijn Ciro Ginestra en Omar Torri. Ondertussen heeft Pro Vercelli ook enkele contracten vernieuwd: Marco Modolo en Andrea Marconi tekenden bij en ook Di Piazza zou een nieuwe aanbieding tegemoet kunnen zien.

Voorts trok Pro Vercelli onlangs nog twee grote talenten aan. Van Benevento kwam de 16-jarige centrale verdediger Davide Porcaro over, en uit de jeugd van Fiorentina kwam aanvallende middenvelder Paolo Marciano (17) naar Vercelli toe. Porcaro stond dit voorjaar in de belangstelling van AC Milan dat hem uitnodigde om in een jeugdteam mee te doen aan het jaarlijkse internationale toernooi om de Nereo Rocco Cup, waar in het verleden spelers zoals Raul, Riquelme, Pirlo, De Rossi en Maicon ook hun opwachting maakten. Marciano wordt als één van de grootste Italiaanse talenten uit zijn geboortejaar gezien. Hij werd afgelopen seizoen namens de jeugd van Fiorentina topscorer van het Vitulano-toernooi, dat Fiorentina won ten koste van Livorno. Zijn zaakwaarnemer Pasqualin zei eens over hem: "Marciano doet me denken aan Giovinco." 

Marciano werd op 9 maart 1995 geboren in Salerno, maar groeide op in Paestum, een oude stad gelegen in Campania en ooit onderdeel van het klassieke Griekenland. Hij zette zijn eerste stappen op het voetbalveld bij de lokale clubs Heraion Paestum, Spes Battipaglia en Gelbison Cilento di Val della Lucania. In deze regionale ploegen vielen Marciano's kwaliteiten voor het eerst op, zeker nadat hij voor deze drie ploegen zo'n honderd goals had gescoord. Empoli was de eerste profclub die aan hem trok en hem in 2006 naar Toscane haalde om deel uit te maken van de jeugdopleiding. In twee seizoenen scoorde hij 77 doelpunten voor De Blauwen. In het seizoen 2008/2009 keerde Marciano terug naar het Zuiden toen Napoli op zijn deur klopte. In de jeugdelftallen van Partenopei bleef Marciano doen waar hij goed in was: doelpunten maken (20 stuks). Opeens stond de jonge spelmaker in de belangstelling van de top: Barcelona, Olympique Lyon en Manchester United maakten hun belangstelling kenbaar voor het talent dat met Sebastian Giovinco van Juventus werd vergeleken. Fiorentina zat echter, zoals zo vaak bij Italiaanse jeugdspelers, op het vinkentouw en kaapte het talent voor de neuzen van de reuzen weg. Als aanvallende middenvelder met een neusje voor de goal scoorde hij in het seizoen 2009/2010 namens Viola 26 goals in diverse jeugdcompetitie en nog eens zes in diverse jeugdtoernooien, dus 32 goals in totaal. In het seizoen 2010/2011 bleef hij ook scoren en afgelopen seizoen werd Marciano een half jaar uitgeleend aan Taranto in de Prima Divisione (waar hij één wedstrijd op de bank mocht plaatsnemen).

Zijn prestaties vielen ook bij de Italiaanse bond op. Marciano speelde al wedstrijden voor Italië Onder-15 en Italie Onder-16. Zijn zaakwaarnemer beschreef hem in die periode als volgt: "Paolo is een belangrijke kracht. Hij kan op alle plekken in de aanval spelen of als aanvallende middenvelder afhankelijk van de tactiek die wordt gehanteerd. Voetballers zoals hij zijn zeldzaam, moeilijk te vinden. Ik ken maar weinig offensieve middenvelders die een gevoel voor doelpunten hebben zoals Paolo. Wat de vergelijking met Giovinco betreft, die klopt voor wat betreft zijn explosiviteit en fantasie, maar Paolo is linksbening terwijl Giovinco rechtsbenig is. Als ik hem vergelijk met een buitenlandse speler dan denk ik aan Messi, maar natuurlijk is het nog te vroeg om hem te vergelijken met deze Argentijnse kampioen. Ten slotte, wil ik opmerken dat Paolo niet alleen een excellente voetballer is, maar ook andere belangrijke zaken in het leven niet links laat liggen, zoals school, waar hij even ondernemend is en ook het maximale geeft net zoals hij dat in het veld doet."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten