vrijdag 10 januari 2014

D'Abramo & Calciomercato

Paolo D’Abramo is Pro Vercelli-volger namens de Corriere Eusebiano online. De bioloog en publicist is geboren in Vercelli en van vele markten thuis. Zijn specialismen en interessegebieden zijn in het bijzonder wijn, kunst en voetbal. Heel toevallig dezelfde als die van mij. Doorgaans schrijft hij levendige columns over de lokale trots, die hij op de voet volgt. D’Abramo schrijft helder en met leuke spitsvondigheden, wat het voor mij makkelijk en leuk maakt om in het Italiaans over Pro te lezen – ik ben nog niet volleerd. Voor mij als Nederlandse Pro Vercelli-liefhebber op grote afstand voegt dat iets toe aan de beleving.

D’Abramo is ook een Pro-liefhebber die zich in de club verdiept. Zo schreef hij afgelopen week enthousiast over de ongeslagen status van Pro in internationaal vergelijkend perspectief. D’Abramo constateerde dat Pro en Virtus Entella de enige twee ongeslagen profploegen in Italië zijn na het verlies van Roma bij Juve vorig weekend. Over de grenzen zag hij overwegend grote namen op datzelfde podium staan: Bayern München, Celtic, Steaua Boekarest en Olympiakos. Clubs met historisch statuur zoals dat van Pro. Opwindend dat Pro zich, overigens met nog een kleine Russische ploeg en een Portugese komeet, in dat gezelschap bevindt. D’Abramo vertelt feilloos over die tot de verbeelding sprekende feiten.

Hij doet ook gedreven verslag van de ontwikkelingen en geluiden op de transfermarkt. Calciomerato. Een boeiende tijd voor de fanatieke clubvolgers, met dagelijks nieuwe actualiteiten. D’Abramo begrijpt dat. Ik geniet daar ook van. Deze week schreef hij er een paar mooie verslagen over, met de wedstrijd tegen Pro Patria in het vooruitzicht. Voor de gelegenheid hier enkele vrij vertaalde fragmenten uit zijn werk:

I.
Nu het nog vier dagen duurt tot de wedstrijd tegen Pro Patria, is elk moment goed om de nieuwsgierigheid van de liefhebbers van Pro te voeden met al dat swingende nieuws dat de emoties losmaakt. Sommige tegenstanders hebben al moves gemaakt en ook Pro zat niet stil, zie bijvoorbeeld het aantrekken van Kuqi. Op de vergadering tussen Juve en Pro van vandaag werd in detail gesproken over zaken zoals het vertrek van Belfasti en Libertazzi – en mogelijk ook Ruggiero – en ook over mogelijke aanwinsten. Uw nederige columnist had eerder al geschreven over Leonardo Spinazzola, die 143 minuten in 21 Serie B-wedstrijden speelde voor Siena. De interesse is er nog steeds. Giuseppe Statella speelde 32 minuten in drie wedstrijden, alle drie in December 2013. Als u de voorkeur geeft aan Statella is dat prima. De Bari-middenvelder komt uit 1988 en ging van Bari naar Benevento, Salerno, Torino, Grosseto en Andria, om terug te keren naar Bari, en van Pavia weer terug naar Bari. Er is kritiek van enkele fans op Kuqi omdat het ze is opgevallen dat de in Kosovo geboren Fin veel teams heeft versleten waar hij een beperkt aantal doelpunten maakte, maar de waarheid is dat een groot of klein aantal goals van veel factoren afhangt…. Er was en is belangstelling voor Francesco Stanco. Hij speelde afgelopen maand met name zijn minuten, maar is uitgekeken op Modena. We hebben ook al geschreven over Iemmello, maar Pro is niet de enige optie en het is zinloos er verder over te speculeren zolang hij niet vertrekt. Als hij terugkeert, ben ik blij, en hijzelf misschien ook wel.

II.
Je vindt het misschien niet leuk, maar men zegt: je geliefde draagt altijd je favoriete jurk en soms ook niet. Evenwel blijf je van haar houden.

III.
Van mogelijke veranderingen of verrassingen worden de fans altijd op de hoogte gesteld, op de kortst mogelijke termijn.

IV.
Laten we naar de perszaal gaan om met Massimo Varini te praten: "Wat Kuqi betreft ontbreken alleen nog de documenten uit Griekenland. Verder gaat het allemaal goed. Als hij deze zondag niet debuteert, dan wel de volgende wedstrijd. Normaal gesproken verwacht ik ook dat de papieren voor de overgang van Belfasti naar Gubbio rondkomen, dan is dat ook afgesloten. Statella? Eén van de vele namen. Iemmelo? Voor zover ik weet, speelt hij voor Novara. Marchi houden we, die mag alleen voor een buitengewoon bedrag weg. Als je het goed wil doen heb je goede spitsen nodig, meer dan één. Op de markt richten we ons op zoveel mogelijk balans in alle linies. We houden geen uitverkoop, maar als er iemand bij komt zal er ook iemand moeten vertrekken. Het is moeilijk voor ons om spelers te halen die dit seizoen in de Serie B speelden. Dat is dus onwaarschijnlijk. Tegelijkertijd is het ook zo dat onze concurrenten Entella en Cremonese versterkingen halen. De Januarimarkt is altijd speciaal. Spelers willen weg bij clubs waar ze zich niet goed voelen, andere clubs willen van spelers af, makelaars bieden spelers aan, wij doen ons best."

V.
Varini: "Busto Arsizio? Dat wordt een zware wedstrijd. Ze hebben niet een geweldige periode, maar zullen er tegen ons staan. Wij zijn de nummer twee en voor hen kan het één van de laatste kansen zijn op een plek in playoffs. Ze beschikken over vier of vijf kwaliteitsspelers, maar wij moeten koste wat kost van ze winnen."

VI.
Een vraag voor iedereen die wat onderzoek wil doen. Wie is het meest geschikt voor Pro. Francesco Vicari. Francesco Parravicini of Philip Pivkovski?

Philip Pivkovski bij Pro Vercelli op de flanken klinkt in eerste aanleg best aardig in de oren. Speelt hij voor Novara? Nou, we zullen zien wat het wordt. Paolo, hou ons op de hoogte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten