maandag 15 oktober 2012

Grazie Braghin! Forsa Pro!

Vandaag verspreidde de club het volgende persbericht:

FC Pro Vercelli 1892 kondigt aan dat coach Maurizio Braghin ontslagen is. Het team dat nu twee dagen op trainingskamp is in Cantalupa zal worden getraind door Giancarlo Camolese. De club zegt tegen trainer Braghin tot ziens en bedankt voor twee fantastische en zeer succesvolle seizoenen die we samen hebben meegemaakt. Pro Vercelli verwelkomt de nieuwe coach en wenst hem veel geluk met zijn taak om Pro Vercelli in de Serie B te houden. Giancarlo Camolese zal op woensdag 17 oktober om 11.30 uur in het Silvio Piola Stadion worden gepresenteerd.

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Tuttoprovercelli.com suggereerde dat het clubmanagement voor een afscheid van Braghin had gekozen omdat hij de ploeg niet meer aan de praat kreeg. Braghin zelf gaf het volgende commentaar op tuttoprovercelli.com: “Ik ben blij dat ik op deze manier afscheid neem en niet na een nederlaag. Tot het eind toe heb ik alles gegeven en ik groet mijn jongens met opgeheven hoofd. Ik beloof dat ik samen met de mensen uit Vercelli de ploeg zal toejuichen in de derby tegen Novara.” Braghin bedankte ten slotte de gehele stad.

Dat waren waardige afscheidswoorden van de trainer die Vercelli de afgelopen seizoenen menigmaal liet juichen. Vooral de laatste twee seizoenen waren memorabel met een prestatie boven verwachting in de Seconda Divisione en daaropvolgend promotie naar de Serie B via de play-offs van de Prima Divisione. Ongekende successen voor De Witte Leeuwen, die decennialang daarvoor niet waren voorgekomen. Bij vlagen liet hij zijn team oogstrelend tiki-taka-voetbal spelen, en de Pro Vercelli-defensie was twee seizoenen lang een onneembare veste. Een commentator schreef deze week dan ook terecht dat Braghin een trainer was die zowel binnen als buiten de club geliefd was.

Die liefde was echter niet bestand tegen de tegenvallende resultaten van de laatste weken. Drie uitnederlagen, één vette thuisnederlaag en een gelijkspel in de uitwedstrijd tegen Virtus Lanciano werden de oefenmeester fataal. Na een zeer enthousiaste voorbereiding en een redelijk begin van de competitie waren De Withemden plotseling diep in de onderste helft van de ranglijst beland en dat strookte niet met de ambities (op zijn minst lijfsbehoud en dromen van meer). Bovendien lukte het Braghin niet om de versterkingen Tiribocchi, Caridi en Scaglia aan de praat te krijgen en bleven veelbelovende talenten zoals Iemmello, Zigoni, Innocenti en De Silvestro aan de kant. Toen hij ook nog ging wisselen van spelsysteem was het eind zoek. De spelers werden onzeker, er sloop angst in de ploeg en de tegenstanders pakten de punten. Uiteindelijk werken de wetten van het profvoetbal dan overal hetzelfde en moest ook in Vercelli de trainer er aan geloven.

De aanstaande terugkeer in het Silvio Piola Stadion is Braghin dus helaas niet meer gegund. In het vernieuwde stadion zal ook een nieuwe coach op de bank plaatsnemen: Giancarlo Camolese. De voormalige middenvelder is van vele markten thuis. Niet alleen heeft hij ruime ervaring als coach in de Serie A en B, ook prijken op zijn curriculum vitae nevenactiviteiten zoals televisiecommentator en professor lichamelijke oefening en sport aan de universiteit (cum laude afgestudeerd in 2002). Bovendien is Camolese een echte vechter als we de commentaren mogen geloven. Wat dergelijke aspecten betreft past de in Turijn geboren oefenmeester wel in het historisch profiel van clubmannen: een homo universalis die de mouwen opstroopt en afkomstig is uit de regio.

Bovendien heeft hij veel ervaring in de hoogste divisies en daar zal Pro Vercelli ongetwijfeld baat bij hebben. Als broodvoetballer diende hij Torino, Biellese, Reggina, Alessandria, Lazio Roma, Padova, Vicenza, Taranto en Saviglianese. Als coach zat hij op de bank bij de jeugd van die laatste club, Torino (jeugd-, assistent- en hoofdcoach), Reggina, Vicenza, Livorno en weer Torino. Als jeugdcoach was hij succesvol en als hoofdcoach debuteerde hij in het seizoen 2000/2001 bij Torino met promotie naar de Serie A en lijfsbehoud het daaropvolgende seizoen. In het seizoen 2002/2003 volgde ontslag wegens teleurstellende resultaten. Hij stapte over naar Reggina waar hij eveneens handhaving realiseerde, maar zijn contract werd niet verlengd. Vervolgens kende de trainer enkele mindere seizoenen bij Vicenza (Serie B), Livorno (degradatie uit de Serie A) en Torino (degradatie uit de Serie A). Sinds 2009 heeft Camolese niet meer op de bank gezeten. In dienst van Pro Vercelli maakt hij dus een rentree als coach in het betaalde voetbal en mag hij opnieuw handhaving zien af te dwingen.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Uiteraard wordt de nieuwe trainer daarbij alle succes toegewenst, maar nu gaat vooral dank uit naar Maurizio Braghin. Zijn onverstoorbaarheid, zijn authenticiteit, zijn voetbalopvatting en bovenal zijn prestaties zullen nog lang herinnerd worden door de ware Pro Vercelli-fans. “Braghin schreef geschiedenis en daarvoor verdient hij heel veel dank”, was het commentaar van oud-aanvoerder Bonomi op het vertrek van de trainer. Braghin mag met trots terugkijken op zijn seizoenen op de bank van Pro Vercelli. Onbetwist is hij dè clublegende van het afgelopen decennium, en dus is hij een onmiskenbaar onderdeel van de roemruchte geschiedenis van de zevenvoudig landskampioen geworden. Volgens sommige nostalgische voetbalromantici is dat meer dan een schrale troost; wellicht zelfs het hoogst haalbare. Grazie Braghin! Forsa Pro!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten