zondag 21 oktober 2012

Geloven in eigen kunnen

“Als we compact spelen, zullen we winnen”, zei de kersverse Pro Vercelli-trainer Camolese voorafgaand de wedstrijd tegen Padova. In aanloop naar de eerste thuiswedstrijd in het gerenoveerde Silvio Piola Stadion benadrukte Camolese het belang van teamgeest en inzet. “We hebben iedereen nodig, want het goede komt met het hele team, met de juiste dosis individualiteit. De fans willen dat het team zich helemaal geeft en krijgen nu de kans om ons in dit mooie stadion te zien spelen.” De basisopstelling waarvoor Camolese koos (4-4-2), week nog al af van het vaste elftal onder Braghin: Valentini, Ranellucci, Cosenza, Masi, Scaglia; Fabiano, Espinal, Appelt Pires, Scavone; Caridi en Di Piazza. Meest opvallende namen: Di Piazza (terug in de basis) en Scavone (terug van een blessure).

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
De wedstrijd zelf bekeek ik weer fragmentarisch via een livestream met de hoogtepunten van de verschillende wedstrijden in de Serie B. Oleoletv heet de betreffende toegangspoort tot beelden van obscure wedstrijden en competities van over de gehele wereld. Sinds enkele maanden is het vaste prik om in te schakelen wanneer Pro Vercelli speelt. Tegelijkertijd word je integraal verwend met live hoogtepunten van de andere wedstrijden in de Serie B, zoals deze week onder meer Livorno vs. Hellas Verona en Modena vs. Grosetto. Ten minste als je door de grote hoeveelheid advertenties heen kan kijken.

Op de eerste beelden vanuit Vercelli was het opgefriste stadion te zien, niet geheel gevuld (naar later bleek waren er evenwel ruim 2.500 toeschouwers). Het eerste gevaar kwam na vijf minuten spelen op naam van Padova. Uit een vrije trap werd de bal rakelings langs de goal van Valentini gekopt. Tien minuten later kwam Pro Vercelli vs. Padova weer in beeld nadat Padova over rechts was doorgebroken en aanvaller Granoche de bal ter hoogte van de penaltystip op een presenteerblaadje kreeg aangegeven. Op volle snelheid schoot de mee opgekomen Granoche net naast. Na ongeveer twintig minuten spelen was er in verschillende wedstrijden al gescoord, zoals in de wedstrijden Cittadella vs. Sassuolo (1-0) en Cesena vs. Reggina (1-0). Tussendoor werd weer even geschakeld naar het Silvio Piola Stadion: Caridi schoot hoog over. Nog geen minuut later miste Juve Stabia een penalty tegen Ascoli. De strafschop moest echter worden overgenomen en werd wederom gestopt (!), maar dit keer schoot Juve Stabia in de rebound alsnog raak. Spanning en sensatie in de Serie B!

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Na 35 minuten spelen werd weer gezapt naar Vercelli. Zou er gescoord zijn? Nee, uit hoffelijkheid werd ook even in Vercelli gekeken. In de 43e minuut kwam Vercelli nog eens in beeld: een vrije trap van Fabiano ging over. Op het moment dat Empoli op een 0-2 voorsprong kwam uit tegen Virtus Lanciano, had bij Pro Vercelli vs. Padova het rustsignaal al geklonken: 0-0. De eerste tien minuten na rust kwam Pro Vercelli tweemaal in een glimp voorbij, geen bijzonderheden vanaf het front. Maar na elf minuten spelen in het tweede bedrijf was er slecht nieuws uit het Silvio Piola: Padova kwam op een 0-1 voorsprong door een goed doelpunt in de verre hoek van de op links doorgebroken Braziliaan Diego Farias. Op het scherm was te zien dat de Pro Vercelli-verdedigers hun hoofd teleurgesteld lieten hangen. Niet echt verwonderlijk dus dat Padova zeven minuten later op 0-2 kwam. Wederom was het Farias die op links het strafschopgebied binnendrong en in de verre hoek raakschoot. Na 71 minuten kwam Pro Vercelli gelukkig terug in de wedstrijd via een daverend schot van invaller Casoli na goed voorbereidend werk van invaller Tiribocchi. Maar tot overmaat van ramp haalde Masi tegen het eind van de wedstrijd een doorgebroken Padova-speler neer, wat werd bestraft met de rode kaart. Daarmee was de wedstrijd gespeeld en wist Pro Vercelli de terugkeer in het Silvio Piola Stadion helaas niet met punten glans te geven.

“Ik ben blij met de prestatie van het team, niet met het resultaat”, zei Pro Vercelli-voorzitter Massimo Secondo na afloop van de wedstrijd. “We waren niet minder dan Padova en we reageerden goed op de 0-2 achterstand. Het spijt me dat de arbitrage weer eens niet in ons voordeel uitviel. Ik ben blij met de 2.522 toeschouwers in het Silvio Piola Stadion vandaag. Dat is wat we kennelijk mogen verwachten van Vercelli.”

“De jongens hebben alles gegeven tegen een team dat in de Serie A niet zou misstaan”, zei trainer Camolese op de persconferentie na afloop van de wedstrijd. “Twee onachtzaamheden van onze kant werden afgestraft, maar het team reageerde goed in interactie met onze fans. Ja, Ranellucci kwam goed uit de verf vandaag, hij heeft echt zijn best gedaan. Iedereen heeft zijn taken tactisch goed en met discipline uitgevoerd en dat is erg belangrijk in een competitie als deze. In balbezit en na de rust moet het team werken voor succes. Ik denk dat dit team zich kan verbeteren, we hebben zoveel jonge mensen die de knop nog moeten omdraaien op dit niveau. Ze moeten begrijpen dat dit een belangrijke competitie is en dat ze alleen door hard werken en met volledige inzet positieve resultaten kunnen behalen. Ik verwacht dat iedereen zich positief onderscheidt op het moment dat ze het veld betreden. Iedereen moet ervan overtuigd zijn dat ze nut hebben, iedereen speelt zijn rol. Die gedachte moet voorop staan. Als we geloof hebben in eigen kunnen, kunnen we dit lange seizoen nog resultaten boeken.”